Matig seizoenslot HWP K3

Adrie Pancras | |   HWP KNSB 3 |   1 reactie

HWP K3 heeft zijn laatste seizoenswedstrijd tegen een sterk opgekomen WaagToren 2 met 6½-1½ verloren. Op zaterdagmiddag 11 mei 2019 om 12:00 uur stipt vertrokken twee volle wagens naar Alkmaar om aldaar om half 1 te genieten van het lekkere voorjaarszonnetje dat zich op de terrassen van Grand Café “Het Gulden Vlies” ontspon.

Een kort half uurtje later startte de seizoensafsluiting in een zaal waar ook twee andere Haarlemse teams de strijd aangingen met teams van WaagToren (namelijk KC 2 en KC 4). Wij ontmoetten daar mannen als Ad Hendrikse, de gebroeders Duijn, de heer Canoy, Benjamin Go, Daan (de zoon van) in ’t Veld etc.

Voorafgaand aan de wedstrijd was er overleg geweest over het strijdplan. Wie zou en kon Hebert Perez Garcia beter kunnen verslaan dan Frank Beverdam. Dat vond hij zelf ook, dus was het niet verwonderlijk om Frank op bord 1 met wit tegen deze oud-Uruguayaan te zien spelen. Tijdens een toernooi in een ver verleden (AKN 2000) had Frank ook gewonnen dus de kans was groot dat dit nu ook zou gebeuren. Vreemd genoeg kwam Frank er ditmaal niet aan te pas.

Koos en Sjoerd keken ook al niet te vrolijk naar hun stellingen. Sjoerd moest de trukendoos opengooien en bij Koos ging het van kwaad tot erger. Beiden verloren snel. Hendrik-Jan kreeg veel problemen opgeleverd die hij - in de verminderde tijd die hem restte – niet kon oplossen. Paul wilde een gambietje spelen maar zijn tegenstander besloot er zelf een pion tegenaan. Toen Paul een 2e pion oppeuzelde, moest Paul een kwaliteit geven waarna hij langzaam werd opgebracht. En zo sta je om half vier al met 5-0 achter terwijl we pas om zes uur gereserveerd hadden in het Grand Café op de begane grond.

Gelukkig hadden we nog de drie A’s die wilden voorkomen dat er een smadelijke 8-0 op het score bord zou komen. Arnaud deed dat met verve. Een prachtige witte loper op d6 hield zwarts koning in het midden. Helaas duurde het vinden van een winnende combinatie lang, te lang. De tijd raakte op en zijn tegenstander wist in de counter attack te profiteren. In de analyse bleek dat Arnaud een belangrijke aanvalszet gemist had die winnend had kunnen zijn. Jammer.

Allard dan. Die ging goed voorbereid ten strijde met zwart tegen een 2100+ speler. Een scherpe stelling met een tijdelijk stukoffer van wit. Allard was op de hoogte en wist zelfs dat wit niet lang mocht rokeren. Met twee pionnen meer in het eindspel, rondde Allard het keurig af. “Mijn mooiste overwinnig ooit” zal in HWP’s jaarboek binnenkort te bewonderen zijn.

Zoals Sierd de Vos afgelopen woensdagavond in de 1e helft Ziyech bejubelde, zo zongen wij in gedachten: “Allard”, “Allard”.

Adrie kwam met zwart snel minder in tijd en stelling. Zijn tegenstander speelde echter snel en slordig. Om er nog iets van de maken offerde Adrie een loper wat volkomen kansloos was ware het niet dat wit de complicaties verkeerd afrondde. De computer gaf wit +10. Nadat wit nog twee grote kansen op winst mistte, werd na 76 zetten tot remise besloten.

Tijdens het diner achteraf mijmerde Allard dat hij wel vaker als enige won. Ik daag Allard dan ook uit om hieronder een bloemlezing neer te zetten van dit soort wapenfeiten.

Hulde nog aan Frank en Paul voor het voortreffelijke chauffeurswerk.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Allard LigteringenAllard Ligteringen
    Allard Ligteringen
    12.05.2019
    Mijn overwinning gaf mij inderdaad een zekere mate van voldoening. Tijdens de maaltijd bracht ik in herinnering, dat ik op dezelfde locatie ook al eens als enige had gewonnen, in de wedstrijd Waagtoren 4 – HWP Haarlem 3 in het seizoen 2012/2013 (uitslag 4-4). Om de zaken wel in het juiste perspectief te plaatsen, wil ik graag niet onvermeld laten dat ik, in hetzelfde seizoen, ook een keer als enige niet heb gewonnen. Dat was in de wedstrijd HWP Haarlem 3 – Caïssa Eenhoorn 5 (uitslag 7½-½).