Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP 3 raakt koppositie kwijt

Harry Lips | | HWP KNSB 3 | 1 reactie

Het derde is weer terug uit de zevende hemel, waarin het verkeerde na drie opeenvolgende overwinningen. Het team werd hardhandig met beide benen op de grond gezet door Aalsmeer dat met ruim verschil de punten meenam.

Aalsmeer speelde een paar jaar geleden nog promotieklasse, verloor enkele spelers, deed vrijwillig twee stappen  terug, maar werd vorig jaar kampioen in de tweede klasse. Dit jaar keerde niet alleen Willem Hensbergen terug, voor deze gelegenheid kwam zelfs 2100-speler Joran Donkers opdraven.
René in 't Veld trad met zwart tegen Joran aan, dacht eerst met een laaggerate invaller te doen te hebben, maar ontdekte al snel een zwaargewicht tegenover zich te hebben. Voor René geen groot probleem, hij maakte moeiteloos remise.

Willem Mook had meer problemen met Willem Hensbergen. Daar leek het eerst niet op, want onze Willem kwam met een pluspionnetje uit de opening. Door wat ongelukkige keuzes in het vroege middenspel raakte hij echter in een lange afwikkeling twee pionnen kwijt. Het resterende paardeindspel bood weinig hoop.

Cees Visser kwam in een van zijn lijfvarianten in het Koningsindisch terecht, leek ook goed te staan, maar langzaam kantelde de partij naar de witte kant en aan Cees' nederlaag viel niets af te dingen.

Allard Ligteringen speelde tegen een oude schaakkennis. Die manoevreerde in een dameloos middenspel handiger dan Allard en dat leverde hem een onaantasbaar zwart paard op d4 op. Allard probeerde verwoed zijn koningsloper te activeren, maar gaf daardoor extra kansen weg. Het einde kwam snel door een typische "Allard-op-dinsdagavond-na-tien-uur-blunder".

Frank Homburg tekende met zwart weer een degelijke remise aan, waar hij zelf niet helemaal tevreden mee was. Dan zal hij echter op zoek moeten naar een scherpere openingsvariant dan de Caro Kan van deze partij.

Sjoerd van Raaij produceerde op bord zes de eerste winstpartij van de avond. En naar later bleek ook de enige aan HWP-zijde. In een stelling met tegengestelde rochades kreeg Sjoerd alle kans om de zwarte koning te belagen. Dat deed hij overtuigend. Mat of grof materiaalverlies voor zwart was het gevolg.

Op de onderste borden had het derde de remise wellicht nog kunnen forceren. HWP had daar een duidelijk ratingoverwicht en Frank Beverdam en Adrie Pancras kregen inderdaad goed ogende stellingen. Frank won met zijn oprukkende centrumpionnen een stuk en had de partij voor het uitmaken. Hij verzuimde echter torens te ruilen en zijn opponent won zijn stuk terug, stond zelfs een zet gewonnen, maar na een hartverscheurende hak-fase kwam er een kaal remise-eindspel op het bord.

Adrie probeerde alles om tot koningsaanval te komen, maar dat lukte maar matig. Adrie stak er een kwal in, maar de Aalsmeerder verdedigde zich handig, counterde koeltjes en zette Adrie uiteindelijk mat.

Wat nu? Uithuilen en opnieuw beginnen! In de duels tegen Castricum en koploper Caïssa/Eenhoorn zal het dan echt moeten gebeuren.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Adrie Pancras
    Adrie Pancras
    23.12.2016
    Harry bedankt voor je opbeurende woorden. Allemaal fijne kerstdagen.