HWP K3 pakt eerste punten in KNSB

Adrie Pancras | |   HWP KNSB 3 |   2 reacties

Het in de 4e klasse KNSB debuterende HWP K3 heeft op 24 november 2018 de eerste matchpunten binnengehaald. Slachtoffer was BSG K3 uit Bussum.

In de rustige zaal van het Carlton Square hotel verwelkom ik Aart Strik, voorheen competitieleider van de NHSB, als eerste. Hij stond daar druk keuvelend met onze Koos (Stolk) over wedstrijdregeltjes, opstellingen en andere rariteiten ondertussen de schaakklokken aan het instellen. Aart was de wedstrijdleider van dienst.

De wedstrijd begon en ach je kent het wel. Als je niet aan zet bent, loop je wat rond. Kijkt oppervlakkig naar de andere partijen, ook die van HWP K1. Je ziet plots een oud bekende binnenkomen die je nog herinnerde van een toernooi in Krakow in 19?? of 200? Je haalt wat te drinken voor jezelf en je tegenstander. Praat zachtjes met een van de spelers die aangeeft een pion geofferd te hebben voor een aanval. Je denkt aan je eigen partij waarin je ook een pion hebt gegeven om anders niet vastgezet te worden. “Ha, het gaat goed”, denk je “Frank Homburg heeft een loper ingesloten.” De oude schaakmeesters Bruno en Rini zijn alweer klaar. Een verder onleesbaar notatiebiljet geeft aan dat er na 14 zetjes tot remise is besloten (Carlier en Kuijf van de wedstrijd van HWP K1). Je eet je broodje en loopt wat rond.

Allard onderbreekt je mijmeringen en meldt dat hij een remiseaanbod kreeg. Ik sta zelf iets minder, Frank H. staat gewonnen en de rest is onduidelijk. Aart volgt mij en Allard met meer dan gewone belangstelling. “Wat mij betreft, mag je het aannemen”, meld ik Allard. Die zijn stelling nogmaals bestudeert en de remise accepteert. De speler die een pion geofferd had was Koos en hij wint vrij snel en gemakkelijk. In je eigen partij ben je losgekomen en je begint druk uit te oefenen op de tegenstander maar daar verschijnt Sjoerd aan je bord. Hij kreeg een remiseaanbod. Allebei een toren en drie pionnen en Sjoerd heeft een uur meer bedenktijd! “Kijk eerst zelf rond bij de andere borden, je hebt tijd genoeg. Frank H. staat gewonnen”. 5 minuten later accepteert Sjoerd toch de remise.

Frank H. kom ik tegen: “Sorry Adrie”, zegt hij. Ik kijk naar zijn bord en zie dat hij een toren kwijt is en nu een kwaliteit achter. Hoe is dat gekomen. “Doorvechten Frank”. Ondertussen is mijn stelling steeds prettiger geworden. Ik zie al hoe ik een pion kan voorkomen. Arnaud staat aan mijn bord. Ook hij kreeg een remiseaanbod. “Frank H. stond goed maar geeft zojuist een toren en ik sta ook goed”. “Nee man”, zegt Arnaud “Frank heeft de hele partij een kwaliteit achter gestaan. Hebt je dat gemist?” Ja dus. Arnaud accepteert de remise.

Mijn tegenstander doet een zet en biedt ook al remise aan. Wat is dat toch met die Bussummers? Maar ik neem het aanbod niet aan en speel rustig door totdat mijn tegenstander tien zetten later mat staat. Frank H. kon de achterstand van de kwaliteit niet goedmaken en verloor.

Dan staat het 3½ - 2½ en met Paul Tuijp met een prettige stelling (2 pionnen voor) en Frank B. in een moeilijke stelling zou de matchwinst toch binnen moeten komen. Dat duurt dan wel weer even. Je haalt een biertje bij de bar, ziet op het TV-scherm dat het schansspringen in Finland vanwege het weer uitgesteld is tot 18:50 uur en loopt weer naar boven. Daar kijk je naar de borden. Paul heeft veel tijd nodig om te winnen – mist zowaar een stukwinst – en Frank wordt onder druk gezet. Beide hebben een vrijpion maar de koning van Frank staat niet goed. Je kletst wat met de supporters Harry van der Peet en Jan Brugge (van De Amstel en van Aalsmeer). Je kijkt naar Bart (HWP K1) die tegen je oude schaakkennis (Frans Vreugdenhil) bezig is om de vesting van Frans te kraken. Na een onachtzaamheid van Frans komt Bart met de dame in de stelling en is het plots uit.

Paul heeft gewonnen en alleen Frank B. speelt nog. Hij vindt geen oplossing voor het stellingsprobleem en verliest. Zo kwamen we op 4½ - 3½ winst. Een mooi resultaat. De allereerst winst van HWP K3 in de KNSB.

De stukken werden gezamenlijk opgeruimd en we togen naar het door Paul gearrangeerde restaurant Frenchie aan de Gedempte Oude Gracht waar ook Jan Brugge gezellig aansloot.

’s Avonds thuis voer je je partij in en ontdekt dat jij en je tegenstander toch heel wat gemist hebben maar zo gaat dat altijd.

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Koos
  Koos
  25.11.2018
  Bedankt voor het verslag Adrie. Je bent wel te aardig voor mij, ik heb zelfs aantoonbaar verloren gestaan. Maar ik was optimistich gestemd en zat naast Sjoerd, dus de winst was onvermijdbaar.
 • Paul Tuijp
  Paul Tuijp
  25.11.2018
  Ook al een prettig verslag. Ze zijn in vorm die verslaggevers!
  Op naar 4½ bordpunt in Purmerend!