Nieuwe zege voor HWP K3

Paul Tuijp | |   HWP KNSB 3 |   5 reacties

We hebben de smaak te pakken. Het op papier iets zwakkere Purmerend 2 wordt met 5-3 geklopt.

Teamleider Pancras verkiest het vieren van de verjaardag van zijn dochter boven een tochtje richting de Beemster. Onbegrijpelijk natuurlijk, maar in zijn verdediging: hij stuurt een adequate vervanger mee. Daarover later meer.

Laten we voor de verandering het verloop van de wedstrijd geweld aan doen en het lekkerste voor het laatst bewaren.
Stront voorop betekent dat. Schrijver dezes bakt er niet veel van. Vooral door totaal onbegrip van de bedoeling in een Siciliaanse Scheveninger. Planloos word ik weggeschoven. Met d4 openen is een optie.

Naast mij zit Arnaud te zwoegen. Nou ja dat wordt het. Het lijkt me dat hij de opening goed en principieel speelt. Hij komt op tijd met een verlossend d5 en lijkt daarmee duidelijk voordeel te krijgen.
Z'n tegenstander vindt nog een truc en wint daarmee een stuk tegen twee pionnen. Tijdelijk denk ik, want er komt een vork van Arnaud aan. En daar begint het grote zwoegen, want kennelijk kan die vork niet gespeeld worden en heeft wit weer stevig de touwtjes in handen. Er gaat nog een pion af en het is niet meer te houden.
@ Arnaud  schijn je licht over de partij!

Op 3 zit Allard. Na een tegenstander die niet op komt dagen en een salonremise, gaat hij er vandaag eens goed voor zitten. Er komt een Ragozin op het bord, met aan beide kanten dubbelpionnen, maar in ieder geval langere tijd een pionnetje meer voor Allard.
Als een hen op haar eieren houdt Allard vast aan z'n pion. Met een schuin oog vanaf bord 1, denk ik dat zwart wel mooie compensatie heeft, maar tegen de tijd dat ik kan opgeven brengt Allard het gekoesterde kleinood naar de overkant!
Goede overwinning Allard. Maar ook hier. Wat is hier het hele verhaal?

Sjoerd speelt vanzelf weer een partij waar een heel verslag over is te schrijven. Na de openingsschermutselingen staan er twee witte paarden bij hem in de stelling. Op e6 en f5 meen ik. Geen idee hoe beide spelers het voor elkaar krijgen, maar wit is duidelijk de bovenliggende partij. Maar Sjoerd ziet een nadeeltje als aansporing om nog meer onbegrijpelijke zetten in sneltreinvaart naar zijn tegenstander te gooien. Vroeger of later kraken de jongens met een 1700-rating dan doorgaans. Maar vandaag niet.
Luc Preeker blijft onverstoorbaar en haalt een halfje op.
@ Sjoerd We zijn altijd benieuwd naar je partijen.

Frank H. speelt tegen de jeugdige Romayn Brandsma. Een jochie met een dikke 1700-rating. Dan moet je oppassen. Zeker in tactische stellingen.
Ik weet niet of het inslaan op f2 door Frank als ongevaarlijk is beoordeeld, maar als de jongeling zijn loper daar laat bungelen komt hij toch een tempo te kort om stukverlies of erger te voorkomen. Netjes Frank. Maar klopte het allemaal?

Ook Koos laat twee witte paarden angstvallig dicht bij zijn koning komen en dan wordt in ieder geval een ervan ondersteund door twee machtige centrumpionnen.
Ik geef niet al te veel voor de kansen van Koos. Hij komt met een remiseaanbod, dat wordt nog afgeslagen, maar een zet later biedt de Purmerender het zelf aan. Dan zal het wel mee zijn gevallen. Wat zegt het elektronische monster Koos?

En dan onze supersub. Hendrik Jan is het hele seizoen al in een bloedvorm. Ook vandaag is er bij mij geen enkele twijfel over de afloop van zijn partij.
Het hoofd wordt misschien wat roder, het lepeltje rinkelt misschien iets harder dan gebruikelijk in het kopje, maar door niets is HJ van slag te brengen. Tijdnood is opium voor de geest geworden! Vandaag zet HJ de partij degelijk op, grijpt het initiatief en rolt langzaam over zijn tegenstander heen. Als er pionnen op d6 en e7 komen zijn de matchpunten binnen. Hulde!

Ook op bord 8 gaat het goed. Frank B. moet met enige subtiliteit het oerdegelijke spel van zijn tegenstander ontregelen. Dat lukt. Een handje geholpen door een foutieve afwikkeling kan Frank een klassieke dubbele aanval inzetten (hij kan zo in het lesmateriaal voor dinsdag) en ons eerste punt noteren.

Een keurige teamprestatie.

Op 9 februari spelen we thuis. Terug in het Denksportcentrum tegen het roemruchte VAS uit Amsterdam. Nou ja roemrucht. Deze jongens staan stijf onderaan, dus een 3e overwinning lonkt.

Persoonlijke uitslagen:

Anton Bakels (1954) - Paul Tuijp (1798)   1 - 0
Pim Jekel (1937) - Arnaud Bom (1993)   1 - 0
Rob van Someren (1908) - Allard Ligteringen (1874)   0 - 1
Luc Preeker (1770) - Sjoerd van Raaij (1821)   ½ - ½
Romayn Brandsma (1775) - Frank Homburg (1823)   0 - 1
Paul Meijer (1701) - Koos Stolk (1815)   ½ - ½
Ton van Diepen (1621) - Hendrik Jan Gabriëls (1794)   0 - 1
Koen Lankveld (1744) - Frank Beverdam (1797)   0 - 1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (5)

 • Adrie
  Adrie
  16.12.2018
  Dank je Paul voor het fraaie verslag en voor het waarnemen van de honneurs. Ons huis heeft het sweet-sixteen partijtje overleefd.
 • Frank HomburgFrank H
  Frank Homburg
  16.12.2018
  Het inslaan door Romayn was niet alleen ongevaarlijk, het kon helemaal niet. Ik kan gewoon met T x f2 terugnemen en daarnawordt bij goede verdediging het stuk door zwart niet meer terug gewonnen. Dat had ik wel gezien, maar de reden dat ik toch K h1 speelde en afzag van directe stukwinst was :
  - Romayn zou dan aanvalskansen krijgen in een chaotische stelling. Gezien zijn mogelijke tactische kwaliteiten had ik daar niet zo'n zin in
  - Romayn had net veel tijd besteed aan het doorrekenen van T X f2, waarschijnlijk niet gekeken naar K h1
  _ ik had een voorsprong in ontwikkeling
  _ ik had al goede aanvalskansen. Wanneer de loper op f2 wijk, doet mijn toren op f1 ook nog mee aan de aanval. Blijft de loper staan, dan is de dame gebonden aan de verdediging van de loper en win ik tempo,s door de dame aan te vallen
  _ er zaten drie of vier aanvalsmotieven voor mij in de stelling. Het leek mij heel lastig om die allemaal te ontkrachten. Dat bleek ook wel want drie zetten later was het over.
 • Allard Ligteringen
  Allard Ligteringen
  16.12.2018
  Je had het wel goed gezien Paul. Ik vertelde Frank Homburg in de auto nog dat ik zelden slecht uit de opening kom, maar in deze partij stond ik na tien zetten al op -1 en ik had toen al veel tijd gebruikt. Mijn tegenstander kon met voordeel uit de opening komen en later verzuimde hij af te wikkelen naar een gunstig eindspel. Nadat hij Dameruil uit de weg ging, heb ik een ongeveer gelijkstaand eindspel wel redelijk gespeeld denk ik.
 • Koos StolkKoos Stolk
  Koos Stolk
  17.12.2018
  Hoi Paul, dat monster vindt dat ik verloren stond. Ik heb dat gevoel geen moment gehad en mijn tegenstander ook niet.
 • Arnaud BomArnaud Bom
  Arnaud Bom
  17.12.2018
  Ik heb niet echt voordeel gehad, wel min of meer gelijk spel uit de opening. Ik gaf zelf een stuk voor twee pionnen, een kwetsbare koningsstelling en de dreiging van de pionvork op d4, maar dat was te optimistisch. De koning van mijn tegenstander was veiliger dan ik dacht en de pionvork kon ik nooit spelen omdat een ongedekte loper op b7 dan in kwam te staan. Simpel pionvork tegen pionvork (d4/f6) spelen was beter geweest. Excuses, niet zo'n goede partij. Gelukkig heeft het team er geen last van gehad.