log in op Mijn Witte Paard

ZSC Saende II - HWP Haarlem III 4 - 4

Het zitvlees van Pepijn zorgt rond 18.00 uur voor de verdiende gelijkmaker.

Er is enige ophef bij het verzamelpunt als blijkt dat het Derde met de invallers Pepijn en Hendrik-Jan op pad gaat, terwijl het Tweede Evert Scholten heeft gestrikt. Evert heeft zijn reputatie, nog meer dan op het schaakbord, op de gitaar verdiend, dus er worden een paar wenkbrauwen gefronst. Het blijkt echter een gouden greep, maar daarover later meer.

De score wordt geopend op de eerste twee borden. Theo zadelt Ben vd Bergh met een triplepion op, maar door voldoende activiteit bij Ben komt Theo niet verder. De tweede remise op bord twee is van een andere orde. Onze Hendrik-Jan countert vanuit de hem vertrouwde Najdorf. Een onnauwkeurigheid van zijn tegenstander geeft HJ een geweldig initiatief. Er zit een genadeklap in, maar enigszins 'verunsichert' door een nederlaag van afgelopen dinsdag, kiest HJ voor een halve dop.

Dan komen we op voorsprong, als ondergetekende een Spanish Torture kan spelen. Omdat zwart het wat al te passief speelt heb ik in 32 zetten het punt binnen. De gelijkmaker van Saende laat niet lang op zich wachten. Xander heeft in de opening een pion meegesnoept, maar hij komt gruwelijk passief te staan. Dat kost hem materiaal en als een verre vrijpion nooit de overkant blijkt te halen geeft hij er terecht de brui aan.

Opnieuw komen we echter voor. Ik mis wat cruciale fragmenten, maar Frank Homburg komt terecht in een eindspel met een kwaliteit en een paar pionnen meer. De enige troef van tegenstander Erik Lust is een verre vrijpion. Bij lange na niet voldoende om Frank van de winst af te houden.

Maar ook nu is de pret van korte duur. Eelco heeft ook al een pionnetje meegesnoept en dat geeft zijn tegenstander alle troeven in handen. Eelco probeert het nog met een stukoffer, maar kan daarmee niet voldoende onrust zaaien.

Toch zitten twee matchpunten er nog in. Frank Beverdam heeft een interessant eindspel met Dame en toren en elk 6 pionnen. Zwart heeft wel een vrijpion, maar geïsoleerd en istie niet rijp om op te peuzelen? Het blijft lastig en Frank weet de oplossing niet te vinden.

Dan zijn alle ogen gericht op Pepijn. Hij lost zijn openingsproblemen op door een stukoffer voor een paar pionnen. Maar twee pionnen worden er drie en ik meen zelfs vier. Hij mist nog even een vorkje wat de winst lastig, zo niet bij goed spel van wit, onmogelijk maakt. Het wordt een eindspel Dame tegen Dame met Pepijn nog pionnen op de a- en h-lijn.

Pepijns koning lijkt niet aan schaakjes te ontkomen, maar Pepijn blijft er voor zitten en met een ultieme krachtsinspanning weet hij een pion aan de overkant te brengen. Met twee dames is het niet moeilijk meer. Hulde! En zo blijkt de inzet van Pepijn dus cruciaal en wint HWP II met Evert ook nog eens. Prima keuzes teamleiders!

We staan op het scorebord. Dank aan de invallers en op naar 25 november als we tegen onze naamgenoot uit Zaandam spelen!

Persoonlijke uitslagen:

Ben van den Bergh (2011) - Theo Gosman (2041)   0,5 - 0,5
Remco van der Meer (1944) - Hendrik-Jan Gabriëls (1780)   0,5 - 0,5
Robert Boes (1899) - Frank Beverdam (1830)   1 - 0
Lourens van Veelen (1910) - Xander Giphart (2013)   1 - 0
Erik Lust (1715) - Frank Homburg (1799)   0 - 1
Willem de Boer (1892) - Pepijn Steenbergen (1895)   0 - 1
Dirk Willem Swart (1794) - Paul Tuijp (1778)   0 - 1
Evert Blees (1837) - Eelco Kummer (1765)   1 - 0

Reacties

Harry Lips (05-11-17 12:23):
Eerste matchpunt binnen! Er gaan er nog meer volgen.

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.