Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Plaatjes (LM's) bij Caïssa Eenhoorn 3 tegen HWP 3

Enno Noordhoff | | HWP KNSB 3 | 3 reacties

Het derde speelde in Hoorn een belangrijke kampioenswedstrijd tegen Caïssa Eenhoorn: ons derde had twee matchpunten achterstand en twee bordpunten. De zaak was duidelijk: er moest gewonnen worden. En het liefst met vette cijfers. Het eerste lukte, zoals u al hebt kunnen lezen in het verslag van René, maar het bordpuntenverschil bleef in het voordeel van Caïssa Eenhoorn: zij hebben één bordpunt meer.

Ik ga hier wat LM's (leuke, lollige, lullige, larmoyante, listige momenten) presenteren, zoals ik dat ook voor het tweede doe.

Van twee partijen heb ik geen zetten, maar die zijn heel duidelijk in woorden samen te vatten. Frank Homburg gaf op ongekend lullige wijze een stuk weg en wilde er niet meer aan herinnerd worden. En Renés partij wordt al duidelijk in zijn verslag van de wedstrijd beschreven:
'alleen uw verslaggever was nog aan het schaken, waarbij hij de al 40 zetten geblokkeerde pluspion ergens was kwijtgeraakt ten faveure van een ratrace waarbij alle overgebleven pionnen aan beide kanten sneuvelden en uiteindelijk aan beide kanten koning+paard+loper overbleven, een mooi plaatje, maar niet meer dan remise.'

Maar wat gebeurde er precies aan de overige zes borden?
Sjoerd speelde tegen een tegenstander met 125 elopunten meer en hij won, al was daar enige hulp van Piet Aardenburg voor nodig:


Aardenburg-Van Raaij na 24 .. Kh7

Sjoerd is de hele partij in het initiatief, op de damevleugel met pionnen en uiteindelijk een curieus paard dat op c2 wat verloren staat te dromen. Wits staat beter want hij kan zijn zware stukken langzaam op de zwarte koning richten en eventueel met de h-pion opstomen naar h5. En het onaantastbare witte paard op c4 is in elk eindspel een formidabele kracht. Maar Sjoerd hoeft weinig meer te bewijzen als wit 25 Td1?? speelt. Zoiets kan dus gebeuren in de eerste klasse onderbond: 25 .. Dxc4! 26 dc4 Txd1 0-1
Een mooie opsteker die erg nodig bleek.

Aan bord 1 had Willem Mook een zware tegenstander in de persoon van de jeugdige Manshanden. Zijn nieuwe rating is op de nieuwe ratinglijst van februari al boven de 2000, dus zullen we wel meer van hem horen. Maar Willem speelde hem aanvankelijk van de mat, al miste hij aanvankelijk een bekend soort openingsblunder:

 
Mook-Manshanden na 6 .. Lg4??

Heel diep is het niet (7 Lxf7), maar Willem speelde het liever 'positioneel' met 7 h3 en kreeg ook beter spel. Dat culmineerde in een gewonnen stelling na zet 25:


Mook-Manshanden na 25 Le6

Zwart staat vrijwel verloren na 25 .. Pb6 26 Pxe5 en zeker na 26 .. Kh7?! lijkt niets Willems winst nog in de weg te staan als hij maar 27 Tf6! had gespeeld. Na het zwakke 27 Pd7 Pxd7 28 Lxd7 is wits voordeel beperkt en moet er nog veel geploeterd worden om te winnen. Wat heet winnen? Na 28 .. Pf7 29 Le6 Pxg5 staat zwart ineens beter en moet Willem in de verdedigingsmodus. Maar dat lukt hem niet. De vermoeidheid slaat toe en het wachten is op de blunder waarvan we denken dat die zal komen:


Mook-Manshanden na 33 .. Txf8

Het kan snel verkeren en zwart staat hier al veel beter, maar Willem had nog zijn rug kunnen krommen met bijvoorbeeld 34 b4, maar hij speelde 35 c3? en zag dat na 35 .. Tf2+ Kg1 Tf3 zijn droompositie van tien zetten terug geheel in rook was opgegaan. Tien zetten later gaf hij teleurgesteld op.

Van de overige vier partijen moest HWP het dus hebben. Bij Frank Beverdam ging dat vrij soepel. In zijn geliefde koningsgambiet (blijven spelen Frank!) was het eerst zijn tegenstander die het avontuur koos:

 
Beverdam-Kerkhoven na 10 Da4

Het staat gelijk en als zwart gewoon verder ontwikkelt met Le7 en 0-0, dan is er niet zo veel geks aan de hand. Maar het koningsgambiet verleidt blijkbaar tot creativiteit. Vandaar dat de zwartspeler besloot tot 10 .. ab4?!. Na 11 Dxa8 Lxb5 12 Lxf4 staat wit al beter. Maar na 12 .. Pbd7? staat hij vrijwel gewonnen. Frank speelt het niet helemaal vlekkeloos af, maar het voordeel blijft tot het eind bewaard. Op zet 42 geeft Roy op.

Een andere middenbordspeler Allard van Ligteringen speelt een voor hem heerlijk duwpartijtje. Maar hij had ook naar van de bok kunnen dromen als zijn jeugdige tegenstander iets beter had opgelet:


Ligteringen-Duson na 18 .. Ted8

Allard heeft het iets te rustig aan gespeeld, en heeft nu een gelijke stelling tot zijn beschikking. Hij vindt het tijd voor action en speelt: 19 Da5?!. Het valt op dat de dame enigszins in het nauw kan komen na Lb4, maar direct 20 .. Lb4 21 Db6 werkt niet. Wat wel werkt, is 19 .. f5 20 Lb1 Lb4 21 Db6 Td6 en de dame is in groot gevaar. Wit moet een kwaliteit offeren met 22 Tc5 Kf8 23 Tdc1 Lxc5 24 dc5 Td7. Zwart staat iets beter, maar wit heeft mooie velden voor zijn stukken, dus kan de partij nog alle kanten op. Zwart ziet het niet en speelt 19 .. Dc7, waarna het duwspelletje weer kan aanvangen.
Even later komt dan toch de droomstelling:


Ligteringen-Duson na 30 Kg3

Wit kan spelen zoals het hem belieft, de winst kan hem niet ontgaan. Vooral als de zwartspeler zich los wil werken, gaat het snel. Een bekend verschijnsel, waar Negi op wijst in het laatste NICMagazinenummer. Schakers in een benarde positie hebben geen zin in urenlang stug verdedigen zonder kans op verlossing en proberen uit te breken. Op zet 52 zet Allard zijn opponent mat.

Blijven over nog twee dramatisch verlopen partijen. Cees Visser speelt een knipperbolpartij tegen good old Frank Avis. Een onvervalste Tromp (= Trompovsky: 1 d4 Pf6 2 Lg5). Cees speelt hem agressief tegen (met c7-c5), maar bereikt niet direct het gewenste voordeel. Dat komt als Frank zijn centrumpositie verkwanselt. Cees neemt volledig bezit van het centrum:


Avis-Visser na 13 0-0

Alhoewel Cees het in zich heeft zo'n stelling onverbiddelijk tot winst te leiden, gebeurt dat onverbiddelijke niet. Hij onderschat de witte opmars met de b-pion: 13 .. Tad8 14 b4 Db6 15 b5 e4?! Begrijpelijk, maar beter is .. Pa5 16 Lxa5 Pc4 17 Lxc4 dc4 18 Ld4 Dxb5=. 16 bc5 ed3:


Avis-Visser na 16 .. ed3

Wit sloeg nu op d3 met 17 Dxd3?! waarna Cees weer uit brand geholpen was. Met het tussenzetje 17 cb7 Dxb7 (Niet 17 .. de2 18 Tfb1 met kwaliteitswinst voor wit) 18 Dxd3 zou wit in het voordeel zijn. De strijd gaat krankzinnig verder en steeds maar op een neer. Met zijn 22e zet geeft Cees een vol stuk weg, maar Frank ziet het niet en dan staat onze man op winst. Op zet 26 geeft Cees zijn voordeel weg. Maar op zet 29 gebeurt iets fataals:


Avis-Visser na 29 Lg3?

Er is niet zo veel aan de hand, het staat gelijk. Maar niet na 29 .. Lxg3+? want na 30 Pxg3 staat wit gewonnen als hij na 30 .. Td8 31 De5! had gespeeld. De dreigingen Ph5 en Tb8 groeien zwart boven het hoofd. Maar wit speelt 31 Tc3 waarna zwart weer een miniem voordeeltje heeft. Zo'n knipperbolpartij wordt meestal beslist door de laatste blunder en die komt van Frank op zet 42, waarna hij direct opgeeft. Hij zag een zet die nog tot enig verweer kon leiden niet.

De wedstrijd tegen de koploper dreigde even dramatisch te verlopen, doordat invaller Koos Stolk niet goed wist hoe de stand was. Hij dacht dat hij moest winnen en dat was een tijdje ook goed mogelijk. Maar toen zijn voordeel verwaterde en hij meende dat hij moest winnen, leidde dat tot een catastrofe, gelukkig alleen voor hem, want HWP 3 had intussen de puntjes binnen.Nu maar hopen dat het verloren bordpuntje niet allesbeslissend blijkt in de laatste ronde.
Het begon zo vreugdevol voor Koos:


Stolk-Spil na 17 e5

Een bekend soort stelling uit het Spaans (Ruy Lopez). Wit heeft een reële meerderheid op de koningsvleugel, en die heeft zwart niet op de damevleugel. Bovendien kan de witte loper alle kanten op schijnen, terwijl zwarts paard voorlopig maar beperkte werkingskracht heeft. Ik zeg niet zonder bedoeling 'voorlopig'. Maar je zou toch denken dat wit hier maar voor twee resultaten speelt? Koos doet het niet zo handig en begraaft zijn eigen loper, terwijl zwarts paard een steeds prominentere rol vervult.


Stolk-Spil na 43 .. Pc5

Het kwaad is al geschied. De combinatie dame+paard blijkt weer eens dodelijk, zeker omdat wits loper een figurant is geworden: 44 Le4 Pe4+ 45 Kf3 Dg6 46 Dg2 Dh5 0-1

Eindelijk wint het derde eens een beslissende wedstrijd, maar we zijn nog geen kampioen. Caïssa moet tegen Castricum met 6 matchpunten en wij spelen tegen het reeds gedegradeerde Krommenie. Omdat de uitslag van Castricum tegen Caïssa Eenhoorn bekend is als HWP 3 op 28 maart thuis tegen Krommenie speelt, kunnen we precies uitrekenen hoeveel bordpunten we moeten scoren. Maar laten we ons niet blindstaren op de laatste plaats van Krommenie: tegen wie leed Feyenoord dit jaar ook al weer zijn twee nederlagen? Precies!

Caïssa-Eenhoorn 3 (1857) - HWP Haarlem 3 (1866)   3½ - 4½
1 Nick Manshanden         2020     -     Willem Mook        1852        1-0
2 Robbert van Dijkhuizen    1835     -     Frank Homburg    1835        1-0
3 Roy Kerkhoven         1895     -     Frank Beverdam    1850        0-1
4 Ton Wessels            1870     -     René in 't Veld    2058        ½-½
5 Robin Duson        1768     -     Allard Ligteringen    1871        0-1
6 Fred Avis            1842     -     Cees Visser        1927        0-1
7 Bert Spil            1836     -     Koos Stolk        1793        1-0
8 Piet Aardenburg         1795     -     Sjoerd van Raaij    1744        0-1
NB: hier zijn de nieuwe ratings per 1 februari gehanteerd

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

  • Frank Beverdam
    Frank Beverdam
    19.03.2017
    Leuk stukje Enno. Maar wat is dat toch met die naamsverwisseling Frank - Fred. Zelf wordt ik regelmatig Fred genoemd, maar hier is het toch echt Fred ipv Frank Avis
  • Paul Tuijp
    Paul Tuijp
    19.03.2017
    Buitengewoon fijne verslaglegging zelfs. En ach, Frank, Fred. Piet had ook nog gekund. Oud-lid.
    Bij het diagram van Koos, is de eerste zet natuurlijk Le3 ipv Le4, maar dat is om even te testen of we opletten.
  • Adrie Pancras
    Adrie Pancras
    19.03.2017
    Bedankt Enno. Je overtreft jezelf als chroniqueur. Nog een paar nachtjes slapen.