Puike prestatie HWP K3

Adrie Pancras | |   HWP KNSB 3 |   1 reactie

Zaterdag 13 april 2019 speelde HWP K3 alweer zijn 8e wedstrijd in de 4e klasse KNSB. In theorie kon er nog gedegradeerd worden, maar zover wilden we het niet en lieten we het niet komen. Het op papier sterker geachte Amsterdam West werd met een 4½-3½ nederlaag terug naar Amsterdam gestuurd.

De aandacht ging in eerste instantie naar Frank Beverdam (op bord 8) die met wit een stuk offerde om de koningsstelling van zijn tegenstander op te blazen, een toren terug te winnen en aan de tegenstander alleen maar damezetten over te laten. De winst was snel binnen.

Ondertussen waren de laatste Amsterdammers binnengewandeld. Een echte opstelling hadden ze niet, dus gingen ze maar ergens zitten waar plaats was. De tegenstander van Sjoerd op bord 7 bleek de wedstrijdleider te zijn; die begon eerst met het invullen van het wedstrijdformulier om zijn eigen partij met 10 minuten minder op de klok te starten. Niet onoverkomelijk deze tijdsachterstand want binnen een uur had hij Sjoerd een stuk afhandig gemaakt en iets later de partij.

Adrie kreeg een pionnenopmars te verwerken en probeerde onder de druk uit te komen. Zwart leek het beste van het spel te hebben maar gaf direct op na 24. … - Kg8-g7 waarna Adrie met wit 25 Db5-d7+ speelde (zie stelling). Na 25. …- Ld6-e7 lijkt Ta6-e6 winnend. Maar moest zwart wel opgeven?

In plaats van 24. … - Kg8-g7 had zwart beter verder kunnen gaan met 24. De5-h2 25. Kg1-f2 – f5-f4! De loper op d6 mag niet genomen worden (26 Ta6xd6) wegens 26. … - f4xe3+. De Wet van Sjoerd ging weer op: wie naast Sjoerd zit, wint (tenzij Sjoerd zelf wint).

Jan Seeleman loerde op een mogelijkheid om in een gecompliceerde stelling materiaal te winnen. Hij kreeg geen kans hiertoe en maakte netjes remise.

Arnaud won met een mooie manoeuvre een kwaliteit. Hij had echter veel tijd nodig om het voordeel verder uit te buiten, moest uiteindelijk de kwaliteit teruggeven en berustte teleurgesteld in remise.

Aan Koos de eer om op bord 1 met zwart de sterkste tegenstander te bestrijden. Hij probeerde het wel maar moest uiteindelijk toch het hoofd buigen.

Terwijl de overige spelers al aan de bar zaten of de spannende strijd tussen HWP 1 en Caïssa 1 volgden, waren Allard en Paul nog bezig om uit de 3-3 tussenstand minimaal een matchpunt te behalen. Paul stond op dat moment ongeveer gelijk en Allard twee pionnen achter. Volgens Allard was de kans op dat moment dat hij nog remise zou halen kleiner dan dat Ajax dit jaar de halve finale van de Champions League haalt. Paul was de slimste in een paard-pionneneindspel waardoor in ieder geval een Matchpunt werd binnengehaald. De tegenstander van Allard verloor een pion waarna Allard zelfs hoop kreeg om de partij te winnen. Zover kwam het niet maar Allard behaalde een prima vechtremise waardoor wij zelfs twee matchpunten binnenhaalden.

HWP 3 heeft hierdoor 8 Matchpunten uit evenveel wedstrijden en daar hadden we aan het begin van het seizoen zeker voor getekend.

En nu maar hopen dat de vergelijking van Allard hout snijdt. We zullen het zien, komende dinsdagavond.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Adrie
    Adrie
    16.04.2019
    Dus zo klein was de kans van Allard achteraf niet.