Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Schaaktoeristen in Bergen

Adrie Pancras | | HWP KNSB 3 | 2 reacties

Zaterdag 5 november 2022 toog HWP K3 naar het mooie Bergen NH om aldaar in het nog immer fraaie “Oude Raethuys” te spelen. Het verjongde Bergen wist ons de tweede nederlaag van het seizoen toe te brengen. Voor meer informatie over de mooie locatie, zie het verslag uit 2019.


Op de foto het prachtige scorebord van Schaakclub Bergen. De foto werd genomen na afloop van de wedstrijd.

Verslag uit 2019: HWP K3 op de toeristische tour 

 

We waren nog geen 10 minuten bezig en iedereen nam een kijkje bij de heksenketel op het bord van Allard. Achteraf bleek het allemaal bekend te zijn. Sterker nog zijn tegenstander Albert Dekker had de opening twee weken geleden nog uitvoerig bestudeerd en vanaf zet 9 moest Allard het op eigen kracht doen. Hij had twee pionnen minder, maar voldoende compensatie. Uiteindelijk werd de slag remise. Ik heb een NDA moeten tekenen opdat ik de opening niet bekend maak.

Iets daarvoor was Bart de Valk midden op het bord mat gezet. Hij had een kleinigheidje overzien dat een stuk kostte. Hij probeerde met wat tactische grappen nog wat te bereiken maar helaas. Toch bedankt voor je invalbeurt Bart. Mijn tegenstander bood na een uurtje spelen in gelijke stelling remise aan. Bij een remiseaanbod altijd naar je teamleider gaan, maar ik was zelf de teamleider. De stellingen op de overige borden waren op dat moment in evenwicht. Ik checkte met Pieter Jan. “Gewoon doorspelen, hij zal wel een reden hebben om zo snel te willen stoppen. En wat moet je anders doen de rest van de middag?“ Eerlijk gezegd zag ik mij al door de straatjes van Bergen wandelen maar dat zei ik maar niet. Een uurtje later was het toch remise maar die wandeling buiten kon ik vergeten. Het was inmiddels gaan regenen.

Michael liep de analyseruimte binnen. Ook remise tegen de voorzitter van Bergen. Geen idee hoe dat gegaan is. En Andrii, dit keer op bord 1 tegen de clubkampioen van Bergen. Andrii manoeuvreerde rustig terwijl zijn tegenstander plots al zijn stukken in de aanval gooide. Andrii bezweek en direct na de partij leek hij nog niet te begrijpen wat er gebeurd was.

Gelukkig hadden we Harry van der Peet in de gelederen. Hij speelde met wit en staat een pionnetje voor:

Zwart dacht de pion op a3 te kunnen nemen 1. … - Pc4xa3 omdat het beoogde 2. Tc2-a2 faalt op 2. … - b5-b4 Harry speelde 2. Tc2-c7 en profiteert optimaal van zijn fraaie loperpaar in het centrum. Daarna was het snel uit. Er volgde nog: 2. … - Td8xd5 3. e4xd5 Pa3-c4 4. Tc7-a7 – La6-c8 5. Ta8-a7

In de bar werd de partij geanalyseerd door de jonge garde van Bergen met staand en springend een super enthousiaste Harry. Jammer dat hij niet altijd kan meespelen.

Met Bart en Pieter Jan nog spelend keken we tegen een 3½ - 2½ achterstand aan. Beiden hadden een kwaliteit meer. De beste papieren lagen bij Pieter Jan, dachten wij. Jammerlijk moest hij de kwaliteit weer terugspelen en menigeen hoopte dat hij – op enig moment - met de zet b5 een vrijpion op de a-lijn kon creëren. “Dat had ik wel gezien, maar ik wilde die zet later spelen”, was zijn commentaar. Nu liet hij zich de kaas van brood eten. Bart had geen vooruitgang meer kunnen boeken en aangezien de wedstrijd al verloren was, ging hij akkoord met remise.

Na de wedstrijd toog een viertal HWP-ers door het centrum Bergen, zich verbazend over de vele en volle horecagelegenheden aldaar. Wij vonden een plekje en hadden een gezellige afsluiting van ons bezoek aan Bergen NH.

Bergen K1                           Rating                   HWP Haarlem K3                             Rating   Ronde 3

Stoop, C. (Coen)              1815                      Mishchenko, A. (Andrii)                 1985      1 - 0

Keijsper, J. (Jan)              1926                      Kubbenga, M.H.A. (Michael)          1886      ½ - ½

Dekker, J. (Jasper)           1933                      Stam, B. (Bart)                              1846      ½ - ½

Vos van der, R. (Ries)     1791                      Morssink, P.J. (Pieter Jan)            1934      1 - 0

Greve, W.S. (Wouter)    1707                      Peet van der, H. (Harrie)              1815      0 - 1

Dekker, A. (Albert)          1793                      Ligteringen, A. (Allard)                  1867      ½ - ½

Greve, M. (Maarten)     1579                      Valk de, B. (Bart)                              1803      1 - 0

Boer de, J. (Jacob)           1861                      Pancras, A. (Adrie)                          1761      ½ - ½

Gemiddelde Rating:       1801                      Gemiddelde Rating:                       1862      5-3

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Bart Stam
  Bart Stam
  06.11.2022
  Wederom een mooi en sfeervol verslag, Adrie. Jammer maar helaas, deze 5-3 nederlaag. In mijn partij zaten zoveel fouten, die durf ik echt niet te laten zien...
 • Adrie Pancras
  Adrie Pancras
  11.11.2022
  En hier een beknopt verslag van SC Bergen. Alleen de partij van PJ wordt belicht.