Woerden paar maatjes te groot voor HWP III

Paul Tuijp | |   HWP KNSB 3 |   1 reactie

Kommer en kwel in een koud partycentrum. Alleen Frank Homburg pakt een vol punt.

Woerden - HWP Haarlem III   6½-1½

De teamleider verkoos een (winnende!) invalbeurt in HWP II boven ons tripje naar Woerden. Wij snappen inmiddels waarom. In hartje Woerden traden we aan tegen een op papier superieure tegenstander. Nou ja, op de eerste 5 borden dan.

Ik kan kort zijn. We kwamen er niet aan te pas. Ondergetekende rekende voor zichzelf op een punt en Arnaud leek goed uit de opening te komen, Koos speelde een hoofdvariant, Allard een lijfvariant, na 2 uur was nog van alles mogelijk. De bordjes werden snel verhangen. Vooral de metamorfose van de stelling bij Arnaud was dramatisch. Plotseling lag zijn koning onder vuur en was het wachten op een beslissende klap.

Sjoerde trachtte op de hem bekende wijze verwarring te stichten, maar zijn tegenstander ving alles akelig koel op en rolde onze man eenvoudig weg naar de onderste rijen. Dat hield zelfs Sjoerd niet droog.
Ook bij Frank Beverdam ging het niet zoals gepland. Met enig kunst- en vliegwerk overleefde hij de opening. Maar wel ten koste van een aantal geïsoleerde pionnen. Het eindspel en vooral de tegenstander waren hem te machtig.
Op bord 1 was onze man in vorm Hendrik Jan, ook al in de problemen gekomen. Hij kreeg een geheim wapen tegenover zich met 2000+ puntjes en dat was te merken. Met positioneel verantwoord werd Hendrik Jan kaltgestellt.

Ook Koos en Allard konden geen potten breken. ''Hij heeft gewoon beter gespeeld'', was de nuchtere analyse van Allard. En bij Koos leek dat ook een beetje het geval.

Was er dan helemaal geen lichtpuntje. Ja dus. Frank Homburg kreeg het kunststukje voor elkaar. Hoe het precies ging is me ontgaan. De opening leek me nog kansrijk, maar Frank raakte ergens een pionnetje kwijt, waar de compensatie ver te zoeken was. En daarna Frank? Vermoedelijk gaf zijn tegenstander een stuk om verder te komen, maar dat was dan ietwat lichtzinnig, want daarna speelde Frank zijn stelling genadeloos naar winst.

Schrijver dezes had dat ook mogen doen. Zwart rokeerde nogal tegen de wind in en juist op het moment dat hij zich leek te bevrijden kon ik met een niet zo moeilijk offer een pion winnen. Vervolgens kon ik ook al niet zo diepzinnig een kwaliteit ophalen en leek het wel gedaan met de zwarte kansen. Nou, dat viel bitter tegen. De techniek en alle goede goden lieten me in de steek. Ik gunde het zwarte paard nog een leuk vorkje en ik had vervolgens zelfs nog moeten verliezen. Gelukkig voor mij en mijn omgeving kon zwart het nog fout doen wat prompt gebeurde. Lucky draw dus nog.

Snel vergeten deze wedstrijd. Thuis maar weer vlammen!

Persoonlijke uitslagen:

Jelle Wiering (2036) - Hendrik Jan Gabriëls (1846)   1 - 0
Marcel Schröer (2025) - Allard Ligteringen (1893)   1 - 0
Selman Ercan (2032) - Frank Homburg (1877)   0 - 1
Bas Jansen (1995) - Frank Beverdam (1781)   1 - 0
Ed Oosterlaken (1935) - Paul Tuijp (1765)  ½ - ½
Hans van Steijn (1827) - Sjoerd van Raaij (1803)   1 - 0
Marcel van Oort (1802) - Koos Stolk (1806)   1 - 0
Hans Tuit (1683) - Arnaud Bom (1782)   1 - 0

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Frank H
  Frank H
  17.03.2019
  Net iets anders Paul, ik gaf een pion voor het loperpaar, een actieve stelling en een betere pionstructuur. Computer geeft ook na pion achter licht voordeel voor mij. Mijn tegenstander kwam onder druk en overzag uiteindelijk een combinatie waardoor hij een stuk tegen twee pionnen moest geven. Eindspel voor mij was gewonnen.
  • Adrie
   Adrie
   17.03.2019
   Bedankt voor het verslag Paul. Jammer van de uitslag en top van Frank H. Woerden uit altijd lastig.