Het Vierde doet weer mee

Koos Stolk | |   HWP 4 |   0 reacties

Maandag 20 september, tweede uitwedstrijd, Heemstede. Iedereen reist op eigen gelegenheid, ik heb met Harry bij de telefooncel op het Houtplein afgesproken om gezamenlijk het laatste stukje te fietsen. De reis lijkt op die van de eerste ronde; de Heemsteedse Dreef op, 10 minuten rechtdoor fietsen en dan ben je er. Verschil met de eerste ronde is het vervoermiddel en het weer. Hopelijk zal ook het resultaat anders zijn.

Aangekomen in het GSV centrum troffen we Marius achter een glaasje advocaat aan: "Ik ben met de bus, was er al om half acht en zag dat ze dit verkochten, kon ik niet weerstaan". "OK, maar kom je dan nog wel thuis na de partij?" "Geen idee, maar dit is niet het platteland, dus die bus zal wel rijden".
Een voor een druppelden de spelers binnen. Cees, die ook met de bus was, wist te melden dat de laatste bus terug om middernacht ging. "Dan moeten we maar snel beginnen".

Zo gezegd zo gedaan. Na een paar minuten spelen was alleen Richard er nog niet. Iedereen vroeg me "Waar is Richard", dit deed mij denken aan het Sinterklaasjournaal, daarin gaat ook altijd van alles mis en roept iedereen telkens wat er misgaat. Dit jaar verloor de stoomboot door een hevige storm allemaal pakjes. Toen ik mijn kleindochter ermee confronteerde, riposteerde zij met "maar opa, je weet toch dat het altijd goedkomt, geen zorgen maken". Ik maakte me nog geen zorgen en concentreerde me op mijn partij. Na zo'n 10 minuten wilde ik de andere borden bekijken, maar voordat ik dit kon doen schoot Hendrik Jan me aan met "Waar is Richard?" "Is hij er nog steeds niet? Dan bel ik hem even". Richard neemt niet op. Tja meer kun je nu niet doen.

Weer een tijdje later hadden we een punt achterstand. Zou hij net als Marius vorig seizoen languit op de bank alles aan het vergeten zijn? De volgende dag meldde Richard "Jeetje, zie nu pas dat we gisteren moesten schaken. Mijn schaamte is enorm...", waarop Marius reageerde met < SPOILER ALERT - ALS JE IN SPANNING WILT BLIJVEN OVER DE UITSLAG, LEES DAN DE VOLGENDE REGEL NIET > "Het komt dus in de beste kringen voor... Jij had dan nog de mazzel dat wij gisteren wonnen (ik had vorig jaar ook nog een nederlaag op mijn geweten). Hopelijk zijn de jongens tegen jou even grootmoedig als tegen mij.".

Tja, we moesten het dus met zijn zevenen klaren. Marius had nog niets bereikt, Kir en Hendrik Jan stonden meer dan prettig. Harry maakte nog geen indruk, Willem gelijk en Cees had een voor mij moeilijk in te schatten stelling.

Ik zelf kreeg tegen Peter Zeelenberg 1. e4 d6 2. d4 Pf6 3. Pc3 e5 tegen en dacht na ruil van de pion en dames goed te staan. Toch eens beter de theorie bekijken, zwart staat weliswaar heel lelijk. Maar het is best solide.


 
Na 20. b5 speelde ik mijn paard naar a5 omdat ik het gevoel had dat ik de boel wanordelijk moest maken. Met het terugtrekken van het paard vreesde ik dat het tot remise zou leiden. Alhoewel Fritz hevig protesteerde toen ik Pa5 invoerde, zorgde het er wel voor dat mijn tegenstander zich minder behaaglijk voelde.


 
Na 40…c4 sta ik gewonnen en wil het mooi uitmaken door het paard te offeren op e5, maar ik kreeg het niet uitgerekend. In de analyse zei iedereen dat het wel won en ik liet me overbluffen. Deze keer gaf Fritz me wel gelijk. Na Pxe5 is het remise.

Teleurgesteld speelde ik zonder lang nadenken 41. Pb4. Na het loslaten van het paard kwam er een grote glimlach. De g-pion is niet meer tegen te houden, Pd5 is schaak!

Het staat weer gelijk in de match. Nu even kijken wat er op de andere borden aan de hand is.
Marius staat ineens een kwaliteit voor "schwindeltje". Kir en Hendrik Jan stonden inmiddels gewonnen. Willem geheel gelijk "mag ik remise aanbieden?" en Cees heeft kansen.

Nadat Willem terug op zijn stoel het remise aanbod wou doen, gaf zijn tegenstander prompt twee pionen weg. Helaas bleek het loperpaar van Theo Kroon zeer machtig, waardoor Willem vele zetten later in remise moest berusten.

En Harry dan? Daar willen we het eigenlijk niet over hebben. Harry was vanavond niet in goeden doen. Dat kan. Volgende keer staat hij er weer.

Nadat de onderste borden wonnen. Was alleen Cees nog bezig. De matchpunten al binnen, voor ons lekker kijken naar een tijdnood thriller. Voor Cees naast een strijd op het bord, de strijd om de laatste bus te halen. Op een bepaald moment kon Cees een pionneneindspel bereiken waarin hij een vrijpion had en Ewout Mueller niet. Marius en ik waren in gedachten al aan het High Fiven, maar Cees zag het niet. Tijdgebrek, het goede spel van Ewout en een vervelend oprukkende pion groeiden Cees boven het hoofd.

Reacties (0)

Er zijn geen reacties.