Het Vierde haalt uit

Koos Stolk | |   HWP 4 |   1 reactie

Direct na de uitnodiging voor de wedstrijd tegen Kijk Uit 2 reageerde Willem als volgt "Laten we kijken hoe dicht we bij de maximale score kunnen komen. We zouden op alle borden op papier sterker zijn. Maar ja, we weten hoe het kan aflopen (tegen Westeinde) … Vlammen dus."

Op de dag van de wedstrijd een afmelding van Richard. Ik op zoek naar een invaller. Vooraf bij Sylvain geïnformeerd of hij in het uiterste geval kon spelen. "Liever niet, maar als je niemand kan vinden". Daarop dacht ik eerst niet verder te zoeken, want met zo'n reactie was ik aan het begin van het seizoen ook gecharterd als teamleider van het vierde. Maar gelukkig voor Sylvain vond ik Chris bereid in te vallen "graag zelfs, ik heb er zin in".

Bij vertrek vroeg ik de chauffeurs of ze wisten waar we heen gingen. Dat was een goede controle, want de auto van Kir had de oude speelzaal van Kijk Uit nog in de TomTom staan.
Op tijd aangekomen in de kantine van de Stormvogels, Kijk Uit is daar te gast, zagen we dat de borden klaargezet werden.

Onze tegenstander had echter problemen met de bezetting. Ze moesten nog spelers ronselen uit de interne. Dat koste tijd. Om kwart over acht zaten 8 HWP'ers klaar; verder in de zaal alleen het eerste bord van Kijk Uit. Wij zaten rustig, maar Piet Hein Koning werd steeds onrustiger "druk de klok maar in, het is allang tijd om te beginnen".

Even daarna kwam Jan Jansen met de opstelling binnen. Bij het voorlezen van de opstelling kwam consternatie. Jan had de broers Geels op 7 en 8 gezet. Dat accepteerden de broers niet "er moet minimaal één bord tussen anders doen we niet mee." Ik had geen bezwaar en de opstelling werd aangepast.

Even na aanvang kwam Halil Gul binnen (tegenstander Willem) "waarom ben je zo laat?" "Ik dacht dat het om half negen zou beginnen". Een koud kwartiertje later waren de stellingen al behoorlijk uit het lood. Willem stond een kwaliteit achter zonder compensatie. Ik een pion achter. Toen ik opstond om te kijken of het overal mis ging, zag ik dat Hendrik Jan al gewonnen had. "Dit wordt een vreemde avond" dacht ik.

Weer even later had Chris op 7 een winnende aanval. Peter Groeneweg wist door zijn dame te geven het mat een zet uit te stellen. Daar had Chris geen moeite mee.

Marius en Kir volgden niet heel veel later. Zou het dan toch een grote overwinning worden?
Willem vocht hard om niet te verliezen en ik offerde een kwaliteit om de aanval van Jansen af te zwakken.  Daarna bleef Jansen de aanval zoeken en verwaarloosde de verdediging.
In deze stelling is het weer gelijk.

 

Hier had Jansen de zetten moeten herhalen met Pe4 en terug naar g5. Hij dacht echter dat 28…Ph3 beter was. Ik bedacht me geen moment en offerde mijn tweede kwaliteit 29. Txh3 Txh3. Waarna 30. Pc5 direct winnend is. Willem dacht dat de waardering in één zet van -3 naar +3 was gegaan. Het was van 0 naar +7. Maar twee zetten voor de 0 stond het nog -1.

5-0 dus met nog drie partijen te gaan. Cees heeft aanval, maar moet wel uitkijken. Willem nadert steeds meer de remise. En Harry, die wint, Wolkers staat vreselijk, maar denkt een kwaliteit te winnen. Harry kijkt op, zoekt mijn ogen en geeft een geruststellend knikje, waarna hij een loper met schaak slaat die niet teruggenomen mag  worden vanwege mat. 6-0.

Halil brengt een zetherhaling op het bord. 6½-½.

Daarna sluit de avond zich af zoals hij begon. In de zaal 8 HWP'ers en verder alleen bord 1 van Kijk Uit 2. Nadat Cees de torens weet te ruilen, slaat de aanval door. De verdedigende paarden konden het niet meer aan.

Net niet de maximale score, Willem die het wenste was de enige die niet wist te winnen.

We staan tweede, hoger zit er niet meer in. We hebben het eerder in het seizoen laten liggen.


Marius zat op 8 en Chris op 7 (fout ingevoerd op de NHSB website)


 

Reacties (1)


12 maart 2018, 9.10

Ik voelde me een hele piet door een vrij hopeloze stelling naar een plusremise geknokt te hebben. Vooral na op zet 12 op buitengewoon schlemielige wijze een volle kwaliteit ingeleverd te hebben. Maar als beloning voor mijn karaktervolle wederopstanding werd ik bij mijn ploegmaten het mikpunt van spot door als enige mijn partij niet te winnen.

Ik kan vrij goed tegen mijn verlies, maar dit gelijkspel deed pijn!