Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Bloedstollend verliezen

Harry Lips | | 2 reacties

Mijn dagblad bracht vandaag het bericht dat "bloedstollende" griezelfilms inderdaad tot verhoogde bloedstolling bij toeschouwers kunnen leiden. Dat brengt de vraag naar boven of toeschouwers en spelers van HWP 5 afgelopen dinsdag niet door het oog van de naald gekropen zijn. Het daar vertoonde spel moet zeker de bloeddoorstroming ernstig hebben belemmerd.

Vooraf leek het een makkelijke opgave. Het vijfde, met 2 overwinningen en een nederlaag een goede middenmoter, mocht hekkensluiter Assendelft bestrijden. Het ratingoverwicht was groot en de eerste schermutselingen verliepen in Haarlems voordeel:

Richard Breurkes mocht al snel een dikke centrumpion op e5 snaaien, Bart de Valk had ontwikkelingsvoorsprong en een verdwaalde Assendelftse dame, Jan van Dorsselaer kon met een offer op e6 groot voordeel halen en ook op de andere borden leek er geen vuiltje aan de lucht.

De eerste domper was de nederlaag van invaller Jan-Willem Spanjer. Intern goed op dreef, maar nu niet helemaal scherp. Een tussenzet van Jan-Willem werd simpel weerlegd. Stukverlies was het gevolg en niet lang daarna gaf Jan-Willem op.

Ook op de andere borden ging het vreselijk mis. Een dikke nederlaag lag in het verschiet. Harry van der Peet gaf twee pionnen weg, Bart deed niets met zijn voordeel en gaf tot overmaat van ramp een kwaliteit weg, Jan durfde na lang nadenken niet op e6 te offeren en moest met weinig bedenktijd een moeilijke stelling spelen. Richard Breurkes verslikte zich vreselijk en kwam een kwaliteit achter, terwijl er nog meer hout verloren dreigde te gaan. Patrick van den Oord werd door zijn laaggerate tegenstander compleet weggespeeld. Een thematische koningsaanval kon door Patrick alleen gepareerd worden door de dame te geven. Mijn taxatie op dat moment was een 6-2 nederlaag of erger.

Een uurtje later kwamen er toch weer lichtpuntjes te voorschijn: De tegenstander van Harry had een vergiftigde pion genomen. Harry sloeg terug en wit verstijfde: de toren nemen zou dameverlies midden op een vol bord betekenen. Nu kon Harry verder met een stuk meer tegen twee pionnen. Ook Sylvain de Ruijter kwam in het voordeel: Weliswaar verzuimde hij een pionwinst, even later kon hij toch afwikkelen naar een eindspel met pluspion. Lex van Aalderen manoeuvreerde beter dan zijn tegenstander in een dichtgeschoven stelling en hij slaagde erin het zwarte centrum te ondermijnen. Bij Richard speelden zich intussen dolle taferelen af: Na dameruil kwam zijn tegenstander weliswaar een stuk voor, maar Richard had daarvoor twee machtige vrijpionnen. Toen zwart meende daarvoor zijn plusloper te moeten offeren had Richard eensklaps een prachtig toreneindspel met dikke winstkansen bereikt. Bart de Valk wist met een vrijpionnetje materiaal terug te winnen en had kleine overlevingskansen in een toreneindspel met twee pionnen minder. Toch nog kansjes op 4-4?

En de tombola draaide door: Bij Patrick en Jan werd het verwachte verlies geïncasseerd, en Lex won zoals verwacht. 3-1 achter, maar wie weet? Bart de Valk wikkelt af naar een eindspel waarin zijn tegenstander alleen nog een randpionnetje extra heeft en bereikt remise! Richard komt inderdaad een pion voor! Sylvain wint! 2½-3½. Harry gaat in de aanval! Misschien toch nog winst? Het bloed van spelers en toeschouwers dreigde te gaan stollen en koken tegelijk!

Maar nee: het pionneneindspel bij Richard is simpel remise, Harry mist mat in twee en komt in een lastig te winnen eindspel terecht terwijl de tijd bijna op is. zijn geroutineerde opponent hervindt zich en bereikt de remisehaven. Tijd om de balans op te maken: 3½-4½ verlies, maar gelukkig geen blijvende schade aan hart en bloedvaten.

HWP Haarlem 5 - Assendelft 3½-4½
Harry van der Peet - Kees Lute ½-½
Lex van Aalderen - Rudi Nieuwenhuizen 1-0
Bart de Valk - Aad Lansbergen ½-½
Jan Willem Spanjer - Roel Spier 0-1
Sylvain de Ruijter - Remmert Brinkman 1-0
Jan van Dorsselaer - Jan Kat 0-1
Patrick van den Oord - Hans Kuijper 0-1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

  • Enno Noordhoff
    Enno Noordhoff
    18.12.2015
    De waarheid moet wel gezegd worden: Jan van Dorsselaer kon een mooi offer op e6 plegen, maar zwart zou het net kunnen keepen.
  • Harry Lips
    Harry Lips
    19.12.2015
    Oeps! bij het knippen en plakken is de uitslag op bord 8 er af gevallen: Richard Breurkes - Melle Gelok ½-½