HWP 5 slaat toe

Harry Lips | |   HWP 5 |   1 reactie

Het vijfde speelt zijn thuiswedstrijden altijd gelijktijdig met HWP 3. Dit keer tegen het tweede team van stadgenoot Het Spaarne. Om de playing captains van de HWP-teams van hun wedstrijdleiderstaken te ontlasten word ik ingehuurd als wedstrijdleider. Daar zit dan ook het maken van een verslagje aan vast en omdat ook het vijfde won, is dat geen onaangename taak.

Teamleider van het vijfde Sylvain de Ruiter had zichzelf na een inspannende reis naar het Verre Oosten wegens jetlag vrijgeroosterd en René Schulenberg als invaller ingehuurd. Helaas voor hem bleek door een communicatiestoornis eerste bordspeler Harry van der Peet afwezig en mocht Sylvain alsnog aan de bak. En wel met zwart tegen de gevreesde Paul Ruber (2032). Die haalde alles uit de kast, kwam ook duidelijk in het voordeel, maar Sylvain gaf geen krimp en bereikte - als laatste spelend - tegen twaalven een welverdiend halfje. Hulde!

Daarvoor ging de strijd heftig op en neer.

Allereerst bleek de wedstrijdleider, genoeglijk keuvelend met opperwedstrijdleider Joost Jansen, een aantal klokken verkeerd ingesteld te hebben. Gelukkig kwam hij er na een kwartiertje spelen achter, maar het corrigeren zorgde toch voor enige onrust. Van invloed op het verloop van de wedstrijd was dit echter gelukkig niet,

Lex van Aalderen opende de score. Hij ging kort na de opening dwars door de stelling van Robert Balm heen.

René Schulenberg droeg een klein halfje bij. Zijn tegenstander bood in een stelling met een pion meer, met slechts lichte compensatie voor René, remise aan.

Bart de Valk ging ten onder tegen Joost Jansen. Die weigerde de partij combinatoir te beslissen, omdat het ook zonder trucs wel ging en hem eigenlijk meer plezier opleverde.

Patrick van den Oord begon rustig, maar haalde plotsklaps uit met een correct paardoffer:

Zwart kan niet slaan met 1.. Kxh6 vanwege 2.Th4+ Kg7 3.Df6 en mat. Zijn beste kans ligt in 1...f6 2.Th4 bxc3 3. Pf5+ gxf5 4. Dg3 Kf7 5. Th7+ Ke8 6.Txd7 Kxd7 7. axb5 axb5. Wit moet gewonnen staan, maar de zwarte damevleugelpionnen zijn misschien nog lastig. Patricks tegenstander Florin Omota probeerde nog 1... Pe5 2. Dg3 Kxh6 maar werd uitgeteld met 3. Dh4+ Kg7 4. Df6+ Kg8 5.Th4. Fraai gespeeld! 

Jan van Dorsselaer had een beter eindspel, maar weinig tijd en koos voor een veilige remise. Marco Boekhout scoorde het vierde punt. Hij werd in de opening overspeeld door Paul Mathot, maar redde zich in een stelling met een kwaliteit minder en sprokkelde vervolgens de ene witte pion na de andere. In tijdnood ging Paul vervolgens definitief in de fout.

Bob Crezee won in de opening een pion en behield die plus na vele verwikkelingen tot in het toreneindspel. Helaas wikkelde hij toen verkeerd af en  bereikte een stelling met twee verbonden vrijpionnen meer, die echter door een blokkade door de zwarte koning in combinatie met een actieve toren niet meer te winnen bleek. Bobs halfje zorgde echter wel voor de winst, die door de remise van Sylvain uiteindelijk op 5-3 bepaald werd.

Sylvain de Ruijter (1714) - Paul Ruber (2032) ½-½
Bart de Valk (1738) - Joost Jansen (1714) 0-1
René Schulenberg (1780)    - Paul Neering (1663) ½-½
Lex van Aalderen (1692)    - Robert Balm (1513) 1-0
Marco Boekhout (1700) - Paul Mathot (1648) 1-0
Patrick van den Oord (1642) - Florin Omota (1624) 1-0
Jan van Dorsselaer (1740)- Pim Abbestee    (1580) ½-½
Bob Crezee (1675)- Wim Hoffenaar (1433) ½-½

Reacties (1)


Adrie Pancras
15 november 2016, 20.37

Bedankt Harry (Lips) voor de hulp die avond en beide verslagen. Harry (van der Peet) was aan de wandel in Zuid-Turkije en had zich keurig afgemeld.