Opnieuw maximale score voor het vijfde

Arnaud Bom | |   HWP 5 | 7

Het vijfde lijkt een maatje te groot voor de derde klasse. Het team noteerde voor de derde keer op rij een 6-0. Niet geheel onverwacht, met een gemiddeld ratingverschil van ruim 400 punten, maar toch. Bovendien is het vijfde het enige HWP-team dat elke wedstrijd met dezelfde basisspelers is begonnen. Enig minpuntje: de teamleider liet zijn medespelers tot dik na tien uur wachten tot er op de maximale score geproost kon worden.

Bart stond volgens mij een tijd gelijkwaardig, maar was na anderhalf uur toch als eerste klaar. Zijn tegenstander had zijn toren van de onderste rij gehaald om Barts dame aan te vallen, maar daarmee de andere toren ongedekt laten staan. Daarna vielen de punten kort achter elkaar. Bob kwam vanuit het Nijlpaardsysteem al snel degelijk te staan. Hij kreeg een open torenlijn en twee lopers gericht op de vijandelijke rokadestelling. Hoe hij het vonnis precies velde heb ik helaas gemist, want mijn eigen partij was min of meer gelijktijdig klaar. Binnen een kwartier, op zet acht, had ik een pion gewonnen, en daarna viel de damevleugel van mijn tegenstander langzaam uiteen.

Nu de zwartspelers hun partijen hadden afgerond, was het de beurt aan de witspelers op de even borden. Toen ik mijn speciaalbiertje op had, bleken Lex en Marco al klaar. Lex had zijn onorthodoxe 1. b4 weer eens met succes van stal gehaald. Beiden hadden een soepele partij. ‘Eindelijk weer eens,’ voegde Marco opgelucht toe. Zijn blijdschap werd iets minder toen hij hoorde wat de rating van zijn tegenstander was, maar een punt is een punt. Sylvain, op bord 2, was nog als enige bezig. Hij stond een pionnetje voor en liet zich niet van de wijs brengen toen iedereen geïnteresseerd rondom zijn bord kwam staan. Met een sterke toren (als dat bestaat) dwong hij zijn tegenstander een tweede pion te geven, waarna die capituleerde.

Ondanks drie 6-0-overwinningen is het kampioenschap voor het vijfde bepaald geen zekerheid, daar waar bij het zesde de vlag al uit kon. De beslissing over het kampioenschap van klasse 3E valt op 3 april in de sociëteit. Een overwinning is noodzakelijk, omdat concurrent Vredeburg 2 nog geen enkel wedstrijdpunt liet liggen. 

Ik ga ervan uit dat de spelers van Vredeburg dit verslag ook lezen, op zoek naar brokjes informatie over openingen en speelstijlen. Om de concurrentie niet wijzer te maken, wordt in de meeste wedstrijdverslagen omfloerst over de opening geschreven. ‘Hij kwam beter te staan in zijn favoriete opening.’ ‘We pakken de partij op bij zet 16.’ Dat soort werk. Omdat de recente monsterscores mij beestachtig overmoedig hebben gemaakt, wijk ik in voor één keer van deze conventie af en geef ik hieronder onze openingen van deze ronde bloot. Vredeburgers, doe er je voordeel mee.

Bord 1, Arnaud, zwart: 1. e4 e5 2. Pf3 d5
Bord 2, Sylvain, wit: 1. Pf3, d5, 2. Tg1
Bord 3, Bart, zwart: 1. e4 f6, 2. d4 Kf7
Bord 4, Marco, wit: 1. Ph3
Bord 5, Bob, zwart: 1.e4 Ph6 2. d4 g6 3. c4 f6
Bord 6, Lex, wit: 1. b4

Wie meer wil weten over deze dieropeningen kan hier en hier inspiratie opdoen.

Reacties(7)


Arnaud Bom9-4-2018, 9:29

Haha, dank! Als het in het teambelang is om een weekje op vakantie te gaan, offer ik me graag op ;).


Stemmen:0
 
Adrie Pancras4-4-2018, 21:18

Briljante opstelling Arnaud in de laatste wedstrijd, zo zonder de bord-1 speler. Heel Vredenburg stond op het verkeerde been. Gefeliciteerd met het kampioenschap.


Stemmen:0
 
Enno Noordhoff30-3-2018, 15:59

Wat het kampioenschap betreft: waar hebben we het eigenlijk over? Vredeburg speelt gemiddeld met een elorating van 1461 en HWP 5 met 1702 (elke ronde!). Als je dan niet wint van Vredeburg, verdien je geen kampioen te worden. Sterkte boys.


Stemmen:0
 
Arnaud Bom30-3-2018, 9:12

Goed om te zien dat zo'n stukje tot het eind zorgvuldig wordt gelezen! De Pinguïn van Sylvain blijft een machtig en vernederend wapen inderdaad. Volgende keer zet ik met diagrammetjes erbij de stap richting meer inhoudelijke verslaglegging, Enno. Beloofd.


Stemmen:0
 
Adrie Pancras29-3-2018, 21:20

Arnaud, ik ben nog immer verbaasd dat zulke bijzondere openingen van Sylvain en Bart toch zoveel punten opleveren. Ook ik ben zo eens ten onder gegaan tegen Sylvain. Bedankt voor je verslag.


Stemmen:0
 
Enno Noordhoff29-3-2018, 16:56

Handig dat er nu ook individuele uitslagen en de competitiestand bij staan. Gelukkig is een overwinning met 3,5-2,5 genoeg voor het kampioenschap, zie ik nu. Moet lukken.


Stemmen:0
 
Marco Boekhout28-3-2018, 20:54

Weer een leuk stuk Arnaud, dank!. Ook bizar dat je na 3x 6-0 winst het kampioenschap nog niet binnen is.


Stemmen:0
 

Aantal waarderingen:0