Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Vuurwerk in de Sociëteit...

Martin Tolsma | | 1 reactie

Knallend luidde HWP6 het nieuwe jaar in met winst op Het Spaarne 3

Allereerst de beste wensen, gezondheid en schaakplezier voor 2016 gewenst!!

Wat een fijn gevoel is het om het team weer compleet te hebben met Martin Steinhart en Frits Welling die beide na een periode van verminderde gezondheid weer in ons midden zijn. Heerlijk om jullie weer in de HWP gelederen te zien en alle sterkte voor het verdere herstel! Wat een kracht en doorzetting, top!!!

Dinsdag 5 januari trok HWP6 thuis ten strijde tegen de bekende schaakliefhebbers van Het Spaarne 3. Namen als Frank Otten en Gerda Schiermeier zijn gevestigd in de Kennemer schaakgemeenschap.. Met een gemiddelde rating van 1369 zijn ze niet de sterkste van de competitie maar desondanks ontbreekt het hun niet aan strijdlust en hebben ze al verrassende remises tegen zowel Zandvoort/Jopen als Krommenie gescoord. Niet onderschatten en rustig eigen spel blijven spelen en vooral niet te snel in hun remise aanbod ingaan, was de strategie voor mijn HWP6.

Na een warm welkom van Sylvain inclusief het door hemzelf geserveerde kopje koffie werden de klokken gestart en werd het vuurwerk ontstoken.

Op bord 6 wist Frits een snelle winst binnen te halen tegen Andre Fivet en kort daarna blies Sjoerd met een aggressieve matdreiging Frank Otten van het bord af. 2-0 en die score bleef lang op het wedstrijdformulier staan. Naast mij streden Hans en Wim Hoffenaar niet enkel op het bord maar ook op psychologisch niveau een verbeten strijd, waarin Hans een koele kikker bleef en niet inging op de opmerkingen en houding van zijn tegenstander. Na de opening vond Wim het welletjes en bood remise aan, wellicht een correcte computeranalyse van de stelling. Echter Hans keek hem droog en doordringend aan en zei: hmmm, ik ben nog niet eens begonnen.... en sloeg het aanbod falikant, zonder twijfel en zonder mijn toestemming af... Wat een strijdlust, humor en zelfvertrouwen! Dit is schaken en wat ben ik trots op die instelling!! Spoedig rolde Hans zijn tegenstander ondersteboven en was de 3-0 een feit.. Hulde Hans!!!

Intussen had Martin Steinhart zich verkeken in een aantal doorgelopen pionnen van John Post en kon met een stuk meer de overrompelingen niet tegenhouden en kon enkel opgeven.. Helaas maar wat goed dat je na het ziekbed zo gemotiveerd het jaar begonnen bent!!

3-1 en ik zat ondertussen tegen de taaie en vriendelijke Gerda te spelen en wist al snel een pion voor te komen. Na het afruilen bleven enkel de witte lopers op het bord staan met een doorgelopen pion aan mijn kant en een voor Gerda. Mijn plus pion stond op de h-lijn en werd geblokkeerd door haar loper.. Ik heb een half uur naar de stelling gekeken en kon geen doorbraak vinden en wilde niet gokken op onnauwkeurig spel van Gerda; ze had immers al taai gespeeld en wist mijn directe dreigingen goed af te weren. Ondertussen had ik in de partij van Mahesh nog niet de zekerheid dat daar tenminste een halfje uit zo komen en besloot toen het remise aanbod van Gerda te accepteren en de teamwinst veilig te stellen. 3.5-1.5

Het laatste half uur werd in ijzingwekkende stilte de partij tussen Mahesh en Robert Balm gespeeld en met nog 3 minuten op zijn klok speelde Mahesh rustig zijn spel zonder de zetten te noteren. Robert had nog 25 minuten en alle tijd om tegen de pionnenovermacht van Mahesh aan te kijken. Eeuwig schaak van Robert met zijn dame werd handig door Mahesh naar het land der fabelen verwezen maar dit kostte hem uiteindelijk zoveel tijd als op de klok stond.. In gedachten schreeuwde ik om zet herhaling van Mahesh, maar met de 10 seconden increment schoof hij rustig zijn dame rond en dwong hij tot Robert tot een dameruil met een listig schaakje, waarna hij met twee doorgelopen pionnen tegen een van Robert ook nog het initiatief hield en zich een promotie van Robert kon veroorloven. Mahesh promoveerde een pion en met nog 13 seconden op de klok nam hij ook nog eens de tijd om op het bord naast hem een tweede dame te pakken, klaar voor de volgende promotie.. Wat een ijskonijn en dat te weten dat hij smorgens vroeg uit India teruggekomen was met een, voor mij zo bekend, jetlagged vlieghoofd.... De koning van Mahesh stond veilig achter een pion en de dame van Robert was misplaatst en kon met, serieus, nog 1 seconde op de klok door Mahesh worden ingerekend dmv een penning op de koning. Robert gaf op.... Wat een magistrale overwinning!!

 

4.5-1.5 Wederom een resultaat om trots op te zijn en ondertussen deelt HWP6 de kop met gelijk aantal match én bordpunten met Krommenie, onze volgende tegenstander op 16 februari.. Dat zal wellicht de beslissende wedstrijd van het seizoen kunnen worden, dus komt dat zien!

Groeten van een trotse teamleider...

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Mahesh Patil
    Mahesh Patil
    15.01.2016
    Much appreciated, very nice comments, and good team work!