Averij

Mark Hemelrijk | |   HWP 7 | 2

Jaap Rotte vroeg mij de honneurs waar te nemen als captain van HWP 7 in de wedstrijd tegen Kennemer Combinatie 6. Hij had ons succesvol door de wedstrijden geloodst maar was nu verhinderd in verband met een zakelijke reis. Daarnaast was Huub niet van de partij. Jaap had Richard Fritschy weten te strikken als invaller. Tot zo ver business as usual. En net na 17:15 belde Gerko me en excuseerde zich vanwege een klein ongeval met de fiets (hoofdwond) dus moest naar nog een invaller worden gezocht. Instinctief belde ik Pieter Levasier maar die was op dat moment niet bereikbaar.

Omdat ik niet beschikte over een telefoonnummer van Sylvain de Ruijter leek het me een goed plan om Marco Boekhout te bellen en de situatie te overleggen. Beheerst als altijd hoorde Marco mijn verhaal aan om vervolgens tegen mij te zeggen: "Je kunt het beste mail sturen naar Peter Beerens want ik zit in Italië." Na wat heen en weer mailen en bellen met onverwachte tussenkomst van Pieter werd hij toch als extra invaller opgenomen in het team en zorgde Peter voor de administratieve afhandeling. Op dat moment stond ons team nog gedeeld eerste in de poule.

Bij aankomst in de sociëteit bleek ook nog de kleine zaal in gebruik te zijn door een aantal dames die niet de indruk maakten tijdig te zullen vertrekken. Navraag aan de bar bij Jacqueline en Juliëtte leverde op dat we ook nog veroordeeld waren tot het afwerken van deze ronde in de altijd rumoerige speelzaal. Net na 20:00 uur improviseerde ik de gebruikelijke toespraak om even later het woord over te geven aan Sylvain die tevens onze tegenstanders voorzag van consumptiebonnen. Daarna herstelde de rust maar niet in ons voordeel.

Zelf was ik veel te gretig in de beginfase van de partij en in plaats van het voordeel vast te houden na het winnen van een pion en het afnemen van de rokade van mijn tegenstander, ruilde ik twee pionnen tegen een stuk. Deze enorme blunder leverde ons eerste verliespunt op.

Lucas was wat ziekjes aangeschoven en kreeg een Siciliaans gambiet op het bord. Dat is bekend terrein voor Lukas. Na flink afruilen leek het gelijk te staan, Lukas kreeg een remiseaanbod en gelet op zijn stelling en fitheid leek me dat redelijk. In de analyse leek er ook niet meer in te zitten.

Invaller Richard maakte eveneens remise. Na een mislukte opening (1.g4- …) moesten alle zeilen worden bijgezet om nog remise te kunnen houden.

Hans was onfortuinlijk tegen Keimpe. Lang leek hij in een Franse partij af te stevenen op remise maar een kleine onnauwkeurigheid betekende einde van de partij.

Jan Willem speelde een Dame gambiet tegen een Griek. Hij kreeg ruimtevoordeel op de Damevleugel maar dat leek niet veel op te leveren. Daar stond wel een loper van de verkeerde kleur tegenover. Moeilijk positioneel gemanoeuvreer tot Jan Willem op de 24e zet een forse fout maakte die een pion kostte. Vechten voor lijfsbehoud, maar gelukkig maakte zwart op de 38e zet ook een grote fout waarna het evenwicht hersteld was. Met nog vier minuten op de klok bood Jan Willem remise aan. "Ik sta slecht, speel maar door", riep hun teamleider Frank Sala. Met nog tien seconden realiseerde Jan Willem zich dat hij niet meer hoefde noteren. Sala riep een tijdje later dat remise nu wel mocht maar dat verstond tegenstander Panayis niet. In een volkomen gelijke stelling met allebei een toren en twee pionnen wist Jan Willem zijn tegenstander te overtuigen dat het inmiddels mocht.

Onze tweede invaller Pieter deed waarvoor hij was ingezet. Met 1.b3 - … werd een partij opgezet waar Frank ergens de draad kwijtraakte en werd opgezadeld met een verkeerde loper. Pieter kon met een paard tussen de pionnen manoeuvreren en wist er een te winnen en uiteindelijk de partij naar zich toe te trekken. Ik zou onze captain willen adviseren deze troefkaart achter de hand te houden. Op 6 april uit tegen Het Witte Paard zou dat zo maar eens nodig moeten zijn.

HWP Haarlem 7 – Kennemer Combinatie 6 (2½ - 3½)Hans Huson – Keimpe Knijft (0 – 1)Jan Willem van Thiel – Panayis Krousos (½ -  ½)Lukas Mulder – Martien Schriemer (½ -  ½)Pieter Levasier – Frank Sala (1 – 0)Mark Hemelrijk – Michiel Terwee (0 – 1)Richard Fritschy – Jan Willem ten Have (½ -  ½)

Reacties(2)


Gerko Vos27-3-2018, 14:27

Veel dank aan de invallers die voor het grootste deel van de score gezorgd hebben. Ik ben weer opgelapt en kan tegen de Witte Paarden weer meedoen. Mooi gecaptant Mark, ik kan me voorstellen dat je door al het geregel de concentratie wat kwijt was, en bedankt voor het verslag.


Stemmen:0
 
Jaap Rotte26-3-2018, 19:29

Hi Mark, Dank voor de moeite van het invallen en dank voor het verslag. Ik had er graag bij willen zijn. Maar of het verschil had gemaakt....?? Enfin, op 6 april krijgen we nog een kans, maar die Witte Paarden zijn voor ons wel heel erg sterk. Jaap


Stemmen:0
 

Aantal waarderingen:0