De F-jes starten goed: HWP 7 - De Vennep 3 5-1

Jan Willem van Thiel | |   HWP 7 |   0 reacties

In klasse 3-F zijn de ratingpunten ongelijk verdeeld. Och, waar niet zullen we maar zeggen. Het op papier sterkste team is Het Witte Paard 2 met een gemiddelde rating van 1734 en een eerste bordspeler van 1881. Kennemer Combinatie 6 kan er ook wat van met een gemiddelde van 1606 en een kopman van 1754. Dan komt Chess Society Zandvoort (1596/1750) en daarna volgen wij met een gemiddelde van 1536 en een max van 1588.

Dinsdag de 17e versloegen we De Vennep 3 met 5-1. Dat heeft een gemiddelde van 1372 en een hoogste rating van 1447. De drie sterkste teams treffen we aan het eind van de competitie.
Lukas Mulder was het eerst klaar. In de doorschuifvariant van het Frans offerde hij een pion op zijn damevleugel om snel te kunnen ontwikkelen en actief spel te krijgen. Dat ging helaas niet door. De tegenpartij kon met schaak hem vastzetten, en dwong na verloop van tijd met zetherhaling remise af.
Jan Willem van Thiel won al gauw een loper, daarna nog een paard en nadat zijn tegenstander er ook nog een kwaliteit tegen aan had gegooid, gaf deze op. Anderhalf tegen een half, dat zag er goed uit, maar aan de andere borden kon nog van alles gebeuren.

De partij van Gerko Vos met zwart was Nimzo-Indisch. Na Lb4 gevolgd door c5 antwoordde wit met het passieve e3. Even later won Gerko een van zijn tegenstanders centrumpionnen en later moest wit nog een kwaliteit geven om de aanval te keren. Na verdubbeling van de torens op de c-lijn werd de druk zo groot dat de tegenstander in een slechte stand pardoes een stuk weggaf. Daarna volgde nog een mooie aanval met mat tot besluit.

Na het Kennemer Open van 7 oktober zat Hans Huson deze maand voor de tweede keer met de zwarte stukken tegenover Jim Meij. Hoewel Hans er alles aan deed om de partij naar zijn hand te zetten en de koning klem te zetten, beet hij zich wederom stuk op het van gewapend beton opgetrokken verdedigingswerk van zijn tegenstander. Meer dan een halfje zat er net als bij het KO ook deze keer niet in.

In een klassiek geweigerd Dame gambiet beging de tegenstander van Mark Hemelrijk al vroeg een kleine onnauwkeurigheid waardoor Mark iets beter kwam te staan. Gedurende enige tijd leek de stelling gelijk en Mark zag niet hoe te profiteren. Totdat hij op de 31ste zet een pion won in een stelling waarbij beide dames van het bord waren. Vervolgens werd er verder afgeruild en toen ze beiden nog een toren en wat pionnen over hadden won Mark nog een pion en vond zijn tegenstander het welletjes.

Jaap Rotte hield het lang vol, wel tot half twaalf. Hij won uiteindelijk, maar was na afloop erg ontevreden over zijn eigen spel. Weliswaar had hij bijna de hele partij strategisch voordeel (zoals een sterke tegen een zwakke loper), maar hij erkende ook dat hij een aantal tactische wendingen van zijn tegenstander volstrekt niet had gezien. Het eindspel leek gelijk op te gaan, tot zijn tegenstander eerst zijn stukken voor pionnen begon te ruilen en vervolgens pardoes zijn koning omlegde. “Ik ga elke avond om half elf naar bed”. Tja, de aanhouder wint...

HWP-7 telt leden, naast de boven genoemde ook Huub Elzerman. Hij was verhinderd.

Reacties (0)

Er zijn geen reacties.