HWP 7 - van De Uil en de kikker

Jaap Rotte | |   HWP 7 |   0 reacties

19 december speelde HWP7 de derde competitiewedstrijd van dit seizoen tegen De Uil. Het leverde een mooi resultaat op. Lees dit verslag van Jaap Rotte.

Het was bijna de kortste dag van het jaar. Een week tevoren werd Nederland praktisch lamgelegd door Koning Winter. Maar de avond dat we speelden, was het wat je noemt laf weer. Weer waar je weinig aan hebt. Nauwelijks zon, grijs, en miezerig. Dan is een potje schaken een leuke bezigheid. Zo dachten er meer mannen over. Niet alleen ons team speelde extern, tegen De Uil 4. Maar ook HWP 6 en HWP 9 speelden, tegen elkaar. Allemaal samen in de kleine zaal, die dan inderdaad nogal klein is. Met zoveel mannen bij elkaar, die zitten te zwoegen aan hun borden, werd het warmer en warmer. Of lag het aan mij? Was ik slaperig? Nerveus? Koortsig? Ik moest denken aan dat verhaal over de kikker in het warme water. Als je een kikker in een pan met warm water gooit, springt hij eruit. Als je ‘m in koud water doet en je kookt het water, blijft hij zitten en gaat hij dood. Dat verhaal is trouwens een fabel. Maar wie van ons zou als eerste de zaal verlaten?

Wel, dat was Lukas Mulder. Die was erg snel klaar. Zeker te warm? Lukas speelde met zwart aan bord drie. Zijn tegenstander was in een ver verleden lid geweest van De Uil en nu weer terug. De man was het schaken nog niet verleerd. Na een scherpe opzet van de partij door Lukas wist hij de dreigende gevaren de baas te worden. Beiden besloten al gauw tot remise.

Gerko Vos aan bord vier begon zijn Weense partij niet goed. De opening leverde hem twee dubbelpionnen (wel in het centrum), maar na een paar zwakke zetten van zwart keerde het tij. De lichte stukken waren van het bord en Gerko’s centrum bleef sterk, met ook nog wat meer ruimte. Toen zijn opponent een toren buiten spel zette voor een aanval op de a-lijn, kreeg Gerko groot voordeel met twee torens op de open c-lijn. Hij overzag nog een mat in vijf (!), maar kon daardoor langer genieten van zijn aanval, met mat tot slot. We stonden voor!

Jan Willem van Thiel was onze tweede man. Zijn tegenstander speelde de opening niet goed. Diens damepaard was niet tijdig ontwikkeld en ook zijn dameloper stond na een tussenstop op b7 weer in de beginstand. Toen de stelling openbrak met wit f4 en zwart f5 stond Jan Willem al bijna gewonnen. Er zat nog meer in dan pionwinst, en dat bleek uiteindelijk voldoende.

Mark Hemelrijk aan vijf merkte dat zijn tegenstander niet naar Haarlem was gekomen voor een standaardpartij. In een ongebruikelijke variant van een geweigerd Dame gambiet zagen beide spelers kans om respectievelijk een paard en een loper buiten spel te zetten. Dit leidde na afruil van behoorlijk wat materiaal tot een stelling die misschien iets beter was voor zwart, voor Mark. Een plusremise op zijn voorstel leek geen slecht resultaat. Zo was het inmiddels 3-1. Onze avond kon niet meer stuk.

Hans Huson aan het eerste bord haalde het beslissende halfje binnen. Een remise-aanbod van zijn tegenstander bij een 3-1 stand voor ons kon Hans niet weigeren. Het bracht op eenvoudige wijze de teamwinst binnenboord.  De stand was trouwens ook wel remise.  Het aantal pionnen was in evenwicht. En beide spelers draaiden al enige tijd met hun dames en ongelijke lopers om elkaar heen.

Zelf was ik als laatste van ons team klaar. Mijn tegenstander speelde nota bene een Siciliaan met zwart passief. Zo kreeg ik het centrum in handen, maar de tegenpartij brak het geheel vakkundig af, wat mij bovendien een dubbelpion opleverde. Hij kwam zelfs gevaarlijk opzetten met zijn pionnen naar mijn koningsstelling. Maar mijn loper was actief en die van hem niet, terwijl zijn klok doortikte. Een remise-aanbod sloeg ik af. Ik pakte een pionnetje en stond daarna praktisch gewonnen, toen mijn tegenstander door zijn vlag ging. Eindstand 4,5-1,5.

Met deze uitslag, in totaal drie keer gewonnen, gaat ons team bovenaan onze poule 3F het nieuwe jaar in. We mogen tevreden zijn. Tegelijkertijd moeten we realistisch blijven. We hebben tot nu toe, afgaande op de ratings, de drie zwakste teams gehad. Volgende jaar wachten ons drie sterkere tegenstanders. Hoe dat ook zij, 2017 kan voor ons team niet meer stuk.

Enfin, dat we bovenaan zouden staan wist ik die avond nog niet. De zaal liep leeg. Nog twee man van onze club waren aan het spelen, maar verder was iedereen klaar. We ruimden onze borden en stukken op. Met een lekker gevoel vertrokken Hans en ik naar Haarlem-Noord. De avondkoelte in...

Reacties (0)

Er zijn geen reacties.