log in op Mijn Witte Paard

Castricum 3 – HWP 8, uitslag 2-4

Onze eerste uitwedstrijd werd in Castricum gespeeld in Dorpshuis De Kern, een centrum dat zonder winstoogmerk het algemeen belang dient, waaronder dus kennelijk ook het schaken wordt begrepen. Wij werden allerhartelijkst ontvangen door twee dames op leeftijd, die koffie en thee serveerden voor € 0,80 cent per stuk. Inderdaad, zonder winstoogmerk dus.

Teamleider Jeroen Meulendijks had gekozen voor een opstelling met in de aflopende volgorde van Korneel, Niels, ondergetekende, Frits (Bakkes), Rens en Jeroen op het laatste bord.

Al vlot had Korneel een winnende aanval op het bord, die hij bekwaam uitspeelde. Ook op de andere borden zag het er rooskleurig uit. Slechts 2 minpunten konden worden genoteerd. Mijn verliespartij, nota bene na damewinst, zorgde bij mij voor een depressie. Weliswaar was ik twee torens kwijt voor de dame, maar er stonden nog genoeg stukken op het bord. Waarom ik geen pionnetje opschoof om zodoende nog een stuk te winnen is mij tot op heden een raadsel.

Gelukkig speelde Rens nog dramatischer. Hij kon kiezen uit minstens vijf varianten om te winnen, één variant om remise te spelen en naar mijn mening was er geen verliesvariant. Rens staat echter bekend als remisekoning, dus de winstvariant kwam niet bij hem op en dat remise spelen in een totaal gewonnen stand zelfs voor Rens nog knap lastig is, bleek achteraf na schaakmat.

Frits had in de auto op weg naar Castricum nog uitvoerig uitgelegd hoe de Bakkes Bok werkt, maar daarvan was in zijn partij geen sprake. Bekwaam schoof hij het eindspel uit.

Jeroen had feitelijk geen kind aan zijn tegenstander, een hechte pionnenstructuur bleek een niet te nemen vesting en hij kon op zijn gemak het punt verzilveren.

Tot slot Niels, die zuchtte en klaagde, dat hij zo hard gewerkt had en zwaar vermoeid was. Daarvan bleek in de partij overigens niets van. Met een mooie aanval dwong hij zijn tegenstander tot opgeven.

Met een 4-2 overwinning zijn wij heel goed begonnen, maar er zijn de nodige kanttekeningen en aandachtspunten. Allereerst de opmerking, dat bij Castricum de twee teamleden met de hoogste rating waren verhinderd. Aan onze kant kan worden opgemerkt, dat teamlid Willem de R., dit jaar 70 geworden, kennelijk definitief voor het klaverjassen heeft gekozen, waarmee wij heel blij zijn. De verliespartijen aan onze zijde baren zorgen. Vooral de manier waarop moet aanleiding zijn voor De Teamleider tot stappen. We wachten af.

Reacties

Jan Willem Spanjer (19-10-17 18:24):
Dank Richard, we moeten nu eenmaal verjongen, net het Nederlands elftal
Richard Fritschy (18-10-17 21:25):
HWP 8 is onder deze teamleider en zonder W. de R. duidelijk kampioenskandidaat.

Je moet ingelogd zijn om te kunnen reageren.