Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Dubbel

Mark Hemelrijk | | HWP 8 | 4 reacties

HWP Haarlem 8 speelde op 7 maart tegen Kijk Uit 3 in de kleine zaal. Gelijktijdig en in dezelfde ruimte speelde HWP Haarlem 4 tegen Chess Society Zandvoort 2. Tot zo ver niets bijzonders zij het dat in het vierde spelers te bewonderen waren die we helaas te weinig op de club zien en dat dit qua externe competitie, ook het geval was bij het achtste. Daarnaast bleek het wedstrijdverloop en eindresultaat ook nog enige overeenkomst te hebben.

Het achtste team was eindelijk eens compleet. Na verschillende succesvolle invallers te hebben moeten ingezet was Huub er gelukkig weer eens bij. Zo ook de herstelde Lukas. Denkend aan een reactie van Hans op een artikel van de website in combinatie met de gemiddelde rating van onze tegenstander, zou het in deze bezetting mogelijk moeten zijn om concurrent Kennemer Combinatie 7J met een goed resultaat het vuur aan de schenen te leggen.

Mark mocht als eerste een overwinning bijschrijven. Al op de zevende zet liet zijn tegenstander de Dame pennen en konden de stukken eigenlijk al in de doos. Peter speelde nog even door, verloor meer materiaal en met 16 zetten van wit gevolgd door opgeven van zwart was een miniatuur een feit.

Jaap speelde met zwart een Franse partij tegen oud clubgenoot Wim Geels en zag kans Wim op te zadelen met een paar hangende pionnen. Laat dat maar aan Jaap over want met wat druk op de damevleugel van zijn kant en het verkrijgen van het loperpaar plus winst van een pion leek er geen vuiltje aan de lucht. Na promotie van een van de zwarte pionnen gaf Wim op.

Gerko speelde een Italiaanse partij waar ik wat langer naar heb kunnen kijken. Echter niet zo goed als Gerko dat zelf had gedaan. Op de 21ste zet begon Gerko veel denktijd te gebruiken en op dat punt dacht ik dat het slaan van een zwart paard op e6 winnend zou zijn. Gerko had het beter gezien, sloeg met zijn paard in op g7 en zette zijn tegenstander een paar zetten later mat. Zo zie je maar weer eens dat een vakantie in Zwitserland een schaker goed kan doen.

Huub was helaas lang niet in staat om het achtste te vertegenwoordigen maar liet deze avond zien waarom wij hem nodig hebben. Ook hier kwam een Franse partij op het bord waarin beide spelers lang rokeerden. Huub leek het een goed idee om met de Dame op a5 en een pion op b5, de stelling van de tegenstander te slopen. Even leek deze aanval tot stilstand te komen maar door aanhoudende druk overspeelde Huub wit en won zijn eerste voor het achtste dit seizoen.

Hans leek in het middenspel beter te staan in een Ragozin variant zeker nadat hij insloeg op b7. Toen ik iets later nog eens ging kijken was hij pardoes een pion kwijt geraakt en leek het niet meer zo duidelijk. Gelukkig voor ons allen gaf Sjef die pion terug en kwam er een stelling op het bord die me gelijk leek. Toen Sjef remise aanbood twijfelde Hans geen moment en ging direct akkoord. Winst kon ons al niet meer ontgaan.

Op het eerste bord speelde Lukas tegen Paul Koper en hij leek prima uit de opening te zijn gekomen. Ergens in het middenspel viel Lukas met Da8 een pion op d5 drie keer aan en gaf gelijktijdig steun aan de oprukkende a pion. Dat zag er goed uit. Maar ergens liet hij een lelijk vorkje toe en was de situatie niet meer zonneklaar. Kennelijk gedijd Lukas prima onder die omstandigheden en met iets meer dan 4 minuten op de klok intimideerde hij zijn tegenstander door vast een extra dame uit de doos van een ander spel te pakken ter voorbereiding van promotie. Paul probeerde nog van alles maar raakte op een punt de draad kwijt en koelbloedig maakte Lukas het af.

Ook in het vierde team bleek al snel dat Hendrik Jan Gabriëls een overwinning boekte. Het eindresultaat van het vierde was al even succesvol als dat van het achtste. Een succesvolle avond voor beide teams in een broeierige kleine zaal. Dat moeten we vaker hebben. Op 7 april as. speelt het achtste de laatste ronde zonder Gerko, Jaap en Mark dus er kan nog van alles gebeuren in G groep van de derde klasse.

HWP Haarlem 8 – Kijk Uit 3 5 ½ - ½
Lukas Mulder – Paul Koper 1-0
Hans Huson – Sjef Rosier ½-½
Huub Elzerman – René Koens 1-0
Gerko Vos – LouwePost 1-0
Jaap Rotte – Wim Geels 1-0
Mark Hemelrijk – Peter Groeneweg 1-0

Plaats nieuwe reactie

Reacties (4)

  • Hans Huson
    Hans Huson
    09.03.2017
    Op 7 april volstaat een gelijkspel om het kampioenschap binnen te halen. Dezelfde maand waarin Feyenoord kampioen wordt, maar dit terzijde.
  • Gerko Vos
    Gerko Vos
    09.03.2017
    Ik stond na Pxg7 wel nog beter, maar er was een foutje van mijn tegenstander nodig voor het snelle mat in 3.
    Succes op 7 april!
  • Bart Gijswijt
    Bart Gijswijt
    10.03.2017
    Over 7 april van welk jaar heb je het, Hans?
  • Hans Huson
    Hans Huson
    12.03.2017
    Het nu al heilige jaar 2017, Bart.