HWP 5 - HWP 8: "We made too many mistakes"

Jan Willem Spanjer | |   HWP 8 | 3

Ik laat na om de uitslag te vermelden. Bij een broederstrijd is immers de uitkomst niet van belang. De een wint, de ander verliest, maar het blijven broers en dat bleek ook wel na de wedstrijd.

Een verslag is geen verslag als er niet een tipje van het wedstrijdverloop wordt weergegeven. De beste typering zou kunnen zijn van de befaamde catcher van de New York Yankees, in 2015 overleden en opgenomen in de Hall of Fame. Yogi stond bekend om zijn diep filosofische opmerkingen, waardoor Cruijff wel eens met hem werd vergeleken. Yogi werd in 2005 ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag uitroepen door het Britse Weekblad The Economist tot “the wisest fool of the past 50 years”.

Op onze wedstrijd zou zijn volgende uitspraak van toepassing kunnen zijn: “We made too many wrong mistakes”.

Vanzelfsprekend begonnen we met een achterstand met een verschil in gemiddelde rating van 229 punten. Wat HWP 5 dan ook in onze klasse moet, is mij dan ook een raadsel. Het doet mij denken aan het verhaal van de schaakclub uit Bergen: de allang niet meer bestaande Koningsclub. Die club bestond vooral uit grootmeesters en wilde doorstoten naar de top, maar moest van onderen beginnen. En dan gaat het over het gedrag van oprichter en miljardair en schurk Arnfried Pagel, die zijn consumpties altijd wilde afrekenen met een briefje van duizend maar zijn tegenstanders nooit een drankje aanbood. Hij woonde in een gigantisch landhuis en had ook nog een huis aan de boulevard, dat hij alleen kocht voor de parkeerplaats. Het stoorde hem namelijk dat hij aan de boulevard zijn auto niet kwijt kon. Pagel had Koningsclub opgericht omdat hij bij Bergen niet in het eerste team kwam. Bij Koningsclub speelde hij ook niet in het eerste team, maar hij bracht het team wel met meesters en grootmeesters naar de nationale top. Er is een  beroemde partij van Adam Kuligowski in de derby van Koningsclub tegen Bergen. Bij een stand van 7-0 werd de partij van Kuligowski afgebroken, waarna hij twee weken later uit Amerika opnieuw naar Nederland moest komen. Tegenstander: Sjaak Pielaet, die een aanbod van duizend gulden om de partij op te geven afsloeg. Hij verloor wel.

Vanzelfsprekend wil ik onze broeders niet vergelijken met de Koningsclub, maar het ratingsverschil was feitelijk te groot. Er viel toch wel een lichtpuntje te noteren: Jeroen Meulendijks stond gewonnen tegen Marco Boekhout. Een remisevoorstel wees Jeroen af en vervolgens gaf hij een toren weg en daarmee de partij. Bijzonder jammer maar goed gespeeld. Voor commentaar op  de overige partijen verwijs ik naar de uitspraak van Yogi. 

Reacties(3)


Niels Bernecker24-1-2018, 14:04

Wauw! Top verslag en natuurlijk moeten we de nederlaag verwerken.. Het bekijken van de uitzendig was leuk:)) tot volgende week!!


Stemmen:0
 
Jan Willem Spanjer16-1-2018, 13:24

Mark, dank. Had deze uitzending nog niet gezien.


Stemmen:0
 
Mark Hemelrijk14-1-2018, 13:46
Stemmen:0
 

Aantal waarderingen:0