HWP 8-Purmerend 6 3-3, de introductie van de schaakschwalbe

Jan Willem Spanjer | |   HWP 8 | 3

Op 12 december jl. traden wij thuis aan tegen Purmerend, met ondergetekende als invaller voor Niels, die het druk heeft met koken. Niet alleen voor leden van HWP maar inmiddels ook voor grote gezelschappen. Uit ervaring weet ik dat hij fantastisch kookt, dus ga bij hem bestellen!

Ik moest tegen Wladimir Goosen, die een Russische moeder heeft en een Nederlandse vader, waardoor zijn zuster gewoon Alie heet, het is maar dat je het weet.

Mijn partij had een curieus verloop. Ik won een kwaliteit en besloot ook zijn dame te nemen en dacht met een dame en twee lichte stukken wel opgewassen te zijn tegen vier stukken en een vrijpion. Niet dus. Ik moest materiaal inleveren en stond uiteindelijk glad verloren, maar speelde op pat. Op een gegeven moment sloeg ik met mijn dame het paard, mijn tegenstander nam de dame en ik riep triomfantelijk: Pat! Mijn tegenstander zei: ben ik er toch ingetuind en gaf mij een hand. Willem haastte zich ½ - ½ te noteren. Daarna werd ik, maar ook mijn tegenstander erop gewezen dat er nog een tussenzet mogelijk was. Geen pat dus, maar Wladi had inmiddels remise geaccepteerd. Curieus en later bedacht ik mij dat wellicht de schaakschwalbe zijn intree had gedaan. Pat of schaakmat roepen als daarvan geen sprake is. Bij een schwalbe, uitgevonden door de Duitsers en groot gemaakt door Lothar Mattheüs, moet echter opzet in het spel zijn maar daarvan was bij mij, echt waar edelachtbare, geen sprake.

Mijn remise bleek uiteindelijk voor ons team van groot belang want de uitslag werd 3-3. Slechts Willem de Ruig kwam tot winst en de rest van de partijen eindigden in remise, behalve de partij van Jeroen, die weliswaar door zijn vlag ging, maar geen hoop kon hebben op een beter resultaat, naar mijn bescheiden mening. Korneel Joppe had het in de laatste partij zwaar, kwam vervolgens in een gewonnen stelling terecht, maar ook hij moest vanwege tijdnood in remise berusten.

Inmiddels staan wij op de tweede plaats met een half punt meer dan HWP 5 en zo hoort het ook.

Reacties(3)


Richard Fritschy20-12-2017, 20:58

Aan verwarring geen gebrek: een onopzettelijke schwalbe. Echt iets voor een advocaat om dat in praktijk en onder woorden te brengen. Schakers, trap er niet in!


Stemmen:0
 
Cees Visser18-12-2017, 21:26

Inderdaad mooi gevonden: de schaakschwalbe. Mooie klank, mooi woordbeeld.


 


Net toen ik me bedacht of de volledig Duitse variant mooier vind (schachschwalbe), stuitte ik op www.dieschwalbe.de - 'deutsche Vereinigung für Problemschach'.


Stemmen:0
 
Paul Tuijp18-12-2017, 20:40

Ik mis nog wel eens een mooie uitspraak van Yogi Berra, maar je verslagen blijven briljant. De schaakschwalbe. Misschien als eens door Hans Böhm in de praktijk gebracht. Ik ben nog wel benieuwd of Alie de achternaam had van mams.


Stemmen:0
 

Aantal waarderingen:0