Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP 9 wint van De Uil 4

Jan Willem van Thiel | | HWP 9 | 1 reactie

Op maandag 22 februari was het 9e team volgens teamleider Willem de Ruig eindelijk compleet.

HWP 9 is in het begin van het seizoen ingedeeld in de 3e klasse NHSB en jeugdleider Frank Beverdam heeft geprobeerd er een gedeeltelijk jeugdteam van te maken. De externe wedstrijdleider van de NHSB vond dit een uitstekend idee. Drie jeugdspelers zouden in dit team gaan spelen, maar al snel besliste dezelfde wedstrijdleider dat een van de beoogde spelers te laag was ingedeeld en in een hogere klasse moest spelen. In ruil hiervoor kwam de aimabele senior Ger Dekker. Daarna bleek dat de andere 2 jeugdspelers ook niet konden spelen, onder andere omdat het te laat voor ze zou worden. Gevolg was dat de teamleider bij elke competitiewedstrijd opnieuw moest zoeken naar nieuwe spelers. Op maandag 22 februari had hij voor het eerst het gevoel met een TEAM te maken.

Het was een belangrijk treffen, De Uil 4 was vooraf medekandidaat voor degradatie. Met Richard Fritschy en Frits Bakkes naast de vaste spelers Stephan Blaas, Jan Willem van Thiel, Willem de Ruig en Ger Dekker zag het er op papier vooraf goed uit. Maar er ontstond aan alle borden een verbeten strijd, kennelijk hadden de Hillegommers ook door wat er op het spel stond.

Het eerste resultaat was een remise van Stephan aan bord 1. Aan bord 3 werd de dame van Frits gevangen. Eerst nog tegen twee lichte stukken maar een daarvan werd ook al gevangen. Volgens Richard, die af en toe tijd vond om het verloop van de andere partijen te bekijken, ging Frits al in de opening ‘vreselijk de mist in.’ Later ging ik eens kijken hoe het er bij Richard voor stond. Hij vertelde het me zelf: ‘ik gaf net een toren weg maar het komt toch nog goed.’ En inderdaad, hij won en de tussenstand na 3 partijen was gelijk: 1,5 tegen 1,5.

Willem stond op dat moment twee pionnen achter en Ger had nog een vol bord voor zich met aan beide kanten evenveel materiaal. Ik was zelf naar eigen mening aan bord twee goed uit de opening gekomen maar zag de stelling verzanden. Na overleg met onze teamleider bood ik op de 34e zet remise aan maar die werd geweigerd. Zes zetten later pakte mijn tegenstander die wit had zijn toren op met het plan deze op h8 met schaak naast mijn koning te zetten. Hij had ook een toren op veld 1 van de open h-lijn staan. Toen hij zich realiseerde dat mijn loper op f6 veld h8 bestreek, zette hij zijn toren weer terug. Hij besefte dat hij moest zetten en wist uiteindelijk geen betere plek dan h8. Hij had daarna nog zestien zetten nodig om de werkelijkheid te accepteren.

Ondertussen had Willem een remiseaanbod gekregen dat hij dankbaar aannam en had Ger zijn stelling dusdanig verbeterd dat ook daar een vol punt werd bemachtigd.

Door dit fraaie resultaat hebben we De Uil van de vierde plek in de derde klasse F verdrongen. We moeten nog tegen de koploper Het Spaarne en tegen Heemstede dat een na onderste staat maar met 4 match- en 13 bordpunten ziet het er goed uit. Lijfsbehoud in de derde klasse lonkt.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Richard Fritschy
    Richard Fritschy
    26.02.2016
    Inderdaad, bij mij "kwam het nog goed", maar alleen omdat mijn tegenstander op zijn beurt een geweldige blunder beging door mat-in-één te overzien.

    Donner heeft wel eens gezegd dat hij vooral van een winstpartij genoot als die veroorzaakt was door een blunder van zijn opponent. Bij mij leidde het niet zozeer tot genot als wel tot opluchting.