HWP N1 doet goede zaken tegen Santpoort N1 - op een onvergetelijke Ajax-avond

Ardjan Langedijk | |   HWP N1 |   0 reacties

Zonder al te grote problemen heeft HWP N1 ook de tweede wedstrijd in de Topklasse gewonnen. Uiteindelijk kon, na een 4-0 voorsprong, een 5-3 overwinning worden opgetekend. En dat kwam redelijk overeen met de verwachte score bij gemiddelde teamratings van 2117 vs 1965 in Haarlems voordeel.

Al snel was duidelijk dat twee partijen zonder veel moeite in HWP-voordeel zouden uitvallen. Peter Beerens won met wit in de Tartakower-variant van het Damegambiet op zet 11 de belangrijke d-pion. Toen tegenstander Douwe van Rees zijn enige kans op tegenspel verzuimde was het pleit snel beslist (1-0).

Hierbij de partij met aantekeningen van Peter zelf.

Ondergetekende beleefde ook geen zware avond. Voor tegenstander Menno Schaefer was mijn Koningsgambiet reden om na vijf zetten al bijna te willen opgeven zonder dat daar objectief reden toe was. Maar zwart voelde zich bepaald niet op zijn gemak, speelde louter met zijn dame en pionnen en gaf na 16 zetten op. Twee zwarte torens en twee zwarte paarden stonden toen nog in hun beginstelling. (2-0).

Omstreeks die tijd eindigde ook de partij tussen Jan-Willem en Hans Kors. En eveneens kon een gemakkelijk punt worden bijgeschreven. Kors verdedigde zich in een Pirc passief en wit mocht hem lekker uittikken met 20.Txh7+ en spoedig mat. (3-0).

Op bord 1 mocht Indra stevig aan de bak tegen één van de drie Santpoortse 2000+ spelers, namelijk Daan Haver. In een Gruenfeld met zwart oogde Indra’s stelling wat passief, met onbestendig rondspringende paarden, maar dat viel mee. Weliswaar stond wit iets beter maar toen de stelling scherper werd toonde Indra zich beduidend slagvaardiger. (4-0).

En dan Harry, op bord 7 met zwart tegen Rob de Roode. In zijn eigen woorden: “In onduidelijke stelling vlak na de opening (gesloten Siciliaans) speelde ik de bok ….b5??. Daarna was het vechten tegen de bierkaai. Rob de Roode maakte het af met een aardig mat”. (4-1)

Rond deze tijd begon ik bij de barman te informeren naar de tussenstand bij Chelsea-Ajax. Bij interne wedstrijden placht ik op Champions League avonden tijdens de partij het scoreverloop bij Ajax te volgen. Niet in deze bondswedstrijd, en zeker niet met een zo strenge wedstrijdleider als Koos Stolk! Dus, telefoon uitgedaan en ingeleverd.
4-1 voor Ajax krijg ik te horen, woh! Toen 4-2, 4-3 en 4-4, enfin het is bekend.

Een blik op de overige drie borden leerde me dat het Ajax-scenario onwaarschijnlijk was (net als bij Ajax zelf) maar niet onmogelijk. René D had in de ruilvariant van het Damegambiet met zwart een stuk geofferd voor aanvalskansen, echter een duidelijk vervolg voor hem was niet te zien. Bij Max, met zwart tegen Martijn de Roode, leek niet veel aan de hand, hoewel beide spelers achter elkaar een winstvoortzetting misten. En René V zorgde, spelend met wit tegen Wim Gravemaker, voor een karakteristieke rollercoaster waarin meestal wit maar soms ook zwart beter stond, en eenmaal zelfs glad gewonnen.

Gelukkig voelde ook Max feilloos aan dat de wedstrijdpunten nog niet op zak waren. Een goed getimed remiseoffer kon door Martijn niet goed worden geweigerd, de strijd was beslist! (4,5-1,5).

Hier de partij, met enkele aantekeningen van Max zelf.

Vervolgens eindigde ook de onlogische partij tussen Rene V en Wim Gravemaker logischerwijze in remise en bleven de eenzame strijders René D en (met wit) Peter de Roode over. Weliswaar wist René dreigingen te creëren, ze waren niet voldoende om het geofferde stuk te compenseren en uiteindelijk kon wit afwikkelen naar een gewonnen pionneneindspel. Eindstand 5-3, beter dan Ajax!

Zo blijven we op gelijke hoogte met concurrenten De Waagtoren en KC. De strijd in de topklasse zal niet zijn beslist voor we hen in ronden vijf en zes treffen.

Indra Polak (2244) - Daan Haver (2188) 1 - 0
Jan-Willem van Prooijen (2183) - Hans Kors (1952) 1 - 0
Max Merbis (2099) -  Martijn de Roode (2046) ½ - ½
Ardjan Langedijk (2122) -  Menno Schaefer (1806) 1 - 0
Rene Duchêne (2155) - Peter de Roode (2180)  0 - 1
Peter Beerens (2058) - Douwe van Rees (1833) 1 - 0
Harry Lips (2058) - Rob de Roode (1890) 0 - 1
René in 't Veld (2013) -  Wim Gravemaker (1825) ½ - ½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.