Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP N1 te sterk voor HWP N2

Sjoerd van Raaij | | HWP N1 | 4 reacties

Twee jaar geleden heeft HWP N2 zich in een niet volledig seizoen gehandhaafd in de topklasse. Sylvain vroeg mij echter of we dit jaar eigenlijk wel weer mee wilden doen in de topklasse, aangezien N2 dit jaar op papier wel zwakker is dan 2 jaar geleden. Zelf vind ik het een uitdaging die ik graag aanga, maar afgelopen dinsdag was er sprake van een te hoge berg om te beklimmen aangezien we het tegen onze sterkere broeders van N1 moesten opnemen.

Twee jaar geleden verloren we nog 5 ½ - 2 ½ tegen ze waarbij de gemiddelde ratings toen 2117 vs 1890 was. Dinsdag verloren we 6 ½ - 1 ½ met een ratingoverwicht van 2101 tegen 1759.

Waren we dan helemaal kansloos?

Ik heb helaas niet alles van de andere partijen meegekregen aangezien ik op bord 1 met zwart zat te zwoegen tegen Indra. Al vanuit de opening vond ik mezelf niet lekker staan en toen ik in onderstaande stelling ook nog een kans had gemist was het niet meer te houden.

Van wat ik meekreeg op de andere borden ging het naar mijn idee echt niet zo erg. Op de meeste borden ging het er tot in het midden- tot eindspel redelijk gelijk aan toe.

Op bord 8 had ik Niels uitgenodigd om mee te doen. Met zijn lastig te bespelen opening en sterk tactisch inzicht kan hij altijd voor een verrassing zorgen. Hubrecht wist echter de stelling open te gooien en de niet gerokeerde koning van Niels kwam te erg onder vuur te liggen.

Op bord 5 speelde ons nieuwe lid Berend van Maassen tegen Max. Berend had een stelling waarbij hij het liefst meerdere stukken op hetzelfde veld mocht plaatsen want het verschil in ruimte werd gedurende de partij steeds duidelijker merkbaar en uiteindelijk waren er simpelweg geen velden meer over om heen te vluchten.

Op bord 7 had Frank Beverdam ook last van ruimtegebrek tegen Enno. Het werd steeds lastiger voor Frank om de verdediging te coördineren en ook hier was er uiteindelijk geen houden meer aan.

Op bord 6 zocht Kir ervoor dat we van de 0 afkwamen. In een gelijkopgaande partij miste Harry Lips de doorbraak en de pionnenmuur die overbleef kon elkaar alleen maar aanstaren.

Op bord 3 speelde de andere Harry. Degene uitkomend voor N2 met als achternaam Van der Peet. Ik zou hier iets over zijn partij willen vertellen, maar ik zou me echt niets meer van zijn partij kunnen herinneren. Ik weet alleen dat hij uiteindelijk heeft verloren.

Toen ik eenmaal een goede blik wierp on de partij van Bart op bord 4 zag ik dat hij tegen Ardjan 2 vrijpionnen achterstond en terwijl hij probeerde deze tegen te houden begon de rest van zijn stelling te erg onder vuur te liggen.

Ging N2 dan helemaal geen enkele partij winnen? Nee! Op bord 2 werd de eer gered. Jan Seeleman nam het naast mij op bord 2 op tegen Rob Duijn. Lang ging dit gelijk op, maar in de poging een doorbraak te forceren kwam Rob zijn dame te erg onder vuur te liggen waardoor hij hier afscheid van moest nemen. Hierna was het nog erg lastig voor Jan aangezien hij niet veel tijd meer had. Gelukkig zat Rob ook niet ruim in de tijd en heeft hij hierdoor kansen om terug te komen in de partij gemist en heeft Jan uiteindelijk het volle punt kunnen noteren.

1 ½ - 6 ½ en dat is uiteindelijk ook wel een logische en verdiende uitslag. Laten we kijken of we op 9 november uit tegen het sterke Waagtoren N1 meer potten kunnen breken.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (4)

 • Richard Fritschy
  Richard Fritschy
  19.10.2021
  Sjoerd, welke zet deed jij en wat was de gemiste kans? Ik zie eigenlijk alleen Lf5, maar dat houdt ook niet over.
 • Harry Lips
  Harry Lips
  20.10.2021
  Mooi verslag Sjoerd!
  Dat ontslaat mij van de plicht om voor een verslag te zorgen als teamleider van HWP N1 :-)
  En inderdaad in de diagramstelling kun je jezelf redden met 1...Lf5 2. Pd6+ (niet 2. Pg5+ hxg5 3. Lxf5 Th6 en de dame is opgesloten) Lxd6 3. Lxf5 Lb4 4. Tf1 Dg8 en na de dameruil staat zwart bijna gelijk. Ik stond erbij te kijken en vroeg me af waarom je dat niet speelde. Daarna ging het hard mis
 • Harry Lips
  Harry Lips
  20.10.2021
  En N2 gaat vast nog wel 1 of 2 matches winnen. Succes!
 • Indra Polak
  Indra Polak
  07.11.2021
  En ik wilde nog even melden dat ik in deze stelling in de vooruitberekening na Lf5 Pg5 wilde doen maar na hg5 Lxf5 had ik Th6 gemist waarna wit ineens in erg troebel water moet gaan vissen.