Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP N1 verslaat Bloemendaal

Harry Lips | | HWP N1 | 1 reactie

Het duel van HWP N1 en Bloemendaal N1 was vooraf al met de nodige spanning omgeven. Beide teams zijn kandidaat voor de eerste plaats in de strijd op het teamkampioenschap van de NHSB en hadden hun eerste wedstrijd overtuigend gewonnen. Het heropgerichte en meteen in de topklasse geplaatste Bloemendaal maakte daarmee de beslissing van de competitieleider waar. Pikant aan het duel was bovendien dat de Bloemendalers drie spelers in hun team hebben die in de KNSB-competitie voor HWP uitkomen: Richard en Rob Duijn en Jan Boekelman.

De wedstrijd maakte die spanning vooraf volledig waar. Bij HWP N1 liet topspeler Indra Polak het afweten, maar Rene Duchêne was, zeker na zijn fraaie resultaten bij toernooien in Amsterdam en Hoogeveen, een waardige vervanger, Datzelfde gold voor Max Merbis als invaller voor Hubrecht van den Brekel . Bij Bloemendaal ontbraken de wel in hun basisopstelling opgenomen Miguoel Admiraal en Ilias van der Lende. Benjamin Go en Ron van Wezel vervingen hen en daarmee waren de gemiddelde ratings van beide teams zo ongeveer gelijk.

Op alle borden werden, zij het in uitstekende verstandhouding, felle duels uitgevochten en het duurde dan ook tot tegen elven eer de eerste punten gescoord werden.

Ons team besliste de witpartijen op de laagste borden in zijn voordeel. Dat was niet geheel verwacht. Peter Beerens koos uit de opening een minder gelukkig plan en kwam wat slechter te staan. Zijn tegenstander Jan Bakker kon hier geen zaken mee doen en stuurde op een zetherhaling aan. Daarbij zag hij echter een klene tactische truc over het hoofd.

In deze stand na  24. Pc5-a6 van wit speelde zwart in plaats van 24...Dc8 het vreselijke 24....Dd6?? in de veronderstelling dat wit weer 25. Pc5 zou spelen. Peter was echter wakker en speelde 25. Pxc4 dxc4 25.Txf5 Ta8 26. Ta5 met gewonnen stelling. Toen Bakker ook nog 26...Lxd4 verzon, kon hij na 27. Td1 meteen opgeven.

Tegen de andere Bakker, René, kwam Max Merbis goed uit de opening, een damegambiet met tegengestelde rochades. Toe hij daarna echter niet doortastend genoeg was, kwam de zwarte aanval eerder. Ik laat Max zelf aan het woord:

In deze scherpe stelling staat zwart duidelijk beter. De witte aanval kwam nooit van de grond, door aarzelend spel op diverse kritieke momenten, en nu mag zwart oogsten. Helemaal duidelijk is het niet, zeker niet als je in twee, drie minuten bedenktijd moet kiezen uit zoveel moois. De computer vindt het miniplan Te8 en Tc5 met druk op e5 het best, maar dat ligt niet erg voor de hand. Ook goed en wel menselijk is 28…c3, bijv. 29.Ka1 De6 30. Dd5 Db6 31.Tb1 De3 met onaangename druk. Zwart speelde 28…Da6, waarop sterk 29.Td6 volgde. Nu wordt het een beetje subtiel. Iedereen speelt hier een torenschaak, maar ook hier geldt het aloude dilemma: welke toren? Sterk is 29…Tb7+, vooral omdat Max vast niet het hardnekkige 30.Kc1 gespeeld zou hebben, en zwart moet het nog maar bewijzen, maar het zo goed als verliezende 30.Tb2. Dan komt 30…Txb2 31. Kxb2 Db5+ 32.Kc1 c3

en zwart staat gewonnen. 

In de partij speelde zwart 29…Tb8+, misschien dacht ie wel ‘alle stukken moeten spelen’, waarna Max vol vertrouwen 30.Tb2 speelde (inderdaad de enige zet, want anders beslist 30…Db5 de zaak). Hij had namelijk al de kiem van gemeen tegenspel gespot.

Zwart kan nu het beste niet op b2 slaan, maar als een haas de onderste rij gaan verdedigen met bijv. 30…Da7. Het beste is er dan wel voor hem af.  Maar zwart rook bloed en wilde snel winnen met 30…Txb2+ 31. Kxb2 c3+?? 32.Kc2 

Nu drong de harde waarheid tot hem door: wit dreigt damewinst én mat, en na 32…Dc8 33. Dd3 is damewinst óf mat ook inderdaad onvermijdelijk. Zwart gaf op. Schaken kan wreed zijn. 

Ook mijn tegenstander, Roy Schimmel, gebruikte veel bedenktijd, als gevolg van een kleine verrassing van mij op zet 4 in de opening. Dat leverde mij een prettige stelling en veel extra bedenktijd op. Ik pakte het echter te nonchalant aan en liet mijn voordeel verwateren. Roy kreeg wat druk op mijn koningsstelling. Aanvankelijk verdedigde ik alert, maar later verzuimde ik ten onrechte een afwikkeling naar een iets beter eindspel. De stelling bleef in evenwicht, maar ik had meer oog voor de klok van Roy, waar nog maar 1,5 minuut over was tegen mijn 25, dan voor het bord. Dat had fataal kunnen zijn, maar Roy speelde in zijn haast een grafzet. Nu kon ik in één zet winnen, maar in plaats daarvan koos ik voor een afwikkeling naar een gelijke stand en kon ik even later Roys remiseaanbod aannemen. 

Bloemendaal deed wat terug via Ron van Wezel, die profiteerde van het feit dat Jan Seeleman in een huisvariantje van Ron niet de scherpste en beste zet speelde. Even later miste Jan nog een kans op houdbaar spel en werd daarna genadeloos in de verdediging gedreven. Dat kon niet goed gaan en dat ging het ook niet (1,5-2,5). 

Ardjan Langedijk trof op bord 3 Jan Boekelman, die langzamerhand zijn Angstgegner dreigt te worden. Om niet met Jans encyclopedische openingskennis geconfronteerd te worden, speelde Ardjan 1.c4 en ook in het vervolg speelde hij het (te?) rustig. Jan kreeg ruimte-overwicht en initiatief en won zonder al te veel problemen (voor zover ik gezien heb, tenminste). 

Collin Boelhouwer zette ons weer op voorsprong. Hij kwam matig uit de opening tegen Richard Duijn, offerde een pion om zijn stukken te activeren en profiteerde ervan dat Richard deze avond niet helemaal scherp was. Het werd echt leuk in deze stelling:

Wit speelde 27.Te8 Dd7? (met 27.... f4 28. Txd8 fxe3 29. Txe3 had zwart nog kunnen ontsnappen naar een slechter eindspel) 28. Pg5+! hxg5 29.hxg5 f4 (heeft zwart gedacht zich hier te kunnen redden door een veld voor zijn toren op f5 vrij te maken?) 

30. Df3! Lh6 (want na 30...Tf5 bestrijkt Dd7 veld h3 niet meer en zet wit mat met 31. Dh3+ Lh6 32. Dxh6) 31. gxf6 Df5 32. Dh3! Dxf6 33. De6 en na daameruil won wit het eindspel gemakkelijk.

Het spektakelstuk van de avond was Benjamin Go-René Duchene. We komen er in na  zet 13 van zwart (Ld6-e7)

Er volgde 14.Lxb6 ?!?! (Heeft Benjamin zwarts volgende overzien? Na 14 0-0 c6 staat het ongeveer gelijk) Lh4 15. Pxc7 Lxg3+ 16. hxg3 

Hier ging René in de denktank. De stelling zit vol batterijen, penningen en paardvorkjes. Wit gaat op a8 of op e6 slaan en heeft dan bijna genoeg materiaal voor de dame en gevaarlijk spel tegen de zwarte koning, dus de strijd is nog lang niet gestreden. Zwart moet vreselijk uitkijken. Als een van de vele Kiebitzers keek ik vooral naar een tegenoffer: 16....Pxd3+  Als wit dit aanneemt met 17. cxd3 Dxd3 staat zwart prima. Maar na 17. Kf1 gaat de strijd voort. Toch is het idee goed, alleen de uitvoering moet anders, namelijk met 16....Pxc2. Die moet wel gepakt worden, anders slaat zwart Ta1, dus 17. Lxc2 Ta6 18.Pxe6 Dxb6 20. Pxf8 Kxf8 en wit heeft onvoldoende compensatie. In de partij kwam 16. ...Dd6 17. Pxa8 Ld7 18. Lc7 Dc6 19. Lxa5

Nu heeft wit genoeg materiaal voor de dame. Na 19...Pxc2 20. Lxc2 Dxc2 21. Pb6 komt het witte paard er weer bij. Zwart heeft de keus tussen 19....Pd5 (sluit het witte paard op ) en het gespeelde 19....Dc5 (valt de witte loper aan) 20. Lb6 Dc6 (het is duidelijk dat wit intussen goed staat. Eventueel kan hij met 21. La5 herhaling van zetten bereiken, maar hij wil meer! 

21. Pd4?! (21. 0-0 of 21. a5 waren sterker) 21...Dxg2 22. 0-0-0 Txa8 23 Tdg1 Df2 (het enige veld voor de dame, in het schootsveld van Lb6) 

24. Pxe6? (Na 24. a5! Txa5! 25.Lxa5 Dxd4 duurt de strijd voort, met betere kansen voor wit) Dxb6 25. Pg5+?? (Hij jaagt een hersenschim na! 25. Pc5+ Kh8 26. Pxd7 is veel beter, hoewel zwart beter staat als hij 26....Pxd3+ 27. Kb1 Dd4 vindt)   Kf8 26. Pxh7+ Ke7 27. Pg5 Kd8 

Nu heeft Wit maar een toren voor de dame en de zwarte koning ontsnapt naar de damevleugel. Na nog enkele zetten gaf Benjamin op: 4,5-2,5 en winst voor HWP.

Ook in de partij tussen Rob Duijn en Tim Mazajchik lagen de kansen aan HWP-zijde. Tim won in een dameloos middenspel twee lichte stukken voor toren en pion en leek op weg naar de winst. Rob Duijn is echter op zijn best in deze situaties en ook nu profiteerde hij van een onnawkeurigheid an Tim om de remisehaven te bereiken. 

Er werd nog lang na-geanalyseerd in het Denksportcentrum na deze mooie schaakavond. 
Voor gedetailleerde uitslagen zie https://www.nhsb.nl/competitie/wedstrijden/16320 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Richard Fritschy
    Richard Fritschy
    09.11.2022
    De HWP-verslaggevers zijn dit seizoen weer geweldig op dreef!