Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

KC tikt KO

Max Merbis | | HWP N1 | 0 reacties

HWP N1 is er niet in geslaagd de koppositie in de topklasse van de NHSB te consolideren, laat staan uit te bouwen. KC N1 won nipt, in een wedstrijd die tot het laatst spannend was. Het kampioenschap kan ze nu menselijkerwijs gesproken niet meer ontgaan.

Ook in de NHSB pleegt KC spelers met een ELO van rond 2500 op te stellen (Klein, Admiraal), maar dit keer bleven ze thuis. Ook de vaste waarde en teamleider Vlad Omota was gepasseerd (of had zichzelf op de bank gezet) ten faveure van sterke 2100+ spelers zoals In ’t Veld (inderdaad, de zoon van), Dek en Duijn (Richard, in dit geval).

Dat bleek voldoende, ook al ging het lange tijd gelijk op. De score werd al snel geopend door talent Gilian Honkoop, die Jan Boekelman een onaangename avond bezorgde. In een niet zo traditionele Benko presteerde wit het om lang te rokeren, ook al had hij pionnen op b5 en a4. Vervolgens brak hij door het centrum om een stuk te offeren te f7, gevolgd door een vernietigende batterij aan penningen. Na een geforceerde afwikkeling moest Jan vaststellen, ironisch genoeg, dat Bernard, inmiddels tot vrijpion opgewaardeerd, de partij met promotie besliste.

Onze Harry, de speler, sloeg onmiddellijk hard terug. Zijn tegenstander Tyro Bekedam raakte met het einde van zijn theoretische kennis ook door zijn goede zetten heen, verloor het recht op rokade en werd keihard mat gezet, ingeleid door, alweer, een paardoffer.

Lips - Bekedam na 27...Pf5

Harry miste hier natuurlijk niet het voor de hand liggende maar elegante 28. Pxe6. Als zwart de dame slaat rest hem een troosteloos eindspel dus hij probeerde nog 28 …fxe6 29. Dg6+ Kf8 30. Dxe6 Nu hangt niet alleen het paard op f5 maar er dreigt ook mat door Pg6. Zwart vond nog 30 …Ph4, maar na 31. Te4 Td6? volgde 32. Pg6+ en wit zet mat op e8.

Niet snel hierna stond het alweer 2-2. Peter stond wat onder druk door het precieze spel van FM Duijn, en vond lang de juiste verdediging, tot hij een niet zo moeilijke combinatie miste. Ook hier volstond een offer op g6, gevolgd door een inslag op f7.

Aan bord 8 won René tegen René een opmerkelijke partij. Onze René zette de boel meteen op scherp, dwz zo ongeveer op zet vier, waarop de andere René eindeloos nadacht over de complicaties om er uiteindelijk niet op in te gaan. Toen na zo’n anderhalf uur spelen overal om me heen de bommetjes insloegen op f7 en g6, hadden de René’s nog maar zeven (!) zetten gespeeld. Dat kon natuurlijk niet goed gaan, en de partij eindigde in negentien zetten door tijdsoverschrijding. Dat zien we niet al te vaak.

Remises waren er natuurlijk ook. Onze andere René speelde een gedegen partij tegen de andere Bakker (die we om nog meer verwarring te voorkomen Jan zullen nemen). René kwam met ruimtevoordeel en tijdsvoorsprong uit de opening, een gevolg van gedegen bestudering van een nieuw boekje, waarna Jan besloot geen enkel risico meer te nemen, iets wat hij buitengewoon goed beheerst. In de slotstelling was remise meer dan gerechtvaardigd.

Max speelde afgelopen dinsdag in de onderlinge competitie nog zijn 31ste partij tegen een René van bord 8 en mocht nu tegen zijn zoon aantreden, ook alweer voor de zevende keer. Onze fans hoopten op een vol punt in de volgende stelling

Merbis - D. In 't Veld na 19...a5

Veel mooier kun je het niet krijgen met wit in het Hollands, maar deels is dit optisch. Daan organiseert op inventieve wijze de verdediging, en heeft wellicht alleen in deze stelling wat geluk wanneer wit het sterke maar bepaald niet voor de hand liggende 19. Td5! mist.  Pionwinst op c5 is nauwelijks te vermijden, en tegenspel komt te laat omdat wit na Txc5 nog het sterke Tc7 heeft. Na het meer logische 19. Td6 volgde 19 …Dg7!, dat slaan op c5 verhindert omdat de toren op a1 hangt. Nu moet wit de dames ruilen of het tweesnijdende f4 spelen. Wit koos voor 20. Dxg7 Kxg7 21. Tad1 a4 en nu hadden beide spelers gezien dat wit een pion kan winnen door Lxb7 en Td7+ maar dat dit geen serieuze winstkansen oplevert omdat zwart een actievere toren overhoudt en de witte koning kan opsluiten met g4. Max probeerde dus 22. Td8 maar werd na 22 …axb3 23 axb3 verrast door het schijnoffer 23 …Ta1!

Hiermee ruilt zwart op gunstige wijze een toren en krijgt hij voldoende tijd zijn verdediging te organiseren. Remise dus. Daarmee stond het 3-3 en moesten de twee topborden de beslissing brengen.

Indra speelde op een tegen Edwyn Mesman en kreeg vanuit de opening een kansrijke stelling. Hij miste een paar keer de sterkste voortzetting en in gelijke stelling offerde hij iets te optimistisch een stuk en waar anders dan op f7.

Polak - Mesman na 18...Pd5

Na 19. Pxf7 Kxf7 is 20. Txd5 natuurlijk de pointe. Nu zou wit best wel goed staan na 20 …exd5 21. Dxd5+ gevolgd door 22. Dxc5, met twee pionnen en initiatief voor de kwaliteit. De tussenzet 20 …Lxf2+ gooit roet in het eten: na 21. Kxf2 exd5 22. Dxd5+ De6 23. Dxb7+ Kg8 staat de witte koning onveilig, het paard gepend en gaat pion e5 vallen. Daarna was het een verloren zaak.

Zo stonden we dus zomaar 4-3 achter en was onze hoop gevestigd op Ardjan, die wel de sterkste tegenstander had getroffen. Dat bleek niet meteen op het bord. In het middenspel kwam Ardjan geleidelijk beter te staan, en stond op gegeven moment voor een lastige keuze: offeren, op f3 dit keer, of niet.

Dek - Langedijk na 24.Pd1

Na 24 …Pf3+ 25. gxf3 Dg5+ 26. Kf1 (natuurlijk moet Kh2 ook worden doorgerekend) Txf3 geeft de computer beslissend voordeel, maar voor een mens is dit heel lastig te taxeren en moeilijk foutloos uit te spelen. Ardjan zag ervan af, maar kreeg later een nieuwe kans, dit keer een schot voor open doel.

Dek - Langedijk na 39.De4?

Nu wint 39 …Dxe4 40. dxe4 Lxe3 op eenvoudige wijze een stuk en de partij. Tijdnood en spanning spelen ook een hartig woordje mee en Ardjan deed hier 39 …Tf4 en na nog wat wederzijdse fouten stelde Dek, in veel betere stelling, remise voor, genoeg voor winst van de wedstrijd.

Rest ons de strijd om de tweede plaats, die zal worden uitgevochten met Santpoort, waarvan we al hebben gewonnen, en Waagtoren, onze tegenstander in de volgende ronde.

 Gedetailleerde uitslagen
1. Edwyn Mesman (2185) - Indra Polak (2241) 1 - 0
2. Lennart Dek (2278) - Ardjan Langedijk (2113) ½ - ½
3. Jan Bakker (2181) - René Duchêne (2123) ½ - ½
4. Gilian Honkoop (2164) - Jan Boekelman (2144) 1 - 0
5. Daan in 't Veld (2144) - Max Merbis (2046) ½ - ½
6. Richard Duijn (2224) - Peter Beerens (2050) 1 - 0
7. Tyro Bekedam (2130) - Harry Lips (2041) 0 - 1
8. René Bakker (1972) - René in 't Veld (1971)  0 - 1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.