Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

KTV (Kan tegen Verlies) incasseert zes nullen

Max Merbis | | HWP N1 | 7 reacties

HWP N1 blijft goed scoren en heeft nu acht matchpunten en 27 bordpunten uit vier wedstrijden.

KTV uit Enkhuizen is op papier niet de lastigste tegenstander uit onze poule maar het is wel ver weg op een winderige en donkere avond en deze mannen (Karreman, Haakman, Keesman) lopen al een tijdje mee. Na onze eerdere overtuigende overwinningen komt er ook altijd een ronde met wat minder inspiratie achter het bord.
Toch kwamen we al gauw op voorsprong. Enno stond naar eigen zeggen na negen zetten al gewonnen en schoof het makkelijk en snel uit.

 
Stelling na 8 …d6?

Wit speelde 9. c4, en na het wegzetten van het paard speelde hij Lg5, sloeg daarna op d6 en zwart was gezien. Interessanter was het geweest om een stuk te offeren: 9… dxe5 10. cxd5 exd5 en opeens heeft zwart een mooi centrum, en was het vast niet in een uurtje bekeken.

Niet lang daarna stond het weer gelijk. Peter Z., net hersteld van een gemeen griepje, kwam duidelijk minder uit de opening. Zijn tegenstander rokeerde lang, lanceerde een aanval en rondde die bekwaam af.

KTV had toen de voorsprong moeten uitbreiden. Peter B. had van tevoren al uitgelegd beslist geen trek te hebben in een ‘laf siciliaantje’ en kreeg die prompt op het bord. Te snel en geforceerd ging hij op zoek naar activiteit en initiatief, moest een stuk offeren (dat ging nog), blunderde meteen daarop fors, en stond glad verloren, maar niet hopeloos. Zijn tegenstander wist zich niet goed raad met al die weelde, miste de noodzakelijke consoliderende zetten, en liet toe dat Peter nog een heel punt bij elkaar schwindelde.

Soms, eigenlijk meestal, moet je wat geduld hebben. Kijk naar Harry. Toegegeven, hij werd in het zadel geholpen door zijn tegenstander, die een modern gambietje uit het Scandinavisch speelde maar blijkbaar nog niet begrijpt dat een gambiet ook enige compensatie moet opleveren (in dit geval ontwikkelingsvoorsprong en een verzwakking). Zoals het ging, stond hij een pion achter in mindere stelling en permitteerde zich ook nog een Ziyadah-loper; zetje voor zetje werd hij daarna weggeschoven.

Indra had ook geduld; hij toonde zich helemaal op de hoogte van de actuele theorie in een zijvariantje van de Grunfeld, bereikte een prettige stellig, die evenwel al snel vervlakte naar een toreneindspel waar niets meer te beleven leek. Maar dan ken je Indra niet; onverstoorbaar blijft hij zetjes doen, sust zijn tegenstander in slaap, en als je dan een kreet van afschuw en ongeloof hoort, dan weet je: Indra wint een pionnetje (of ander materiaal) en tikt het vervolgens keihard uit. Zo ging het ook nu weer. Best wel irritant om zo te verliezen.

René D. is eveneens een man met geduld maar ook geldingsdrang als hij vindt beter te staan. Dat stond hij, de hele partij, maar hoe te winnen. Na zich te hebben vergewist dat we 4½ bordpunt bij elkaar hadden gespeeld, offerde hij een toren voor gevaarlijke aanval en wist dit uiteindelijk succesvol af te ronden.

Dat deed als een der laatsten Collin ook. Hij speelde een lange en moeilijke manoeuvreerpartij, met twee lange rokades, waarin zijn tegenstander op de koning af moest (maar ergens een kansrijke voortzetting miste) en Collin de vrije hand kreeg op de koningsvleugel en daar ook won.

Max (met zwart) heeft alle geduld van de wereld, en dat moet ook wel gezien zijn speelstijl. In deze pot leverde dat niet zo veel op. Beide spelers hadden moeite met het uitvoeren van hun plannen, en na dameruil had wit een plusje in de vorm van loperpaar en meer ruimte. Weer kwam het juiste plan niet op het bord, integendeel. De lichte stukken werden geruild op een voor mij heel gunstige manier en ik werd heel blij van de volgende stelling:

Stelling na 32…  bxc4

Bij KTV wordt de koffie geserveerd aan het bord, samen met koeken en andere zoetigheid, en later op de avond komen schalen met kaasjes en worst langs. Ook hele punten worden kwistig rondgestrooid, dacht ik nog. Na zulke afleiding was het tijd om eens serieus te gaan nadenken hoe ik dit ging winnen. Na 33. Kg3 zag ik drie plannen, meestal geen goed teken. Ik kan meteen met de twee vrijpionnen naar voren (passed pawns must be pushed, nietwaar?). Ik kan de zwakke dubbelpion opeten via Tc8-c6 en dan geruisloos op techniek winnen. Of ik kan de toren activeren met Ta8, met Ta3 (+) de koning afsnijden en dan eens verder kijken.

Tijd voor een pool. Welke methode zou u kiezen: A (vrijpionnen opspelen), B (pionnenroof), C (toren activeren)? Breng hieronder uw stem uit. Volgende week zal ik laten zien hoe het verder ging (ik won niet).

KTV N1 - HWP Haarlem N1 1½-6½

 

1

 

Tom Balla

 1993

 - 

Collin Boelhouwer

 2155

0-1

2

 

Marco Groot

 1797

 - 

 

Indra Polak

 2144

0-1

3

 

Adri Haakman

 1929

 - 

 

Rene Duchêne

 2131

0-1

4

 

Henk Keesman

 1797

 - 

 

Max Merbis

 2130

½-½

5

 

Cees Miedema

 1574

 - 

 

Harry Lips

 2031

0-1

6

 

Nurko Agovic

 1715

 - 

 

Peter Beerens

 2041

0-1

7

Cees van der Zee

 1974

 - 

 

Enno Noordhoff

 2027

0-1

8

Vasco Metten

 1840

 - 

Peter Zoetemeijer

 1629

1-0

 

 1827

 

 2036

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (8)

  • Richard FritschyRichard Fritschy
    Richard Fritschy
    08.12.2018
    Ik heb niet zoveel geduld als Max. Dus erop af met die vrijpionnen, te beginnen met c3!
    • René in´t Veld
      René in´t Veld
      09.12.2018
      torens moet je altijd activeren dus C
  • Collin
    Collin
    08.12.2018
    Ik ga voor C. Toren activeren via a8 en a3. Daarna pionnen snoepen met Tb3. Verdedigen met Tb1 heeft geen zin omdat een ruil op b3 niet mogelijk is. Is dat wat?
  • Bart Gijswijt
    Bart Gijswijt
    08.12.2018
    Ik ga mee met Richard. Hollen met die geit. Hoewel ik in een partij waarschijnlijk Ta8 zou spelen.
  • Harry LipsHarry Lips
    Harry Lips
    08.12.2018
    Ik zat er naast en had tijd om me in de stelling te verdiepen. Ik stemde op dat moment voor Ta8, en doe dat nog steeds. Na Ta8 kun je eerst de achterste b-pion oprollen. Als wit dat ding gaat verdedigen heb je Tb3 of kun je alsnog met de vrijpionnen aan de wandel.
  • Enno NoordhoffEnno Noordhoff
    Enno Noordhoff
    08.12.2018
    De ratings kloppen niet: het zijn oude ratings.
    Wat Max' stelling betreft: zowel hardlopen als Ta8 lijken me simpel te winnen. Zwart dreigt ook de toren achter de b-pionnen te krijgen met Tb2. Ook het ophalen van de b-pionnen zal wel winnen, maar dat lijkt me toch de moeilijkste methode, want als wit met de toren op de zevende rij komt, zal het remise worden.
  • Indra Polak
    Indra Polak
    09.12.2018
    Ik zou eerst Ke7 doen (na ta8 lijkt me f5 lastig). Je dreigt dan Kd7-c6 met pionnen ophalen etc. (bv na Ta1). F5 kan nu niet want d5 is nog gedekt. Dus wat moet wit doen? Kh4 h6. Een wachtzet (Td2) dan komt c3 met tempo: Tc2 d4 en de pionnen lopen door. Dus ik kom dan op de volgende variant: Kg3 Ke7 Kf3 Kd7 f5 Kc6 f6 Kxb6 en Kb5-b4 en het het is drie verbonden vrijpionnen tegen 1.
  • Peter Beerens
    Peter Beerens
    09.12.2018
    Schaken is niet altijd even eerlijk. De goede stellingen lopen remise en slechte worden gewonnen. Hoe deze goede stelling te winnen?
    De pionnenroof (B) lijkt me kansarm omdat Wit b4 nog lang kan verdedigen. Vrijpionnen kun ook zwak worden als je ze opspeelt (A). Ik kies voor C om te kijken of h3 of f4 te veroveren zijn als de Witte Koning naar de Damevleugel loopt en anders de vrijpionnen vanaf de zijkant te ondersteunen.