Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

N1 begint goed in de topklasse

Max Merbis | | HWP N1 | 0 reacties

Dit jaar organiseert de NHSB een topklasse en Krommenie heeft zich hiervoor gekwalificeerd op basis van haar keurige derde plaats van vorig jaar. Ze hebben de topborden prima bezet, maar aan de lagere borden komen ze wel wat te kort. Dat bleek ook overduidelijk uit de score.

Indra, met wit, bereikte door sterk spel duidelijk voordeel, sloot een zwart stuk op, maar gaf er pardoes ook weer eentje weg, en toen was remise wel een passend resultaat. René D. had een pionnetje gepakt in een tricky gambietvariantje van het Frans, maar moest oppassen dat hij zijn dame niet midden op het bord liet insluiten. Hij gaf het pionnetje maar terug en vond remise toen wel mooi.

Collin had wel iets om voor te spelen, loperpaar en vrijpion in nagenoeg gelijke stand, maar hij gaf zijn vrijpion weg en moest een lastig eindspel uitvluggeren met weinig tijd. De incrementen in de regionale bond zijn maar tien seconden dus dat schiet niet erg op. Toch nam hij in onderstaande stelling wellicht de goede beslissing.

Ardjan debuteerde voor HWP in de externe, en deed dat met verve, zowel qua schaaktechniek als wedstrijdmentaliteit. De opening verliep nog wat stroef, maar structurele zwakheden werden in het middenspel gerepareerd en het toreneindspel stond beter, met een pluspion. Maar zijn bedenktijd was ongeveer op en zijn snel spelende tegenstander voerde met veel misbaar zijn zetten uit, ‘vergat’ soms te noteren en mishandelde de klok, terwijl de wedstrijdleider natuurlijk in geen velden of wegen te bekennen was om enige schaaketiquette en spelregelkennis bij te brengen. Je kunt hier een punt van maken, maar het is beter, als je dat kunt, geconcentreerd te blijven en onverstoorbaar het punt op het bord te maken. Dat deed Ardjan voortreffelijk.

Max speelde een thematische partij; het liefst zou ik willen beweren, een strakke thematisch partij, maar helaas, er waren toch wat schoonheidsfoutjes. Thematisch was het in ieder geval wel: zwakke hangende pionnen, eentje werd naar voren gedwongen, vervolgens geruild, waarna opnieuw thematisch spel tegen de isolanus pionwinst opleverde en uiteindelijk een gewonnen eindspel.

Peter, en vooral zijn tegenstander, speelden een onregelmatige damepion-opening, waarin zijn tegenstander een basisregel aan zijn laars lapte: speel niet nodeloos twee keer met hetzelfde stuk in de opening. Peter won een pionnetje en schoof het verder bekwaam uit. Harry, met wit, omsingelde met al zijn stukken de Fort Knox-verdediging van zijn tegenstander, sloeg een bres op g7, en won overtuigend. Dat laatste deed de andere René uiteindelijk ook; na een lange ingewikkelde manoeuvreerpartij kwam het tot een clash, die hij overtuigend afrondde.

Een prima overwinning dus. De foutjes moeten er nog uit, dan zijn we klaar voor de giganten in deze poule, zoals Santpoort en Waagtoren, en natuurlijk ook KC, dat in ieder geval in de eerste ronde blijk heeft gegeven de zesde plaats van vorig jaar te willen verbeteren.

Persoonlijke uitslagen

Krommenie            HWP Haarlem N1         2-6
Chris de Saegher (2138)     Indra Polak (2244)          ½ - ½
Simon Groot (2005)         René Duchêne (2155)         ½ - ½
Cor van Dongen (2050)         Collin Boelhouwer (2154)     1 - 0
Ed de Saegher (1839)         Ardjan Langedijk (2122)     0 - 1
Jan Grin (1927)             Max Merbis (2099)         0 - 1
Jaap de Berg (1873)         Peter Beerens (2058)         0 - 1
Peter Alberts (1813)         Harry Lips (2058)         0 - 1
Jan Schol (1806)        René in 't Veld (2013)        0 - 1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.