N1 schuift een plekje op

Max Merbis | |   HWP N1 |   0 reacties

In ronde zes speelden we tegen De Waagtoren, dat een half bordpunt op ons voor stond. Indra was nog wat grieperig, maar we hadden hoge verwachtingen van onze Jan als vervanger. Die kon hij tegen de akelig secuur spelende Frank Agter niet helemaal inlossen.

Met creatief spel bereikte hij nog net een iets minder eindspel en stond daar voor een moeilijke beslissing.

Agter – Boekelman na 24. Tfc1

Jan had al eerder diverse ingewikkelde varianten moeten doorrekenen, en miste hier dat hij rustig  24 …Txe2 kon spelen om de pion op e7 later op te halen. Na 25. Tc7 Kf7 26. Lc3 Tc2 is hij nog helemaal in de wedstrijd. Maar na 24 …Txc1+? 25. Lxc1! niet meer. Wit wint pion b5 en daarna ook a7.

Collin speelde een knappe partij en had zijn tegenstander al snel ingesnoerd, nadat hij van zijn zwak geachte dubbelpion een belangrijk asset, lees steunpunt, had gemaakt.

Boelhouwer – Hoekstra na 18. Tc7+

Zwart moet de toren wel nemen, want 18 ...Kf6 loopt mat na Txe6+ en Lc4+.  18 …Txc7 19.  bxc7 Tc8 20. Lb6

 

Nu kan zwart een slecht eindspel spelen na 20 …e4 21. Td8 Ke7 22. Lc4! Txc7, maar met een kwaliteit minder en een actieve toren tegen is dat geen pretje. Ook na het gespeelde 20 …Lf6 21. Td8 heeft zwart geen fatsoenlijke zetten meer en hij werd snel en nauwkeurig uitgeteld.

Ook René D. gaf zijn tegenstander weinig kans. Na een rustige Réti-opzet van zijn tegenstander maakte René er een omgekeerde Ben-Oni van, die hij keurig behandelde, nl. met de thematische doorbraak langs de e-lijn. Wit moest zijn dame geven, tegen toren en paard, en hield vier stukken over, maar kon daarmee nauwelijks een zet doen. Dat viel niet lang vol te houden.

Peter en Ardjan speelden keurige aanvalspartijen. Ze bouwden beiden een dreigende stelling op, die met goed spel wellicht verdedigbaar zou zijn. Maar ja, toen de druk eventjes werd opgevoerd, was het snel klaar.

Harry en Max hadden beiden zwart en lieten hun grote ambities, zo die al aanwezig waren, in ieder geval niet op het bord zien. Wederzijds nauwkeurig, maar ook wat bloedeloos spel leidde tot degelijke halfjes. De topscoorders (tot nu toe) speelden even in het teambelang.

Een schril contrast hiermee was de partij van René V. Na acht zetten had zijn tegenstander al een bommetje met Lxf2+ laten vallen: dat leverde een kwal en een paar pionnen op. René deed wat hij het beste kan: gewoon onverstoorbaar doorschaken, en geholpen door wat aarzelend spel van zijn tegenstander vond hij zowaar wat compensatie in de onveilige zwarte koning, die in het centrum bivakkeerde ‘beschermd’ door vier isolani. Net toen zwart had afgewikkeld naar het eindspel en met zijn vrijpion kon gaan lopen, ook nog eens ondersteund door een toren, ontsnapte hem een akelige blunder, uiteraard met een paardvork in de hoofdrol. Het had remise kunnen worden, maar tot verbijstering dan wel opluchting van alle meekijkende kiebietzers deed René een defensieve zet die kansloos verloor.

Hiermee staat N1 stevig op de tweede plaats, omdat Santpoort zoals verwacht niet kon winnen van KC. Toegegeven, ze voldeden volmaakt aan hun sportieve plicht, en zetten zelfs hun GM in (Harmen), die aan bord een remiseerde tegen de andere GM in onze competitie (David). Rest ons nog onze positie te consolideren in de slotwedstrijd tegen De Uil.

HWP Haarlem N1 – De Waagtoren N1 5-3
1. Jan Boekelman (2144) - Frank Agter (2221) 0 - 1
2. Collin Boelhouwer (2145) - Peter Hoekstra (1988) 1 - 0
3. René Duchêne (2123) - Jos Vlaming (2119) 1 - 0
4. Ardjan Langedijk (2113) - Ronald Groot (1985) 1 - 0
5. Max Merbis (2046) - Ruud Adema (1943) ½ - ½
6. Peter Beerens (2050) - Marten Coerts (1871) 1 - 0
7. Harry Lips (2041) - Gerard de Geus (2012) ½ - ½
8. René in 't Veld (1971) - Michael van Liempt (2128) 0 - 1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.