HWP N2 handhaaft zich in de eerste klasse NHSB

Sjoerd van Raaij | |   HWP N2 |   2 reacties

Uit tegen S.C. Westeinder N1 moest HWP N2 ervoor zorgen dat het niet ging degraderen. We hadden alles in eigen hand en hadden aan remise genoeg, maar makkelijker gezegd dan gedaan luidt het gezegde.

Willem had anderhalve week van tevoren HWP al op een 1-0 voorsprong gezet door te winnen van Koen Beentjes. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Willem kwam sterk uit de opening en toen in onderstaande stelling de c-pion werd doorgeschoven stond Willem duidelijk beter.Willem wist hier helaas geen gebruik van te maken en even later moest hij met een gewaagd stukoffer zich terug zien te vechten in de partij.Willem koos hier voor Pxe5 waarna wit de toren inlevert voor 2 stukken. Hiermee is het voor wit nog geen man overboord, maar nadat hij na op g5 antwoordt met Pe4 kan Willem zijn slag slaan.

Zwart aan zet. Wat zou jij spelen? Willem vond de beste zet en wist het vervolgens vakkundig om te zetten in een vol punt. Goed gedaan Willem!

Erg fijn deze overwinning en toen was het aan de rest van het team om dit succes in Aalsmeer te vervolgen.

Arnaud wilde liever niet spelen aangezien hij die middag al een training gaf in Utrecht en daarna meestal erg vermoeid is en dat komt het schaakspel uiteraard niet ten goede. Hij begint de opening met een pionoffer en krijgt hiervoor redelijk wat compensatie in activiteit.


Hier had Arnaud volgens mij het idee de dame in te willen sluiten met 19. Lxe5 dxe5 20.Td6 Dg5 21, Tcd1 g6 22. h4. Maar hier speelt zwart vervolgens simpelweg Df4 en forceert hiermee een dame ruil aangezien het paard ook staat aangevallen op f5. Als na de ruil van de dames het paard ook nog eens via een schaak op h6 naar g4 gaat ziet het er niet al te fraai uit. Het paard komt via f2 vervolgens toch wel weer terug in het spel en in onderstaande stelling hoeft Arnaud alleen nog te bewijzen dat hij ongedekte stukken kan slaan want hier speelde zijn tegenstander c4 en na het slaan van de toren kon worden opgegeven.Op bord 3 had Cees ondertussen ook al gewonnen. Terwijl de tegenstander op de damesvleugel iets probeerde te bereiken was Cees de koningsvleugel onder handen aan het nemen en in deze prachtige stelling wist hij in 1 zet de tegenstander op te laten geven. Een beetje jammer want op de volgende zet had Cees mat gegeven en als je dan zo'n mooie aanval hebt wil je ook gewoon mat kunnen geven.Ik speelde zelf op bord 8 waar van mij werd verwacht dat ik wel weer eens een punt moest gaan scoren, maar het was niet mijn avond. Ik kwam 2 pionnen achter, maar wist wel het initiatief te pakken. Hiermee kon ik echter niet veel dan een pion terugwinnen en actiever staan. In onderstaande stelling dacht ik een mataanval te hebben door de loper te slaan en vervolgens Df3 te spelen maar met 33.Kf1 Lb5+ 34. Kg1 Lc6 zag ik helaas niet veel meer dan zettenherhaling en aangezien we al met 3-0 voorstonden leek remise me wel prima.

Kir was ondertussen in een minder eindspel gekomen. In een stelling met 5 pionnen loper en toren tegen 4 pionnen paard en toren was het naar mijn idee nog best mogelijk om remise te houden maar dat bleek helaas niet zo te zijn.

Zo bleef het een tijdje 3.5-1.5. Hubrecht had een partij waar van alles hing en als iemand die best wel van offensief spel houdt begreep ik zelf vrij weinig van de stelling. Frank kwam niet geweldig uit de opening maar wist in het middenspel na wat zwak spel van zijn tegenstander het initiatief te pakken met zijn torens op de open lijn en was op weg naar het volle punt. Ben had een iets beter stelling maar dat was zeker niet zo 1,2,3 gewonnen en de klok begon zich langzaam op te dringen.

Frank haalde de partij en daarmee de veiligstelling van HWP N2 in de eerste klasse binnen. De torens en dame wisten te coördineren naar een mat. Hubrecht had een gelijke stelling met een kwaliteit tegen 2 pionnen. Hier zat echter niet veel meer in en aangezien de matchpunten al veilig waren kon hier remise gegeven worden.

Ben had het meeste zitvlees en was tot laat in de avond bezig om een vol punt te scoren. Beide spelers waren in tijdnood en zijn tegenstander kon in veel mogelijkehden de fout in gaan. In plaats van dat op het bord te doen deed hij dat ecther door zichzelf zo op het bord te focussen dat hij niet in de gaten had dat hij door zijn vlag ging. Toegegeven moet worden dat dit dus gebeurde doordat zijn keuzes op het bord gelimiteerd waren en het daar ook wel verloren begon te staan.

Zo is met deze 6-2 overwinning HWP N2 op een 5de plek geëindigd. Er had natuurlijk wel meer in kunnen zitten (zie onze partij tegen Zandvoort) maar veel meer waarschijnlijk ook niet.

Dan nog de individuele uitslagen per team. Ik durf het bijna niet te vermelden want ik heb zelf verschrikkelijk gescoord met 1.5 uit 7. Met 4 uit 5 en een TPR van 2184 is Hubrecht gedeeld topscoorder geworden. Arnaud heeft ook 4 punten maar had hier wel 1 partij meer voor nodig. Daarnaast wil ik nog de 3.5 uit 5 van Willem benoemen die daarmee een TPR van 2060 heeft behaald! Ten slotte nog een dankwoord aan alle invallers dit seizoen: Jan, Pepijn, Frank Beverdam en Sylvain de Ruijter. Bedankt voor jullie inzet en de goede dan wel minder goede resultaten.

Ondanks mijn mindere resultaten heb ik zeker van dit seizoen genoten en hopelijk jullie ook van mijn verslaggeving en ik zou zeggen tot volgend jaar!

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

 • Willem Mook
  Willem Mook
  28.03.2019
  En zo hebben we onze plaats in de Eerste Klasse als enige N2 team met recht verdiend.
  Dank aan Sjoerd voor de meeste verslagen. Ik hoop dat in het volgend seizoen meer mensen uit ons team bereid zijn om eens een verslagje te schrijven. Een taak voor de teamleider om dit te delegeren, lijkt mij. Zodat betrokkene van tevoren weet wat hem te doen staat. Ik stel me beschikbaar voor twee verslagen per seizoen.
  • Ben de Jong
   Ben de Jong
   29.03.2019
   Mooi verslag Sjoerd! In aanvulling over mijn partij tegen Vincent Jongkind: inderdaad heeft hij in tijdnood een goede voortzetting gemist en lokte ik een 'verboden zet' uit. Toen Vincent toch het witte paard verplaatste van c4 naar e5 op zet 46 sloeg de waardering om van zijn +2 richting de -2 in de slotstelling (zet 55). Die zet was beslissend voor 5-3 winst of 6-2 winst. Dat hij door de vlag ging kwam waarschijnlijk vanwege de teleurstelling over de zet met het witte paard.
 • Arnaud BomArnaud Bom
  Arnaud Bom
  03.04.2019
  Mooi stuk weer, Sjoerd, bedankt! Op de uitglijder tegen Zandvoort na mogen we tevreden zijn over het seizoen. Willem, bedankt voor je aanbod voor volgend jaar, staat genoteerd. Als er nog anderen zijn die zich ook beschikbaar stellen, hoor ik dat graag. En zoals gezegd zal ik aan mijn delegeervaardigheden werken. ;)