HWP N2 kan niet voor verrassing zorgen tegen KC N1

Sjoerd van Raaij | |   HWP N2 |   0 reacties

Na het goede resultaat van het vorige seizoen is HWP N2 gepromoveerd naar de topklasse van de NHSB en het gaat een erg lastig seizoen worden voor N2. Net als vorig jaar zijn we het enige N2-team in onze competitie en dit jaar mogen we het zelfs tegen HWP N1 opnemen.

In de eerste ronde spelen we meteen tegen een van de favorieten voor het kampioenschap in KC N1. Met op papier een team met gemiddeld 2142 ratingpunten waren we duidelijk de underdog, maar je weet het maar nooit. Vorig jaar speelden we ook al tegen elkaar en toen had KC maar liefst 7 invallers opgesteld en wisten we met 5-3 van ze te winnen. Dit jaar hadden ze 2 invallers, maar als 1 van die invallers Miguoel Admiraal is dan is dat niet bepaald een verzwakking van hun team.

Zelf kwam ik helemaal niet goed in de partij en van de momenten dat ik naar de andere partijen kon kijken was ik niet de enige die niet lekker stond, maar er was nog niets beslist. Het duurde redelijk lang voordat het eerste resultaat viel, maar uiteindelijk moest Jan als 1ste zijn tegenstander feliciteren nadat hij zelf in een stelling met 2 pionnen minder door zijn vlag ging.

Willem had een prima partij totdat hij naar het toilet ging. Teruggekomen van het toilet speelde hij een grafzet en stond meteen compleet verloren. Zelf ben ik nooit echt in de partij teruggekomen en mijn tegenstander begon steeds meer pionnen voor te staan en uiteindelijk verloor ik ook. Invaller Kir mocht het tegen oud-HWP-jeugdlid Vlad opnemen. Alhoewel er in eerste instantie niet veel aan de hand leek te zijn begon de stelling er langzaam steeds slechter uit te zien en uiteindelijk was het voor Kir niet meer te houden.

Zo stonden we 4-0 achter, maar zag het er nou naar uit dat we compleet overlopen zouden worden?

Naar mijn idee niet, want de 4 borden die nog speelden hadden naar mijn inziens allemaal nog wel de mogelijkheid om te winnen. Ben mocht het op bord 1 opnemen tegen de 2502 ratingpunten van Miguoel. De partij van Ben was er naar eigen zeggen een van een rustige opbouw door Miguoel en een beetje zoeken naar kansen voor hemzelf. De volgende twee stellingen zijn illustratief.

Admiraal-De Jong, stelling na 12.b4

Met de zet 12. b4 doet wit een giftige pion op c3 in de aanbieding. Het pakken met de dame kost minstens een stuk en daarom speelde Ben 12...Db6. Iets waar hij zelf niet blij mee is want hij moest hiermee ‘achterwaarts’.

De 2de stelling na 24. … exd5 hoopte Ben op Lxf5 en complicaties via Ph4 met de blik op f2 en twee paarden die meedoen in een aanval. Maar niets is minder waar. Miguoel had geen zin in dergelijke complicaties en speelde rustig 25.b5. Pakken had overigens wel gekund. Hierna werd er niet veel meer bereikt en Ben gaf niet veel later een belangrijke pion weg wat genoeg was voor een nederlaag.

Op bord 3 speelde Hubrecht tegen Jan Bakker. De eerste 20 zetten leverde geen spanning. Vervolgens dacht Hubrecht een doorbraak te zien met een mataanval. Hierin zag hij echter een zet over het hoofd. Dit kostte hem twee pionnen en later de partij.

6-0 achter maar het zag er naar uit dat de laatste 2 partijen wel door HWP gewonnen gingen gaan worden, maar voor Enno ging dat tragisch genoeg niet op. Hier zijn eigen commentaar:

Mijn partij tegen Esper leek een beetje op Valancia-Ajax: niet vlekkeloos maar wel aantrekkelijk en met Enno in de rol van Valancia.
De opening werd door Esper afgeraffeld en ik deed ook aardig mee in snelheid, maar kende de variant niet goed. Ik won een pion, kon zelfs een volle kwaliteit winnen, maar toen het wat onoverzichtelijk werd, kon Esper remise halen door herhaling van zetten:

Noordhoff-Van Baar na 33 Kc2

In betere stelling voor mij heeft zwart heeft een loper op d6 geofferd, maar dat had normaal tot herhaling van zetten geleid als wit hier 33 .. Da4+ 34 Kd3 Db5 35 Kc2 had gespeeld. Maar, the times they are a changing, mijn 20-jarige opponent wilde van geen remise weten en besloot in al redelijke tijdnood tot 33 .. Pc5??. Hij gokte er, terecht, blijkbaar op dat ik het mat in enkele zetten niet zou zien: 34 Dd8 Kg7 35 Pf5+ gf5 36 Lh6 Kxh6 37 Df6 mat. Op deze variant wees Esper me overigens zelf na afloop direct op dit mat.

Ik speelde 34 Lxb4? en verloor na 34 .. Da4+ 35 Kc3 Db3+ 36 Kd2 Td7 mijn dame, maar na de afwikkeling 37 Lxc5 Txd6+ 38 Lxd6 Db2+ 39 Tc2 Dd4+ 40 Ke2 Dxd6 41 Tc1 leek me de stelling met dame tegen toren+paard+pion gemakkelijk te houden via een vesting. Misschien zat er wel meer voor me in, want als zwart de boel forceert, krijgt wit kansen. En forceren deed zwart!

Noordhoff-Van Baar na 60 .. Kf7

Ik heb net 60 Kg4 gespeeld en nu pion h5 gedekt is, kan het paard naar f5 met snelle winst. Maar om niet te verklaren reden koos ik voor een ander stuk naar f5: 61 Kf5?????, waarna mijn tegenstander na 61 .. Dc8 mat direct zijn hand uitstak, zodat ik hem kon feliciteren. Dat intussen de vlag gevallen was, deed er niet meer toe. Als de matzet is uitgevoerd, geldt mat. Als de matzet nog niet voltooid is, geldt de vlag.

Heel erg zonde voor Enno. Wist Cees dan nog de eer te redden? Op bord 6 speelde hij tegen Rene Bakker. Bij Cees zijn partij was er naar eigen zeggen sprake van een schuifeldans, Heel langzaam verplaatsten de stukken zich en ook het zetten van zijn tegenstander ging heel langzaam waardoor die zeëen van tijd gebruikte in niet al te lastige stellingen. Na 20 zetten staat dan de volgende stelling op het bord.

En nu beginnen er eindelijk echte verplaatsingen in het spel te komen. 5 zetten later staat wit namelijk beter.

Cees zijn stukken staan actiever en de danspasjes op de damevleugel zorgen ervoor dat hij twee pionnen voor k te staan. In een eindspel met alleen nog dames en pionnen was het nog even oppassen voor eeuwig schaak taferelen en Cees zijn koning is langs alle hoeken van het bord gekomen, maar uiteindelijk toch veilig terecht gekomen en zo haalde Cees met zijn achternaam indachtig de vis op het droge.

Bord

Thuis

Uit

Uitslag

Bord 1

Ben de Jong (1907)

Miguoel Admiraal (2502)

0 - 1


Bord 2

Enno Noordhoff (1971)

Esper van Baar (2196)

0 - 1


Bord 3

Hubrecht van den Brekel (1991)

Jan Bakker (2179)

0 - 1


Bord 4

Willem Mook (1879)

Edwyn Mesman (2127)

0 - 1


Bord 5

Jan Seeleman (1891)

Hicham Boulahfa (2076)

0 - 1


Bord 6

Cees Visser (1887)

Rene Bakker (1964)

1 - 0


Bord 7

Sjoerd van Raaij (1758)

Mark Honkoop (1838)

0 - 1


Bord 8

Kir Teo (1751)

Vlad Omota (1881)

0 - 1Totaal

Gemiddelde rating: 1879

Gemiddelde rating: 2095

1 - 7

7-1. Ik weet niet in hoeverre je het kan vergelijken met Duitsland-Brazilië aangezien dit een resultaat was wat je op papier wel had kunnen verwachten, maar ergers hoop je toch op klein wondertje of een kleiner verschil. Het is niet anders. We hebben verloren. We hebben nog een lang seizoen voor ons en dit was niet de match waarin we de punten gingen pakken. Die komen nog wel. Mogelijk op 5 november wanneer we het tegen De waagtoren N1 mogen opnemen.

Dan nog als laatste een schaaklesje naar aanleiding van de partij van Cees: Koos Stolk wees me (Cees) op een incidentje, wat geen incidentje was omdat ook mijn tegenstander niet op de hoogte is van alle schaakregels. Ik promoveerde mijn pion, riep ‘schaak’, drukte klok in en ging op zoek naar een dame op de belendende borden. Dit is volgens Koos niet zoals het hoort. Meer, het is een onreglementaire zet en had mijn tegenstander twee minuten extra tijd kunnen opleveren. Niet dat dat het partijverloop had kunnen veranderen overigens. Hoe heurt het wel? De pion op het promotieveld zetten, geen schaak roepen en ook niet de klok indrukken, maar stilzetten. En dán pas op zoek naar een dame elders in de zaal.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.