Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Ook tegen Zandvoort N1 geen succes voor HWP N2

Sjoerd van Raaij | | HWP N2 | 2 reacties

Zoals eerder aangegeven is de Topklasse erg sterk, maar van alle teams in de competitie zou Zandvoort toch wel een tegenstander moeten zijn waar we mogelijk punten konden pakken.

Ondanks aan de ene kant familie/coronaperikelen en aan de andere kant Nederland dat weer open ging waardoor Vrijdagavond gezelligheid weer door kon gaan, konden we gelukkig wel met 8 man sterk naar de speellocatie in Velserbroek.

Frank Homburg had de ochtend voor het spelen al aangegeven er niet helemaal met zijn hoofd bij te zijn, maar gezien ik niet zo 1-2-3 een invaller achter de hand had toch gevraagd te spelen. Helaas zonder succes, Frank kwam niet prettig uit de opening en ging al snel ten onder. Zijn naamgenoot in het team had eveneens geen succes. Waar hij nog wel erg actief uit de opening kwam, was het uiteindelijk zijn tegenstander die het initiatief overman. Naar Frank zijn eigen zeggen moet hij eens gaan nadenken gedurende het schaken. Tsja, daar heeft volgens mij iedere schaker wel eens last van.

2-0 achter dus en 6 stellingen die tot dan toe redelijk gelijk opgingen en dan ga ik toch even over mijn eigen partij vertellen.

 

Het was in deze stelling met zwart aan zet dat Ik maar aan 1 zet kon denken. En het is echt een Sjoerd zet, het ziet er niet goed uit, is waarschijnlijk ook gewoon niet goed, maar ziet er wel leuk uit.
Ik offerde dus met 12... Pxe3 13. fxe3 Txe3+. Hopende op de continuatie 14. Kf2 Txf3! 15. gxf3 Dh4+, waarbij er een hele toren is geofferd maar de witte koning wel open staat en alle witte stukken niet veel doen in de verdediging. Helaas was de witspeler meer solide en continueerde de partij met 14. Pe2. Even later kwam de volgende stelling op het bord en bood mijn tegenstander remise aan.

Zou jij hier als zwartspeler het aanbod aannemen?

Alhoewel ik zelf niet graag remise aanneem en we ook nog achter stonden heb ik het wel na ongeveer een half uur de andere borden te hebben bekeken aangenomen. Ik zag zelf geen winstkansen voor zwart en hoe meer ik naar de stelling keek begon ik ze alleen maar voor wit te zien en ik had geen zin om door te spelen en dan mogelijk op 0 uit 3 te komen.

Niet veel later waren er ook remises voor Bart en Sylvain. Bij Bart leek het evenwicht in de partij nooit ontwricht te zijn geweest en was er vrede met een remise. Sylvain speelde solide en kwam uiteindelijk zelfs een pion voor, maar deze pion was helaas niet genoeg om voor winstkansen te zorgen.

Dan nog de top 3 borden waar de tegen de familie De Roode aan mochten treden. Na zijn overwinning en grote mond in Alkmaar had ik Harry op bord 3 gezet. Ik vond zijn stelling er vanaf het begin al niet prettig uit zien, Harry had hemzelf andere ideeën over, maar uiteindelijk ging het punt toch echt naar zijn tegenstander. Op bord 2 kreeg Jan de aanval van Peter de Roode te verduren, maar Jan bleef stoïcijns goede zetten doen en uiteindelijk bleek die aanval toch minder daadkrachtig dan het leek. Er was echter geen mogelijkheid voor een tegenaanval, dus een remise was de uitkomst.

En dan als laatste nog Ben. De speelzaal was tot 23:30 geopend en dat hadden ze goed uitgedacht want Ben ging er een lange avond van maken. Waar hij aanvankelijk best goed stond ging het opeens mis toen zijn de basis van zijn pionnenconstructie verloor. In een lastig te verdedigen stelling en met steeds minder tijd op de klok probeerde het Ben nog met elke zet lastig te maken voor zijn tegenstander, maar die was misschien niet altijd even nauwkeurig, maar zeker wel koelbloedig in de afronding.

Zo gingen we met 2 bordpunten en geen matchpunten weer naar huis. Jammer, maar toch echt wel terecht. Zo ziet het er steeds realistischer naar uit dat we gaan degraderen en dan toch in een klasse komen die iets meer richting ons niveau is, maar voor nu blijven we het gewoon proberen. Zo ook op 8 Maart weer thuis tegen de Uil.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Adrie Pancras
  Adrie Pancras
  23.02.2022
  Slim Sjoerd, om Bart onder een andere naam te laten spelen. Was vast Bart G. En niemand van de tegenstanders die Bart herkende? Minder slim is het om in jouw aardige verslag te melden dat Bart meedeed.
 • Sjoerd
  Sjoerd
  24.02.2022
  Erg scherp opgemerkt Adrie. Er speelde echter inderdaad geen Bart mee, daar diende natuurlijk Berend vermeld te staan.