Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Crisisdreiging weg bij HWP-5

Hans Huson | | HWP N5 | 1 reactie

Als je twee keer op rij verliest in een competitie met zes tegenstanders, dan is er al snel sprake van een crisissfeer. Het vijfde moest dus winnen, anders zouden er koppen rollen. Tegenstander Nieuw Vennep leek in theorie de ideale tegenstander te zijn voor deze opdracht. Aan het eind van de avond bleek de praktijk er ook zo over te denken.

Het eerste punt kwam op naam van Hans Huson, wiens tegenstander al vrij snel na aanvang een pionnenaanval op de koningsvleugel was begonnen. Omdat de Nieuw Venneper echter nog niet gerokeerd had en het centrum bijna volledig aan zijn tegenstander had gelaten, kon Hans met een gerust hart vanuit het centrum een niet ongevaarlijke actie op touw zetten. Uiteindelijk mondde deze uit in een correcte weerlegging van de tamelijk overmoedige en voorbarige aanval.

Op bord 1 had Frits Bakkes in het eindspel een mooie stelling in handen met een pion meer. Het kostte wat denk- en rekenwerk, maar uiteindelijk wist Frits op fraaie wijze zijn opgebouwde voordeel om te zetten in een vol punt. Buurman Jan-Willem van Thiel had met zijn tegenstander gebroederlijk een dichtgemetselde stelling op het bord geproduceerd. Met allebei nog zeven pionnen en wat klein stukwerk in de strijd, was een remise onvermijdelijk.

De andere remise op deze dinsdagavond was, drie keer raden, voor Rens Zuiderveld. Het eerste aanbod van Rens werd nog resoluut afgewezen, maar wat later op de avond, toen beide schakers hun kwaliteit hadden verloren, was een halfje het hoogst haalbare. Huub Elzerman had een ongelukkige avond. Lange tijd stonden zowat alle stukken nog op het bord en leek het loopgravenschaak in remise te eindigen. Toen uiteindelijk toch de vlam in de pan sloeg, keek Huub ineens tegen een binnenvallende dame aan die op twee manieren mat kon zetten. Huub deed de enige zet om dat te voorkomen, maar verloor daardoor wel een toren. En even later de gehele partij. Jaap Rotte ten slotte wist met een fraaie combinatie in het eindspel de eindstand op 4-2 te schaken. Zijn tegenstander verloor zijn laatste stuk aan Jaaps toren en zag vervolgens al zijn overgebleven pionnen naast het bord belanden. Zo kwam HWP-5 dus op deze zo broodnodige overwinning. De buit was binnen en een crisis afgewend.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Adrie PancrasAdrie Pancras
    Adrie Pancras
    11.12.2019
    Ha Hans, leuk verhaal. Ik trapte er eerst in maar na het lezen van een vorig verslag van Jaap Rotte: "HWP6-HWP5: Competitievervalsing, titelinflatie!" begrijp ik je ironie. Benieuwd naar de reactie van dat andere HWP team in klasse 3E.