Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Nipt verlies voor vier

Paul Tuijp | | HWP KNSB 4 | 3 reacties

Het is het net niet tegen hekkensluiter Aartswoud II.

Ondanks het thuisvoordeel en ondanks een paar elopunten meer, redt het Vierde het dus niet tegen Aartswoud 2. We missen Richard, maar met Pieter hebben we een gemotiveerde invaller. Hij speelt zijn eerste competitiewedstrijd ooit voor HWP en zit met meer spanning achter het bord dan onze jonkies.

Mink verschijnt trouwens een kwartiertje later, maar met zijn snelheid van spelen is dat nadeel snel weg. De snelheid van spelen is bij Tjacko ook nog steeds hoog en dat heeft niet het gewenste effect op zijn tegenstander. Die speelt in alle rust handig in op de foutjes van Tjacko, zodat Tjacko opnieuw als eerste van tafel kan.
Maar op dat moment is er nog geen vuiltje aan de lucht. Dat puntje kunnen we goed maken. En Isaac doet dat ook! Tegen een van de sterkere tegenstanders laat hij zien dat hij goed overzicht kan houden met een bord vol stukken. Goed gemanoeuvreerd! En ik houd het bij deze gemeenplaats, want ik mis de beslissende momenten.
Ook Mink lijkt een vol punt te pakken. Althans, ik denk dat hij bij een betere stelling een pion wint en die pluspion komt er wel, maar niet in een betere stelling. Remise is logisch.

Pieter heeft zijn zenuwen onder bedwang en slaat zich prima door de opening heen. Misschien wel kansen tegen een losse a-pion, maar wit heeft twee sterke witte paarden, waarvan een zeer strategische geposteerd is op f5. Een van die paarden wordt hem fataal, want hij mist een vorkje. Het verlies van de kwaliteit, maakt de ooit wat zwakke a-pion plots tot een monster. Geen houden meer aan.
Gelukkig kan ik zelf wat terugdoen. Mijn tegenstander speelt 16, volgens de machine de sterkste zetten en dus sta ik iets minder. Ik dreig iets onduidelijks op zijn koningsvleugel en uit het niets komen de mindere zetten. Zet 17 t/m 21 zijn niet best en leiden tot pionverlies en ineenstorting van de stelling. Op zet 22 geeft hij op.

(De oplettende lezer zal doorhebben dat ik rapporteer van bord 8 naar 1. Het is niet helemaal chronologisch qua uitslagen, maar we stonden wel op enig moment gelijk, zoals ook in dit verslag.)

We hebben een tegenvaller te verwerken op bord 3. Koos speelt klassiek en principieel tegen het Spaans van zijn tegenstander. Die tegenstander doet het ook nog eens vrij passief, maar zoals Koos zelf zegt: ik deed 4 slechte zetten achter elkaar en van een plusstelling liet ik 'm instorten. Hé, dat beschreef ik net.

Alleen bord 1 en 2 blijven over. Ook werkelijk chronologisch. Frank -op 1- staat onder enige druk, maar een te druistig c6 van zijn tegenstander betekent de ommekeer. Hij mist waarschijnlijk Franks Le8 en de partij draait meteen om. Weer gelijk dus. Alle druk op Berend om een matchpuntje over de streep te trekken. Behalve dat Berend flink wat tijd verbruikt, heeft hij ook een pionnetje in moeten leveren. Nou lijkt er 20 zetten niets te gebeuren en is zijn remiseaanbod terecht. En dan plotseling heeft zwart toch een doorbraak geforceerd en is het over. Gevochten voor wat ie waard is, maar Berend blijft met lege handen achter. Net als het team. 

Op 17 december is de 4e ronde. Uit in Amsterdam tegen Caïssa. Tijd voor de eerste punten!

HWP Haarlem IV - Aartswoud II   3½ - 4½

Frank Homburg (1858) - Lukas Boots (1751)   1 - 0
Berend van Maassen (1786) - Rik van Ingen (1785)   0 - 1
Koos Stolk (1760) - Gerco Stapel (1706)   0 - 1
Paul Tuijp (1784) - Peter Couwenhoven (1622)   1 - 0
Pieter van 't Oosten (0) - Ron van Putten (1538)   0 - 1
Mink Muskens (1458) - Herman van Bleisum (1536)   ½ - ½
Isaac Visser (1600) - Rob Bijpost (1702)   1 - 0 
Tjacko Bok (1551) - Joop Brands (1497)   0 - 1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

 • Pieter van 't Oosten
  Pieter van 't Oosten
  27.11.2022
  Super leuk stukje. Jammer dat ik er geen winst uit heb kunnen slepen maar de volgende keer hopelijk beter!!
 • Enno Noordhoff
  Enno Noordhoff
  27.11.2022
  Misschien is het handig dat bovenaan vermeld wordt wie de schrijver is van dit mooie proza. Ik gok op Paul...
 • Paul Tuijp
  Paul Tuijp
  27.11.2022
  Scherp Enno! En hersteld. Inclusief een paar typo's.