Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Vierde doet zich zelf tekort tegen VAS

Frank Beverdam | | HWP KNSB 4 | 1 reactie

Op het allerlaatste moment moest VAS noodgedwongen switchen van speellocatie, waardoor een zevental HWP'ers de reisplannen iets moesten wijzigen. Niet per trein en metro naar het Cygnus Gymnasium maar met de Intercity en Sprinter naar het technisch hart van Amsterdam, het Science Park.

Een zevental zou er op kunnen duiden dat ook het vierde incompleet aan de start was verschenen, maar niets was minder waar. Nummer acht, Edwin Gozeling, kwam namelijk per auto, wat achteraf een juiste keus bleek te zijn.

In de wat kille sporthal bleek dat ook VAS 6 compleet was, wat tegenwoordig toch redelijk uniek is. Na de inleidende woorden van de wedstrijdleider die ik grotendeels gemist had, wat mij later op een berisping kwam te staan omdat ik het wedstrijdformulier niet had ingevuld (toen ik dat vooraf wilde doen bleek diezelfde wedstrijdleider nergens te bekennen) kon de strijd beginnen.

Aan bord 1 was die strijd echter snel voorbij. In de opening werd ik niet echt verrast door een truc, maar ondanks bijna een half uur gepieker wist ik het juiste pad niet te vinden, terwijl dat toch niet echt heel ingewikkeld was. Gevolg een pion minder zonder enige compensatie. Integendeel, de witte stelling was direct al hopeloos en zwartspeler Milan Simity (met een rating van 0) wikkelde probleem af naar een vol punt.

Ivar Mekel op bord 2 leek te gaan doen wat hij meestal doet, namelijk winnen. Maar in de tijdnoodfase was er toch iets misgegaan. Ivar had dan wel een Dame tegen een Toren en Loper, maar dit duo bleek uitermate goed samen te werken. Daar kwam ook nog bij dat de vijandelijk c-pion al een aardig eind op weg was naar de overkant en het mag duidelijk zijn dat de winst ver weg was. En na een aantal witte krachtzetten gold dat ook voor een remise. Twee nullen op de eerste twee borden, dat was een flinke tegenvaller.

Op bord 3 had Richard de Groot daar een vol punt tegenover kunnen zetten, maar toen hij nog als laatste bezig was was de strijd al beslist. Om het niet nog later te maken dan het al was ging hij maar akkoord met remise, hoewel de thuisanalyse uitwees dat de stelling wel degelijk was wat ie ook leek, namelijk gewonnen.

Isaac moest voorafgaande aan het schaken nog een potje voetbal fluiten bij de Koninklijke. Omdat dit wat uitliep arriveerde hij maar net op tijd bij het vertrekpunt. Tijd om van schoeisel te wisselen was er niet waardoor hij de rest van de middag rondliep op zijn kicksen. Gelukkig deed dit geen afbreuk aan zijn schaken en wist hij de hoogst gerate Vas'ser te verschalken.

Edwin Gozeling nam als debutant plaats op bord 5. In een dubbel toreneindspel stond hij een pion achter, maar erger nog was dat zijn pionstructuur ook niet meer zo solide was. Er was dan ook geen verbazing dat Edwin kwam mededelen dat hij het niet had kunnen bolwerken. Geen punt voor Edwin helaas, maar behulpzaam als altijd slaagde hij er wel in om het team weer te mobiliseren voor de thuisreis, wat gezien de grootte van het complex nog niet zo makkelijk was. En eerlijk gezegd ook niet helemaal lukte, maar dat kwam om dat de zesde bordspeler, Mink Muskens, al eerder de thuisreis had aanvaard. Dat deed hij wel na een halfje aangetekend te hebben. Hoe was velen ontgaan, maar okay een halfje is een halfje.

Geen halfje maar een vol punt voor de tweede debutant Nigel Boerstra. In een partij die naar verluid alle kanten op kon trok Nigel uiteindelijk aan het langste eind. Als beloning mocht hij met Edwin meerijden terug naar huis. Dat gold niet voor Stef van Dam en dat leverde nog een beetje gedoe op. Dat lag echter meer aan de oplaadpaal op station Science Park, die dienst weigerde. Voor de niet ervaren OV-reiziger is zo'n OV-chip best nog een dingetje, maar omdat in Corona tijd ook de meeste conducteurs dienst weigeren, dwz niet op een geldig vervoersbewijs controleren, was er eigenlijk niets aan de hand. Dat was er wel achter het bord voor Stef. Terwijl hij erin slaagde om twee witte vrijpionnen te elimineren zag zijn tegenstander zijn kans schoon om de resterende zwarte pionnen op te ruimen. En omdat zwart niet alleen twee vrijpionnen had, maar ook nog drie pionnen op de andere vleugel was het verder een kansloze missie voor Stef. Jammer maar Stef zijn eerste resultaat in de KNSB gaat ongetwijfeld nog komen.

Voor de goede tellers onder ons zal het duidelijk zijn. Een 5-3 nederlaag. Pas op 12 maart is er kans op revanche. Dan komt Leiderdorp op bezoek.

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • richard fritschy
    richard fritschy
    07.02.2022
    Ik moet mijn ouwe kicksen maar gauw te voorschijn halen.