Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Zware nederlaag en toch lichtpuntjes voor HWP 4

Paul Tuijp | | HWP KNSB 4 | 1 reactie

Het vierde zaterdagteam kwam deze tweede ronde onthoofd aan de start. Berend voelde zich niet jofel (beterschap!) en Frank werd door HWP II geclaimd (en hij won). En dat terwijl wij tegen zo ongeveer het sterkste team uit de competitie moesten aantreden. Maar, met Jos en Rob (dank voor deze invalbeurten) op de borden 3 en 4 hadden we ervaren en sterke invallers.

Vol goede moed togen we naar Sint-Pancras om het op te nemen tegen Opening ’64. De goede moed was vooral zichtbaar in de auto van Richard (dank voor het rijden), waar Mink, Isaac en Tjacko het hoogste woord hadden.

Ter plekke bleken ook de Sint-Pancratiërs (geen idee hoe je ze noemt) niet compleet en roken we weer kansen.

Na nog geen twee uur concludeerden Koos en ik, ‘’dat we er eigenlijk helemaal niet zo slecht voorstonden’’. Alleen bij Tjacko was er iets misgegaan in de opening, maar alle witspelers en Jos en Mink hadden plusjes. Alleen Tjacko en ondergetekende dus niet. En achteraf blijkt dat laatste ook erg mee te vallen.
Ik voel me vooral niet erg comfortabel in de stelling (dat blijkt, zo doceert mijn tegenstander, het Jobava London-systeem te zijn) en gebruik nogal wat tijd om er iets van te snappen.

Maar ja, de middag vordert en als Tjacko de vlag strijkt, is menig voordeeltje verdwenen of niet omgezet in een punt. Rob en Koos kunnen hun pluspion niet verzilveren en het machtige loperpaar van Richard wordt door een springerig paard (en een verre vrijpion) in toom gehouden. En daar eindigen de goede berichten ook meteen.

Jos speelt een prima partij tegen de clubkampioen van Opening ’64. Hij krijgt een klein voordeeltje door een sterker paard tegen een matige loper, maar de stelling vervlakt en als Jos nog een winstpoging waagt bezegelt hij zijn eigen lot. Jammer.
Bij Isaac is er ook iets misgegaan, maar wat precies krijg ik niet mee. In een tactische stelling gaat er een pionnetje verloren en daarmee ook wel de stelling. Helaas.

En Mink dan. In het middenspel neemt hij niet meer de moeite om te gaan zitten om zijn zetten te doen. En het zijn ook veel logische zetten die hij doet; tegenstander met een dubbelpion opzadelen, druk uitoefenen, stukken goed zetten. Maar ja, de tegenstander houdt alles net droog en krijgt dan toch de kans op tegenspel. Zonde.

De teamleider is dan al klaar. De tijdsdruk wordt me te veel en op de 31e zet maak ik een vette blunder. Met 30 seconden voor elke zet, had ik die blunder wel mogen voorkómen. Een beetje roestigheid in deze situatie is mijn excuus…

26 november mogen we weer, thuis in het Denksportcentrum, tegen Aartswoud 2. Die zijn op papier niet sterker, dan moeten we toch een goed resultaat neer kunnen zetten.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Koos Stolk
    Koos Stolk
    06.11.2022
    Mooi en snel verslag Paul. Dit team gaat zeker punten scoren dit seizoen.