Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Geen stunt door het bekerkwartet

Paul Tuijp | | KNSB-beker | 1 reactie

KNSB-Beker: HWP Haarlem - Paul Keres Utrecht 1 - 3

Het bekerteam strandt weer in de 3e ronde van de KNSB-bekercompetitie. Met opgeheven hoofd, dat wel.

We wisten vooraf dat het een zware beproeving zou worden. Eersteklasser Paul Keres kwam met twee IM's opdagen en alleen door Jaap tactvol op bord 3 neer te zetten konden we op dat bord voor ratingoverwicht zorgen.

Maar er was toch niet veel van te merken. De loting wees uit dat ons eerste bord wit kreeg. Voor Bart op 2 een kleine teleurstelling. Hij speelde de opening echter uitstekend en hij kon wit behoorlijk klem zetten. Het plan om de winst binnen te halen was dan weer niet zomaar gevonden.

Eigenlijk verliep de opening alleen voor Jaap niet naar wens. Hij offerde een pion, maar in plaats daardoor spel te krijgen moest hij omzichtig manoeuvreren om de pion niet een angel te laten worden in zijn stelling.

Juan deed geen al te gekke dingen. Stukken goed zetten en rustig een pionnenwalsje op de vijandelijke koning afsturen. Bij Max zag het er al snel erg moeilijk uit, met veel penningen en onderste rij grappen.

Het bekertempo met 1 uur 50 minuten en 5 seconden per zet zorgde een beetje voor ongelukken. Bij Jaap leek het tempo in zijn voordeel te werken. Zijn tegenstander had een tweede pion te pakken, maar Jaap gooide er een koningsaanval uit. Goed genoeg voor een eeuwig schaak combi.

Max had inmiddels een kwal gewonnen, maar de gecombineerde kracht van dame en loper maakte de winstweg niet eenvoudig. Ook na dameruil kon Max niet ontkomen aan de remise.

En dan de grotere ongelukken. Bart was de controle een beetje kwijtgeraakt. Dat zorgde voor een heksenketel bij het uitvluggeren en daar toonde de Meester zich dus wat handiger. Zonde. Ik denk dat de computerevaluaties Bart wel een plus van 1,5 geven.

Bij Juan was het  niet veel anders. Hoewel met iets minder stukken en pionnen werd het ook een tactische slagenwisseling en ook hier ging het mis. Van een gezonde pion in de plus naar een in de min. Ook hier een mooie plus voor onze man. Maar ja. Dat telt dus niet.

Volgend jaar maar weer kijken of we die derde ronde een keer door kunnen komen. En voor nu Paul Keres succes wensen.

Persoonlijke uitslagen
Juan de Roda Husman (2169) - Hugo ten Hertog (2447)   0 - 1
Bart Gijswijt (2296) - Xander Wemmers (2450)   0 - 1
Jaap de Jager (2411) - Jan Breukelman (2356)   0,5 - 0,5
Max Merbis (2184) - Paul Hommerson (2231)   0,5 - 0,5

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Harry Lips
    Harry Lips
    17.02.2017
    Jammer, jammer!
    Ik denk dat het bij Bart wel meer dan +1,5 is geweest op zeker moment. Ook Max heeft even gewonnen gestaan (maar misschien ook wel verloren). Het was spannend.