Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

KNSB-bekerteam weer een ronde verder (update)

Bart Gijswijt | | KNSB-beker | 1 reactie

Dry January loopt tegen het einde, en dat verleidde onze voorzitter tot het verwelkomen van de bezoekers van De Amstel, een bescheiden vierdeklasser die het in de derde ronde van de KNSB-beker mocht opnemen tegen het machtige HWP, als 'De Amstel Light'. Als onze tegenstanders al niet intrinsiek gemotiveerd zijn, weet Paul ze altijd nog wel even extra te tergen.

Update: nu met fragment van Max.

De loting voor deze op papier ongelijke bekerstrijd verliep voor alle partijen naar tevredenheid. Aan onze zijde waren Max en Indra gehavend uit Wijk aan Zee teruggekeerd: Max liep tegen zes nederlagen aan en Indra haalde de eindstreep zelfs helemaal niet. Zij kregen nu gelukkig het voordeel van de witte stukken, terwijl Collin de reeks van 4½ uit 5 met zwart mocht proberen voort te zetten die hij bij een succesvol optreden op Tata had opgebouwd. Omgekeerd: áls de bezoekers kans wilden maken op een stunt, waren zwartpartijen tegen het aangeschoten wild en wit tegen Bart en Collin niet ongunstig.

De uitslag van 3½-½ doet vermoeden dat onze mannen zich eenvoudig van hun taak kweten, maar in werkelijkheid moest er wel degelijk het nodige werk verzet worden. En dan was het nota bene Indra, die al spoedig de vis op het droge leek te krijgen, die als enige remise moest afstaan.

Dat er gewerkt moest worden, wil niet zeggen dat we in gevaar zijn geweest. Hoewel ik niet veel van de partij van Max heb meegekregen, heeft het er alle schijn van dat zijn overwinning ordentelijk tot stand kwam. In een Schlechter-variant van het Slavisch speelde Max gezonde zetten op de damevleugel, waar zijn tegenstander de standaardmanoeuvre Pd7-b8-c6 achterwege liet. In het middenspel won Max een b-pion, wat hem tevens een gevaarlijke vrijpion opleverde:

Merbis - Kok na 25.a5

De pionwinst kwam tot stand na het speldenprikje 25. a5, waar zwart niet adequaat op reageerde. Goed is bijvoorbeeld 25 …Pc4, of ook 25 …Pxf3+ 26. Lxf3 d4, en zwart heeft door zijn activiteit voldoende compensatie. Zwart speelde evenwel 25 …Pe4 en na dameruil en slaan op b6 stond hij ook actiever maar zag zijn pion niet meer terug.

Ook bij Collin een overwinning waar weinig op af te dingen valt. Als gezegd was zijn optreden met zwart op Tata uitmuntend, en die lijn werd tegen De Amstel doorgetrokken.

Hendriks - Boelhouwer na 15...Pd7

De witspeler meende in bovenstaande stelling dat het tijd was voor een stukoffer met 16.Pdxb5?!, maar aangezien er geen sprake is van een directe koningsaanval was Collin er niet direct van onder de indruk. Uiteindelijk koos hij ervoor het stuk terug te offeren om een betere stelling te bereiken, hetgeen een prima strategie bleek toen zijn tegenstander niet veel later opnieuw een stuk verloor. Toch wist hij in tijdnood nog knap een geniepige matdreiging op het bord te toveren:

Hendriks - Boelhouwer na 42...Pc4

Na 43.Lf3 hangt b7 en dreigt 44.Le4 ondekbaar mat! Gelukkig kon de boel gepareerd worden met (o.a.) 43...d5 44.Lxd5 Pe3, waarna de lol er voor wit wel af was.

Minder van een leien dakje ging het bij Bart, in wiens partij tegen Rik Könst weinig te merken was van het toch aanzienlijke ratingverschil. Laatstgenoemde speelde een prima partij, had naar eigen zeggen wel een halfje verdiend, maar ja, het schaakspel is wreed en de vrede wordt doorgaans pas met wederzijdse instemming getekend. Kort na de opening miste Bart diverse kansen op duidelijk voordeel, en pogingen om in het middenspel verwarring te stichten mislukten jammerlijk. Nadat de d-pion mogelijk iets te avontuurlijk de vlucht naar voren had gekozen, leek zwart zelfs even in gevaar. Dat was slechts op één moment echt het geval, maar dat was tegelijk de inleiding tot de ommekeer:

Könst - Gijswijt na 32...h5

Bart meende hier alsnog te moeten rommelen met 32...h5?, terwijl er in werkelijkheid niet veel aan de hand was; wit krijgt pion d3 niet zomaar te pakken. Maar de gok werd beloond: na 33.Pe4? hxg4 34.fxg4 Te8 35.Pd6 Txe3 36.Kxe3 Txg4

had zwart een pion te pakken, en hoewel dat niet het einde van de wereld had hoeven zijn, maakte wit snel meer fouten en werd het resterende toreneindspel bekwaam uitgeschoven.

Alleen Indra was dus tot remise gekomen, maar geruisloos ging dat niet. Na de opening had ik het punt al geteld: in een Franse partij mocht zwart bij voortduring niet rokeren op straffe van een verwoestende aanval, maar het juiste gaatje in de broze verdediging wist Indra maar niet te vinden.

Polak - Van Lommel na 26...Ld7

Na iets als Ph2-g4 gevolgd door f2-f4 lijkt zwart slechts lijdzaam te kunnen toekijken hoe zijn koningsstelling toegetakeld gaat worden, maar Indra verkoos 27.Pxg5?!, wat er leuk uitziet maar ook gewoon een waardevol stuk inlevert. Zwart kwam gewonnen te staan, maar een rommelige fase volgde waarin beide spelers volgens de overlevering het edele schaakspel geen eer bewezen. Op een goed moment maakte de zwartspeler een sanitaire stop, om bij terugkomst de puinhopen verwilderd te aanschouwen. Indra had in de tussentijd de zwarte dame met zijn eigen dame geslagen; de legaliteit van het gebeurde werd niet twijfel getrokken, maar de Amstelspeler had geruime tijd nodig om te ontdekken dat hij de witte dame gewoon terug kon slaan (ook wel een dameruil, in jargon). Tegelijk daarmee drong het besef door dat verder spelen geen zin had omdat van fatsoenlijk schaak onmogelijk nog sprake zou kunnen zijn.

Waarmee de uitschakeling van De Amstel een feit was - het stond op dat moment 2-0. Wij zijn weer een rondje verder en staan nu in de halve finale van poule B, waarin we het mogen opnemen tegen Caissa Eenhoorn, En Passant of de winnaar van Paul Keres tegen De Waagtoren.

Persoonlijke uitslagen

HWP Haarlem 1 De Amstel 1 3.5 - 0.5
Bart Gijswijt FM Bart Gijswijt (2349) Rik Konst (2050) 1-0
Indra Polak CM Indra Polak (2245) Patrick van Lommel (1922) ½-½
Collin Boelhouwer Collin Boelhouwer (2131) Theo Hendriks (1999) 1-0
Max Merbis Max Merbis (2056) Carel Kok (1945) 1-0

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Harry LipsHarry Lips
    Harry Lips
    30.01.2020
    Prachtig verslag. Wat zou ik graag de slotfase van die partij van Indra live hebben gadegeslagen!