Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

KNSB-bekerteam zet Aartswoud opzij

Max Merbis | | KNSB-beker | 2 reacties

In de eerste ronde won Aartswoud verrassend van eersteklasser Purmerend, maar tegen ons in de NHSB gelouterde viertal bleef de score op nul staan.

Hetzelfde viertal dat de eerste bekerronde overtuigend had afgesloten, kreeg van teamleider Paul het vertrouwen ook in de tweede ronde de klus te klaren. Geen al te moeilijke beslissing gezien het ELO-overwicht maar op voorhand ook geen garantie. Iemand als Marc Helder kan zo maar uit zijn slof schieten en dan sta je wel mooi met een-nul achter.

Indra liet het niet zo ver komen. Opportunistisch spel van Marc werd koeltjes opgevangen met een centrumactie, al gauw stond er een zwarte pion op veld d3, Indra sprokkelde wat materiaal bij elkaar en won soepeltjes in het eindspel. Alle zetten kwamen in sneltreinvaart op het bord en voor tienen was het gedaan. Goede voorbereiding van Marc, die blijkbaar op de hoogte was van het feit dat tegenwoordig in de Sociëteit al om half twaalf het ‘’Laatste Ronde’’ klinkt.

De andere drie kenden die weelde niet en hadden al hun bedenktijd nodig, maar de uitslag was niet anders. Collin vocht een principieel gevecht om controle van de zwarte velden uit. Zijn tegenstander, met zwart, had een batterij op de  b8-h2 diagonaal, met in de achterzak het idee op g4 een paard te offeren (er stonden pionnen op h3 en h5 en hij had nog niet gerokeerd).  Later schoof de batterij een diagonaal op en kon Collin de druk ontmantelen, en bleef zwart met een structurele ontwikkelingsachterstand zitten en een werkloos paard aan de rand. Daarmee ging hij het niet redden.

Max speelde klassiek met een frivool tintje, hetgeen René, zijn buurman, wat sceptische blikken ontlokte. Maar het pakte goed uit toen wit zijn stukken wat onhandig neerzette en Max maar de zetten bleef doen die zijn computer ook zou doen, zo bleek achteraf. Wit investeerde twee pionnen in wat activiteit, maar het bleek een strovuurtje.

René D. leek meteen vanuit de opening groot voordeel te behalen, maar zwart stond ultrasolide en wist zowaar de druk te verlichten door een paar stukken te ruilen. Dit ging wel ten koste van een kleine verzwakking, die hij door handig spel van René niet kon oplossen. Dan maar proberen alles dicht te schuiven, maar met het eerste bommetje (g4!) sloeg wit al een bres in de vesting waarna de zware infanterie, ondersteund door de cavalarie, infiltreerde en mat zette.

Derde ronde KNSB-beker is meestal spannend en interessant: KC en En Passant zitten in onze poule, en ook Paul Keres, al eerder een maatje te groot voor ons, maar ze moeten zich nog wel plaatsen.

Gedetailleerde uitslagen:

 

HWP HaarlemAartswoud4-0
Indra Polak (2179)Marc Helder (2105)1-0
Collin Boelhouwer (2170)Wilko van der Gracht (2016)1-0
Max Merbis (2092)Jasper Seelemeijer (1905)1-0
René Duchêne (2131)Toine Molenaar (1812)1-0

 

 

Plaats nieuwe reactie

Reacties (4)

 • Indra PolakIndra Polak
  Indra Polak
  22.11.2018
  Het was een soepele pot inderdaad. Het was een soort gesloten sciciliaan met Pe2 ipv Pc3 en snel f4 en later c3. In plaats van zijn ontwikkeling te voltooien gooide Marc met g4 wat hout richting mijn koning waarop ik met f6 en e5 wat terugdeed in het centrum. De pion op e5 stond niet veel later op e3 en door zijn gebrekkige ontwikkeling kon ik een kwaliteit winnen op f1, met mijn dame binnenzeilen op c2 en vervolgens zijn damevleugel stofzuigeren om via pionnen op b2 en c3 op tijd terug te keren naar f6 om de counter te neutraliseren. Dameruil volgde en het eindspel was nog wel aardig maar toen zijn paard nog een keer naar a1 werd gejaagd was het wel klaar. (Paard vlucht: g1-e2-c1-b3-a1-c2-b4-c6)
  • Harry LipsHarry Lips
   Harry Lips
   22.11.2018
   Kan die partij niet gepubliceerd worden? Nu kan ik het niet helemaal volgen ....
 • Enno NoordhoffEnno Noordhoff
  Enno Noordhoff
  22.11.2018
  Max zet een pion op d3 voor Indra, maar Indra zelf zet hem op e3. Betreft het 2 pionnen (op d3 én e3)? Of zullen we Indra maar geloven?
  • Indra PolakIndra Polak
   Indra Polak
   22.11.2018
   Max zat er schuin naast, dus ik denk dat hij er naast zat, maar ik kan het natuurlijk scheef hebben.