Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

KNSB-team overleeft eerste bekerronde

Max Merbis | | KNSB-beker | 5 reacties

ENPS, dat uitkomt in de Amsterdamse onderbond, heeft een heel redelijk bekerteam, met ELO 2200 gemiddeld aan de twee hoogste borden en 2000 gemiddeld aan de onderste twee. Zonder onze FMs kunnen we daar niet veel meer tegenoverstellen, en het zou erom spannen. Dat bleek ook in de wedstrijd.

Juan, met wit, had misschien een klein plusje na de opening maar de paarden waren geruild, de pionstructuur was geen structuur meer en lopers schenen lukraak over het bord. Weinig aanknopingspunten voor het normaal ragfijne positiespel van Juan, die ook nog met een zwarte pion op c3 worstelde; meer het spel dat Aran zo graag nastreeft. Er ging dan ook iets mis, en ENPS kwam op  voorsprong in de wedstrijd.

Jan Willem had ook wit en dan gaat hij voor het  initiatief; zijn steunpunt op e5 was wat wankel, belegerd door beide zwarte paarden, maar werd kundig ondersteund, of door zware stukken of met behulp van tactische ressources. Het was complex, maar in de afwikkeling zag Jan Willem meer, hield de zwarte paarden in bedwang, en won soeverein.

Dat laatste was Collin ook van plan, en hij was met zwart goed uit de startblokken gekomen. Na een afruilvariant van de Konings-Indisch kwam er al snel een eindspel op het bord, maar wel eentje waarin Collin eindeloos zijn stukken kon verbeteren, terwijl wit vooral bezig was zijn zelf gecreëerde zwaktes op te lossen. Wit ging ‘rokeren’ door met zijn koning via f1 naar g2 te lopen. Dat kostte veel tijd en had succes voor Collin moeten opleveren. Zijn plus (-0,5) had hij kunnen vasthouden door in onderstaande stelling 26..f6! te spelen in plaats van het gespeelde 26...b5.


 
De partij kwam weer in balans en 10 zetten later zaten beide spelers al flink te vluggeren. Wit snoepte een pion en later nog een maar Collin kon nog net ontsnappen in een toreneindspel met twee pionnen minder, maar wel met blokkade. Met witte pionnen op a4 en b5 en een zwarte koning op a5 is het lastig winnen. Knap gezien, m aar zo blijft de wedstrijd wel gelijk.

Het was dus aan Bottema om de winst voor ENPS veilig te stellen, en dat had er alle schijn van. Na tien zetten begon hij al een ziedende koningsaanval, en zowel g4 als h4 werden gespeeld. Max deed net alsof alles onder controle was:  immers een paard op f8  verdedigt (bijna) alles. Het was ook niet niks wat wit in stelling bracht. Twee torens op de halfopen h-lijn (zwarte pion op h7), en een dame-loperbatterij op de b1-h7 diagonaal (zwarte pion op g6).  Een sterk wit paard op e5 stond klaar om het af te maken.  Toch kwam er geen klap, maar een afwikkeling en stukkenruil. Max meende toen dat zijn Pf8 wel even via e6 een pionnetje op g5 kon grazen, maar dat was te optimistisch, omdat ik een venijnige tactic miste. Kijk even mee.

Combineren met Max (2)



Zwart had Df6 gepland en afgekeurd vanwege Dh4. Ik zag niks beters dan Pe6, met dameruil, en daarna slaan op h7, waarna wit wint.  Maar hoe kan ik vanuit de diagramstelling winnen?

De stelling stortte toen ineen, wit kon eenvoudig winnen, maar zag het niet, wikkelde af na een dame-eindspel en kon eeuwig schaak houden maar deed het niet. Spelend op 5-s incrementen produceerde hij wat kleine onnauwkeurigheden, zodat Max de koning kon activeren en ook nog met de dame binnenviel.  Hij maakte de pionnenachterstand weer goed, dames werden geruild, om vijf zetten later weer op het bord te staan, met nog een pluspion voor onze man. Volgens de tablebases duurt dit soort stellingen bij optimaal spel meestal nog 26 of 53 zetten, maar Bottema was gesloopt, zat er helemaal doorheen en bood geen serieuze tegenstand meer. ‘Koel als een kikker’ complimenteerde een teamgenoot nog.  Na de vele bizarre zetten en matige score in de Haarlemse Meesters een mooie scalp voor Max en een belangrijk punt voor het team.

Max en Collin moesten na afloop de adrenaline nog kwijt en deden dat door nog een Skuumkoppe te drinken in Café Lust. Dat smaakte eerlijk gezegd naar meer, maar aangezien het al in de kleine uurtjes liep was Max al lang blij dat hij met de nachtlijn Haarlem nog kon halen.

ENPS Amsterdam - HWP Haarlem 1,5 - 2,5
Aran Köhler (2195) - Jun de Roda Husman (2207)   1 - 0
Tom Bottema (2229) - Max Merbis (2199)   0 - 1
Peter Hoekstra (2050) - Jan Willem van Prooijen (2123)   0 - 1
Arnth van Tuinen (1975) - Collin Boelhouwer (2021)  0,5 - 0,5

Plaats nieuwe reactie

Reacties (5)

  • Harry Lips
    Harry Lips
    30.10.2016
    Prachtig verslag en ook dit is weer een heel instructieve tactische wending. Ik zal mijn oplossing niet verklappen. "Combineren met Max" wordt een kraker op deze website!
  • David Joziasse
    David Joziasse
    31.10.2016
    Inderdaad een leuke wending voor zwart, een die de verhoudingen in één slag op zijn kop zet. Maar uit het verslag wordt me niet duidelijk of deze stelling bij Max ook daadwerkelijk op het bord is verschenen. Zwart "meende" een pionnetje te kunnen roven, zwart "had gepland om"... Zonder de partijnotatie is er weinig over te zeggen. Misschien is dit alles niet echt gebeurd? Dat zou dan aansluiten bij "combineren met Max deel 1", waar de beslissende combinatie helaas ook gemist werd. Moet de rubriek dan misschien worden omgedoopt in "Combineren ondanks Max"?
  • Paul Tuijp
    Paul Tuijp
    02.11.2016
    En zie hier de kant van het verhaal van Tom Bottema. Inclusief partij van Max: http://schaakclub.blogspot.nl/
  • Max Merbis
    Max Merbis
    03.11.2016
    De bedoeling van de opgave is in de eerste plaats het bieden van een gelegenheid taktische alertheid te oefenen; onontbeerlijk om het gestage proces van afglijden naar duf houtjesschuiven te vertragen. Of het dan een partij- of computerfragment is doet verder niet ter zake. Dus zwart speelt vanuit de diagramstelling het best 1... Txf3, want op 2. Dxg5 komt de eigenlijke pointe aan het licht: 2... Txf3+! en na 3. Kxf3 verliest wit de dame en na een andere zet het paard.
  • David Joziasse
    David Joziasse
    05.11.2016
    @Max: Voorwaar een verrassende oplossing. Een paar typo's, of kijk jij misschien naar een heel ander diagram dan wij (of een computerfragment)? Als eerste zet dacht ik eerder aan 1...Txe3, en dan na 2.Dxg5 Txf3+! verliest wit inderdaad de dame of de loper (niet het paard, dat was van zwart). Ook nog aardig is 1... Txe3 2.Lxe3 Dxf3+ 3.Kh2 Dxe3 en wit loopt mat.