Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Bekerteam overtuigend langs De Wijker Toren

Bart Gijswijt | | KNSB-beker | 0 reacties

Het KNSB-bekerteam bestaande uit Bart Gijswijt, Juan de Roda Husman, Max Merbis en Indra Polak heeft op overtuigende wijze de volgende ronde bereikt. Met een 3-1 overwinning werd revanche genomen voor twee recente nederlagen.

(update: partijen Bart en Max voor ingelogde leden)

Eerder dit seizoen was het 6-4 verlies voor het eerste in Wijk aan Zee pijnlijk, en vorig seizoen vonden wij in het bekertoernooi ons Waterloo ook al in de mannen uit Beverwijk. Ten opzichte van dat treffen kwam dinsdag een sterker team naar de Soos, met Dennis Ruijgrok in de plaats van Bart-Piet Mulder - terwijl wij met Juan in plaats van Jaap, en Max voor Jan-Willem juist aan rating hadden ingeboet. Maar de wetten van het bekerschaak zijn ondoorgrondelijk, en nog voordat de door wedstrijdleider Tuijp uitgeserveerde thee en koffie goed en wel was afgekoeld, stond het al 1-0 voor de onzen.

Bastiaan Veltkamp vergaloppeerde zich tegen Indra al vlot en zag zijn witte paard op e4 gevangen worden. Zo zien wij van HWP dat natuurlijk graag, en nadat luttele zetten later nog een stuk in de doos verdween, vond Bastiaan het wel genoeg. De revanche tekende zich hier al aan, want vorig jaar was Bastiaan in het bekerduel nog te sterk voor Indra.

Bart trof aan bord 1 Dennis Ruijgrok, en ontdekte pas na afloop dat hij de opening die op het bord kwam bekeken had in voorbereiding op... De Wijker Toren, eerder dit seizoen. Jaja, ook voor schrijver dezes beginnen de jaren te tellen, maar gelukkig wist hij de juiste zetten te vinden en hield hij zijn tegenstander met actief spel onder druk.

Juan aan 2 daarentegen beleefde een zware avond tegen Rick Duijker: uitzicht op meer dan een halfje heeft hij de hele avond niet gehad. Gelukkig is Juan uit het juiste hout gesneden en valt hij niet zomaar om, maar ook al slaagde hij erin enkele stukken te ruilen, echt onder de druk uit kwam hij niet.

Max aan 3 mocht tegen Jimmy van Zutphen tegen een Stonewall opboksen. Uiteraard weet Max hoe je dat aanpakt, zoals hij dat bij willekeurig welke andere opening ook weet - maar toch verloor hij ergens een pionnetje. Geen paniek: Max stond veel actiever, en terwijl de zwarte stukken op de koningsvleugel elkaar aankeken en zeiden: wat doen we hier eigenlijk?, wandelde de witte dame even gracieus als moordlustig de damevleugel binnen. Toen materiaalverlies onvermijdelijk was, besloot zwart tot een wanhoopsaanval, maar Max had alles onder controle en was zelf degene die mat mocht geven.

Dat betekende een 2-0 voorsprong, maar Juans verdediging bezweek uiteindelijk toch onder de immense druk, en ook hij ging mat. Een strakke partij van zijn tegenstander, dat mag ook gezegd.

Bij Bart was inmiddels een gesloten stelling met ongelijke lopers ontstaan:

Zwart kan hier geen serieuze winstpoging bedenken, en als hij iets onderneemt moet hij zelfs oppassen voor een goed getimed c3-c4. Na het gespeelde 37...Da3?? wist Bart zich te herinneren dat hij vijftien zetten eerder een loper op b5 had geplant met het idee dat zwart dan voor eeuwig gebonden was aan de dekking van veld d7. Zelfs in tijdnood was 38.Ld7 dan ook snel gevonden. Na 38...Db2+ 39.Te2 Dxc3 maakte het tussenschaak 40.Lxe6+ aan alle onzekerheid een eind.

En ook hier liet de zwartspeler zich sportief mat zetten, eindstand 3-1.

Persoonlijke resultaten
Bart Gijswijt (2307, wit) - Dennis Ruijgrok (2281) 1-0
Juan de Roda Husman (2209) - Rick Duijker (2283) 0-1
Max Merbis (2127) - Jimmy van Zutphen (2241) 1-0
Indra Polak (2123) - Bastiaan Veltkamp (2086) 1-0

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.