Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Lelijke tegenvaller voor bekerteam

Bart Gijswijt | | KNSB-beker | 0 reacties

Het avontuur in de KNSB-beker zit er voor HWP na twee ronden alweer op. Nadat in de eerste ronde tegen De Waagtoren na verlenging was gewonnen, werd tegen De Wijker Toren in de reguliere speeltijd verloren.

Behalve op het bord waar zich het snelst een overwinning aftekende, genoot HWP op de overige borden een comfortabel ratingoverwicht; zonder Sjoerd Plukkel en Dennis Ruijgrok waren de Wijkenaren op papier tamelijk verzwakt. Toch kwamen de nederlagen van Jaap en Indra tamelijk geruisloos tot stand.

Jaap probeerde met een (wellicht al uit nood geboren) pionoffer tegenstander Rick Duijker in verlegenheid te brengen, maar die gaf geen krimp. Eén pion werden er twee en compensatie was ver weg. Jaap kwam er eigenlijk geen moment aan te pas.

Datzelfde kan gezegd worden van Indra. Vanuit de opening werd hij direct flink aangesnoerd, waarbij vooral zijn witveldige loper en droevig stemmende figurantenrol speelde. Tegenstander Bastiaan Veltkamp sloeg doeltreffend toe met een aanval op de koningsvleugel.

Schrijver dezes had na een zet of tien tegen Bart-Piet Mulder het gevoel dat hem eenzelfde lot beschoren zou kunnen zijn, maar uiteindelijk bleek de zwarte opstelling speelbaar en zelfs al enkele malen in de praktijk beproefd. Na een onnauwkeurigheid van Bart-Piet won Bart een pion, maar daar kreeg de witspeler de nodige activiteit voor terug. Bart moest twee pionnen inleveren, maar toen de tijd een rol ging spelen wist hij het bord zodanig in brand te zetten dat de complicaties de witspeler te veel werden. Diens matcombinatie bevatte een lelijk gat, dat tot onmiddellijk stuk- en partijverlies leidde.

Tot slot Jan-Willem, die zoals gezegd al vroeg op de avond op winst afstevende. Jimmy van Zutphen tastte mis in de Sveshnikov, verloor een pion zonder tegenspel en moest om niet nog meer materiaal te verliezen ook zijn toren nog eens laten insluiten. Het eindspel vergde vanwege de ongelijke lopers echter nog enige nauwkeurigheid. Jan-Willem speelde iets te principieel op het gevangen houden van de vijandelijke toren, versmaadde om die reden een tweede pion die hem een zekere overwinning had opgeleverd, en moest uiteindelijk zelfs berusten in remise.

Daarmee was de 1½-2½ een feit. Op papier een onnodige nederlaag, waar echter weinig op af te dingen viel.

Persoonlijke uitslagen:
Jaap de Jager (2407, wit) - Rick Duijker (2256) 0-1
Bart Gijswijt (2313) - Bart-Piet Mulder (2177) 1-0
Jan-Willem van Prooijen (2155) - Jimmy van Zutphen (2154) ½-½
Indra Polak (2145) - Bastiaan Veltkamp (2058) 0-1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (0)

Geen reacties gevonden.