Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Ongelijke broedertwist kansloze missie voor KNSB-bekerteam

Bart Gijswijt | | KNSB-beker | 5 reacties

Het lot koppelde het HWP-bekerteam voor zijn eerste optreden van het seizoen aan het uit de as herrezen Bloemendaal, een vriendencollectief aangevoerd door twee Dissidente Duijntjes. Na de smadelijke 5-3 nederlaag tegen HWP N1 in de NHSB-Topklasse lieten de buren niets aan het toeval over door met twee GM's en een IM aan te treden.

Op voorhand een kansloze exercitie voor de onzen, maar goed, in een bekerwedstrijd kunnen gekke dingen gebeuren en Louis van Gaal denkt ook dat hij met veredeld brandhout wereldkampioen kan worden. In mijn eigen referentiekader plaatste ik het treffen eerder in de richting van Sparta met een volle ziekenboeg tegen een op en top fit Manchester City, en dat was ook ongeveer hoe de verhoudingen bleken te liggen.

Babak doet in de opening zoals te doen gebruikelijk gezonde zetten, en lange tijd ziet het er tegenover KingLoek dan ook allemaal nog alleszins redelijk uit. Maar naarmate de avond vordert, komt het krachtsverschil toch onverbiddelijk tot uitdrukking. Babak moppert niet en is na afloop onder de indruk van de hoeveelheid ideeën die de zwartspeler in de stelling bracht en hield, en die hij uiteindelijk niet het hoofd kon bieden.

Bart rommelt zoals te doen gebruikelijk maar weer wat aan: hij meent zich een variant te herinneren die in werkelijkheid natuurlijk heel anders ging en onder het mom van "offer" is hij binnen een zet of tien een volle pion kwijt. De rest van de avond staat in het teken van het enigszins draaglijk houden van het verlies, door in leven te blijven tot een zettenaantal en tijdstip waarop je zonder al te veel gezichtsverlies kunt opgeven, wat wonderwel nog lukt.

Ook Rob Duijn scoort alweer een nul voor HWP. Deze keer doet hij dat op originele wijze, door voor het team van de tegenstanders te winnen van Max, daarbij en passant als 'gast' ook nog een consumptiebon incasserend. Die wordt de komende jaren geen erelid.

Zonder slag of stoot ging het niet, want Max was de enige HWP'er, nou ja, op Rob na dan, die deze avond beter kwam te staan. De analyse hieronder is van Max zelf:

Max heeft zojuist zijn loper tegen het witte paard op f3 geruild, een opmerkelijke beslissing die achteraf wel grootmeesterlijke instemming kreeg. In de diagramstelling speelde hij vervolgens 22…Td4, een ander opmerkelijk idee, maar de uitvoering had beter gekund. Er volgde namelijk 23.Txd4 cxd4 24.b4! en hier had Max even gemist dat pion b4 niet geslagen kan worden vanwege Da8+. Dit was het kantelpunt in de partij, vond Rob, en praktisch gezien had hij gelijk. Op het vervolg was nog even niks aan te merken: 24…e5 25.c5 e4 26. Df4 Td8 27. Te1 d3 28.Lb3

Dit is het kritieke moment in de partij. Theoretisch gezien kan zwart nu afwikkelen naar een iets betere stelling: 28…a5 29. a3 d2! 30. Td1 Td3 31. Lc2 g5!! 32. Db8+ Kg7! 

met als pointe dat op 33.Lxd3 koeltjes 33…exd3 volgt en wit kan opgeven. Wit moet dus iets anders doen, bijv. 33.h3 maar dan volgt 33…Txa3 en op 34.Txd2 heeft zwart 35…e3! klaarliggen, met een voordeeltje. 

Ook de aanwezige GMs zouden er moeite mee hebben dit op een dinsdagavond op het bord te toveren, laat staan de nummer 20 van de HWP-ratinglijst. Max liet dus a5 achterwege, hij vond twee verbonden vrijpionnen te veel van het goede, waarna Rob risicovrij consolideerde en na wat zwarte onnauwkeurigheden in tijdnood moeiteloos won.

 

Dat waren drie nullen, maar gelukkig hebben we dan nog onze onbetwist sterkste speler van dit moment, T(IM). Hij trof de echte IM Quinten Ducarmon, en naar eigen zeggen was het een Mazajchik-special: grote plannen maken op zet 4, na 12 sjabloonzetjes nog 3 minuten op de klok hebben en vervolgens in mindere stelling alle schroom ervanaf en keurig keepen.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat die sjabloonzetjes zo eenvoudig niet waren en Tim gewoon opnieuw een sterke pot speelde en zo ongeslagen bleef tegen de diverse titelhouders die hij inmiddels getroffen heeft. Wat daarbij helpt, is dat hij de inmiddels spreekwoordelijke veilige warmte van de remise niet schuwt:

Er zijn spelers, ik zal geen namen noemen maar ik bedoel mezelf, die in dit soort stellingen volkomen misplaatst zouden gaan zoeken naar doorbraken. Alsof je werkelijk denkt dat Nederland van Argentinië of Brazilië kan winnen, zeg maar. Tim doet niet aan dat soort gekkigheid en consolideert: 28.Td3 Tc4 29.Te2 Le7 30.Pa5 Tc7 31.Pb3 Tc4 en de zetten werden herhaald.

Al met al dus een kansloos verhaal voor ons als team, maar gelukkig deden ze geen dansje toen de buit binnen was.

Persoonlijke uitslagen

HWP Haarlem 1 Bloemendaal 1 0.5 - 3.5
Babak Tondivar FM Babak Tondivar (2323) GM Loek van Wely (2625) 0-1
Bart Gijswijt FM Bart Gijswijt (2331) GM David Klein (2485) 0-1
Tim Tim Mazajchik (2085) IM Quinten Ducarmon (2487) ½-½
Max Merbis Max Merbis (2055) Rob Duijn (2184) 0-1

Plaats nieuwe reactie

Reacties (5)

  • Harry Lips
    Harry Lips
    07.12.2022
    Mooi verslag, Bart!
    Jammer van de partij van Max, maar het zat wel diep. In de variant met 28...a5 / 29. a3 d2/ 30.Td1 die jij geeft wit zwart overigens direct met ..g5! 31. De3 Td3 met stukwinst
  • Harry Lips
    Harry Lips
    07.12.2022
    In mijn vorige reactie: wit = wint
  • Bart Gijswijt
    Bart Gijswijt
    07.12.2022
    De variant is van Max :)
    Maar moet die dame naar e3? Kan die niet naar f5 (dreigt Dg6+)?
  • Max Merbis
    Max Merbis
    08.12.2022
    Ja wit speelt dan Df5, inderdaad met de dreiging Dg6+, maar zwart speelt ijskoud Kg7 en dreigt dan zowel Td3 als e3
  • Frank Beverdam
    Frank Beverdam
    08.12.2022
    Als we op 18 december wereldkampioen zijn ga ik dit verslag nog een keer lezen