Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Een waardig verloren NHSB-bekerwedstrijd

Willem Mook | | NHSB-beker | 2 reacties

Een gemotiveerd viertal trad op 8 februari in het Trionk aan tegen het uitverkoren viertal van de Kennemer Combinatie.

Sylvain had te kennen gegeven pas later op de avond aanwezig te kunnen zijn. Willem vulde op zijn aanwijzingen onze namen in op het formulier en zag tot zijn verrassing de namen Rob Duijn, Jan Bakker, Gilian Honkoop en Vlad Omota op het papier staan. Hun gemiddelde rating bedroeg maar liefst 2056 tegen onze schamele 1842.

We zetten ons met opgeheven hoofd aan de plastic borden en rechtten onze ruggen.

Cees (op het eerste bord met wit spelend) besteedde veel tijd aan de opening en het vroege middenspel, terwijl Rob Duijn snel spelend rustig opbouwde, maar niet het achterste van zijn tong liet zien. Cees begon te balen van zijn eigen onzekere spel en gaf in lichte tijdnood een pionnetje weg, waarna hij gedemoraliseerd opgaf. Wat al te vroeg volgens Rob, maar ik kon zien dat Cees helemaal leeg was.

Willem verweerde zich op bord twee met zwart in een hem totaal onbekende opening door losjes gezonde zetten uit te voeren. Jan Bakker bouwde een koningsaanval op, maar Willem slaagde er tijdig in met een handig schijnoffer de witte stelling ontregelen, de dames werden geruild en er bleef een remise eindspel over zonder veel perspectief voor beide spelers. Remise overeengekomen en een compliment van Ad Reijneveld (Heemstede was ook op bezoek).

Het was dus nu aan Frank Homburg en Sjoerd van Raaij om te scoren en, zowaar, beiden stonden helemaal niet slecht met beiden een aanmerkelijke tijdsvoorsprong. Frank probeerde vat te krijgen met zijn loperpaar tegen twee paarden, met alle torens en dames nog op het bord, maar hij zag niet goed hoe hij verder kon komen. De inmiddels gearriveerde Sylvain vertelde hem doodleuk dat hij toch echt moest winnen. Immers, bij remise zou winst bij Sjoerd niet voldoende zijn, want bij gelijke eindstand valt het laagste bord af.

Ondertussen wist Sjoerd van uit de verdediging een eeuwig schaak af te dwingen, maar of hij door kon spelen voor de winst …? Hij liet dus wijselijk zijn klok lopen, de ontwikkelingen bij Frank volgend. De arme Frank kon niets vinden en gaf er de brui aan. Zijn remiseaanbod werd natuurlijk meteen geaccepteerd, waarna Sjoerd ook niets beters had dan remise accepteren.

Voorwaar geen kansloze wedstrijd, al doet verliezen altijd een beetje zeer.

Persoonlijke uitslagen
Rob Duijn (2168)                  - Cees Visser (1894)               1 –  0
Jan Bakker (2187)                - Willem Mook (1840)          0,5 – 0,5
Gilian Honkoop (2020)        - Frank Homburg (1823)     0,5 – 0,5
Vlad Omota (1851)               - Sjoerd van Raaij (1812)     0,5 – 0,5

K. Combinatie (gem. 2056 ) – H.W.P. (gem. 1842)           2,5 – 1,5

Plaats nieuwe reactie

Reacties (3)

 • Paul TuijpPaul Tuijp
  Paul Tuijp
  11.02.2019
  a) mooi gestreden door ons kwartet!
  b) hadden onze N1-boys geen zin?
  c) Vlad Omota lijkt me niet speelgerechtigd voor het KC bekerteam (de reglementen zijn soms ondoorgrondelijk)...
 • Max Merbis
  Max Merbis
  11.02.2019
  Na correspondentie met de wedstrijdleider werd bevestigd dat onze N1 boys niet speelgerechtigd zouden zijn. Maar uit het reglement alleen is dat niet op te maken.
  • Harry LipsHarry Lips
   Harry Lips
   13.02.2019
   Dat reglement is knap onduidelijk. Knap dat de competitieleider op basis daarvan objectieve besluiten over al dan niet speelgerechtigd zijn zou kunnen nemen.