Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP-3 mist de NHSB-bekerfinale 2013-2014

Ben de Jong | | NHSB-beker | 1 reactie

Na de winst op Aartswoud in de vorige NHSB-bekerronde, is het HWP-3 niet gelukt om MSC (Morphy Schaakmat Combinatie) uit Den Helder te verslaan op weg naar de finale.

Aan de zaal lag het niet, aan de woorden van de voorzitter evenmin. Was het de late entree van Cees, lag het aan Fischer, lag het aan de stand van sterren, wie zal het zeggen?

De start was veelbelovend. Nog voor het eerste overheerlijke kopje koffie bij HWP (mijn tegenstander kreeg thee van onze teamleider, zelf moet je dan maar zien wanneer je je eerste drankje neemt, eigenlijk wel gek), stond ik een stuk voor na 7 zetten op bord 2. Henk Bermon maakte een bekende fout in het Schots Gambiet, speelde nog wat door zonder geloof of hoop en raakte niet veel later nog meer materiaal kwijt om binnen 20 zetten de Schaakmatcombinatie te voorkomen. Een off-day voor Henk en 1-0 voor HWP.

Dan mag je al speler/redacteur rondneuzen op de andere borden. Schuin naast mij had ik al waargenomen dat Adrie Pancras (op bord 1) het lastig had in een verdachte stelling met paarden en dames midden op het bord. Dat ontstond nadat Reinier Weber op de 6e zet op f7 insloeg (als een echte Morphy). Even dacht ik dat Adrie er met wat remisekansen uit zou komen, maar er bleef een lastig toreneindspel over met een pion minder. Daarin werden mogelijk niet alle tegenkansen benut door Adrie en dreigde een nul voor ons.

In de tussentijd zat Cees Visser (bord 4) achter een prettige stelling, deed hij de mooie zet Lh5 om de weg voor de Dame naar h7 vrij te maken om daarmee Oscar Callego mat te zetten. Tenminste, zo luidde het idee bij uw verslaglegger. Cees consolideerde echter en dat plan van mij (en waarschijnlijk ook van Cees) vervaagde na de blokkade van Oscar met f7-f5. Jammer en Cees moest op zoek naar een nieuw plan met wat minder perspectief.

Dan Willem op bord 3: tegen de ervaren Tom Adriaanse kwam Willem (spelend met zwart) na 18 zetten in een stelling terecht met beide 6 pionnen met een paard tegen een loper. Willem op zijn zwarte paard had echter één probleempje: zijn bevriende Koning was wat laat wakker geworden vanaf veld f8 en was niet op tijd op het afgesproken veld op d6, waarna de strijd vrijwel zeker zonder bloedvergieten zou zijn geëindigd. Door de tussenzet b7-b6 duurde die manoeuvre mogelijk één zetje te lang, of maakte dat eigenlijk ook al niet meer uit (Willem (Mook) Wever weet het!).  Zeer gedegen en vakkundig werd de zwarte pionnenopstelling gesloopt en werden de vijandelijke Bisschop en zijn Koning  Heer respectievelijk Meester. Welhaast tijd om de vlag te strijken.

Adrie kon het toreneindspel met een pion minder inderdaad niet bolwerken en Willem steeg vlak daarna van zijn paard. Daarmee was de strijd beslecht: 1-2 voor MSC en genoeg voor hen om door te bekeren (want de uitslag op de hogere borden was voor ons ongunstig, ook al zou Cees winnen).

Dat Cees nog ruzie kreeg met de klok (per klap erop kreeg hij niet de 10 seconden erbij waar hij recht op had) en bovendien een stelling op het bord had die niet te winnen bleek, was de remise een feit en mocht MSC de lange weg naar huis beginnen. HWP achterlatend met een illusie minder. Geen beker in de kast, wel een perfecte overwinning een ronde daarvoor. Nu dus een terechte nederlaag tegen Morphy cs. Onze helden waren vandaag gewoon wat minder Than Helder.

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Paul Tuijp
    Paul Tuijp
    12.04.2014
    Verfrissend verslag Ben! Treurig dat je teamgenoten je voorbeeld niet konden volgen. Wel symptomatisch voor het 3e team: winnen van de favoriet en struikelen over een zwakke broeder. Voer voor psychologen.