Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

HWP bekerteam gelukkig verder

Adrie Pancras | | NHSB-beker | 4 reacties

Het NHSB bekerteam – bestaande uit spelers van HWP 3 – heeft, met fortuna aan zijn zijde, op dinsdag 27 januari 2015 bekeropponent Chess Jopen Society Zandvoort verslagen met 3-1.

In de grote zaal van de Sociëteit begon iets na achten een viertal van HWP bestaande uit Jan Boekelman, Cees Visser, Frank Beverdam en Marcel Hoogesteger aan de bekermatch.

De Chess Jopen spelen ook in de 1e klasse B NHSB en recent verloor HWP 3 van ze. Zowel Marcel als Frank mochten tegen dezelfde tegenstander het beter doen dan de vorige keer. In die wedstrijd waren er trouwens wat problemen met wat klokinstellingen. Reden te meer om goed aandacht te besteden aan het instellen van de klokken, waarbij zelfs Olaf Cliteur van de Chess Jopen meehielp. Dank Olaf.

Terwijl ik met de vrije Richard Copier wat snelschaakpotjes speelde, begon de wedstrijd vrij rustig. Je voelde de spanning op de borden en na een uurtje was op geen enkel bord het evenwicht verbroken. Mijn aandacht werd die avond in eerste instantie nog het meest getrokken door de strijd van Indra tegen Pepijn waarbij Indra twee pionnen had gegeven voor een groot initiatief. Pepijn verbeterde beetje bij beetje zijn stelling om daarna echter een loper cadeau te doen. Interessante partij.

Terwijl brandweerwagens over de Zijlweg scheuren, het meisje achter de bar haar volumeknop voluit zet, biedt Frank remise aan. Tegenstander Olaf kijkt tien minuten naar de andere partijen en besluit dan het remise-aanbod te accepteren. Marcel heeft ondertussen een ingewikkelde combinatie op het bord getoverd die tegengestander en oud-clubgenoot Jan Vos een half uur en een pion kost. Jan Boekelman lijkt het zwaar te hebben tegen een geïnspireerde (maar waardoor?) Ramon van Beemdelust. Uiteindelijk offert Jan de kwaliteit om daarna direct een blokkadestelling neer te zetten. Langzaam komen de toeschouwers op het spektakel af behalve de HWP-ers die met hun eigen partij bezig zijn en clubgenoten bij de bar die luidruchtig napraten over hun partijtje en over van alles en nog wat. Olaf klaagt over het rumoer “het lijkt De Raadsheer in Amsterdam wel”.

Cees probeert een paard vast te zetten maar helaas de rare sprongen van het paard van Chris van Bockel duwen Cees in de verdediging en Cees moet zelfs een pion geven waardoor Chris twee vrijpionnen heeft. De toeschouwers pakken al de witte zakdoekjes en als ook Marcel, in beginnende tijdnood en zoekende naar een clubgenoot die voor hem de notatie wil bijhouden, zijn pion voorsprong weggeeft zien we de witte doekjes wuivend boven de hoofden van de toeschouwers. “Dat wordt weer een dik verlies voor HWP 3”. “De teamleider moet weg”, hoor je ze fluisteren. “Waarom spelen Burggraaf en Ligteringen niet?” “Boekelman had op bord 2 en die Visser moet maar eens met zwart”.

Marcel geeft zijn partij remise. Cees heeft zelf ook een vrijpionnetje en zet die naar voren. Plots geeft Chris zijn vrijpionnen weg om de vrijpion van Cees tegen te houden. Cees weet zowaar nog de partij te winnen. Maar wat levert dat nog op. We staan 2-1 voor maar inmiddels heeft Jan zijn dame moeten geven en probeert met een toren en loper nog een blokkade stelling in te nemen. Met beide nog een paar minuten op de klok (maar na iedere zet krijgen ze er tien seconden bij – goed ingesteld heren) staat Jan zwaar onder druk. Het zal niet lang duren is de verwachting dat Ramon zijn fraai gespeelde partij in winst omzet en dan is het 2-2 en bekeren de Chess Jopen verder.

Bij bekeren in de NHSB geldt namelijk dat bij 2-2 de uitslag telt die je krijgt wanneer bord 4 niet meetelt. Was bord 4 remise dan elimineert men bord 3 etc. Bij vier remises vangt de strijd opnieuw aan maar dan met vier vluggertjes en omgekeerde kleuren.

Dan slaat het noodlot voor Ramon toe. Hij had al een tweede witte dame naast zijn bord staan en hij duwt zijn vrijpion naar g6. Spoedig zal hij een tweede dame bezitten. Zijn koning staat op de h5 (Jan heeft een toren op b4 en een loper op e7).

Jan zet Th4.

Wit staat mat. Ik herhaal: wit staat mat. Vol ongeloof kijkt Ramon, maar ook alle toeschouwers, naar het bord. Hier en daar klinkt gelach, “Wat een stelling”. “Dat is toch niet mogelijk”. “Heb je het gezien”. “Een perfekt helpmat”. HWP 3 wint met 3-1. Onze gedachten zijn bij Ramon die zo een goedgespeelde partij heeft weggeven.

27-01-2015 HWP Haarlem - Chess Soc. Zandvoort 3 - 1
1 8279117 Jan Boekelman 2105 - 7364775 Ramon van Beemdelust 2062 1-0
2 7709977 Cees Visser 1912 - 7943639 Chris van Bockel 1845 1-0
3 7267986 Frank Beverdam 1789 - 7169800 Olaf Cliteur 1854 ½-½
4 8050878 Marcel Hoogesteger 1798 - 7185651 Jan Vos 1811 ½-½

Plaats nieuwe reactie

Reacties (4)

 • Cees Visser
  Cees Visser
  31.01.2015
  De beste stuurlui staan aan wal, Adrie. Ik ken het derde als een team dat het geluk niet aan de kont heeft hangen. Vandaag was het eindelijk eens een ander verhaal.
 • Paul Tuijp
  Paul Tuijp
  31.01.2015
  'Onze gedachten zijn bij Ramon...'. Hij is toch niet overleden? Dat is schaken hoor. Prima doorgespeeld Jan! Toen ik tegen Zandvoort een gewonnen stelling verblunderde bedankte mijn tegenstander me hartelijk voor het punt. En wat mijn medespelers dachten laat zich ook raden...
 • Ben de Jong
  Ben de Jong
  31.01.2015
  Mijn gedachten gaan uit naar de bovenzintuigelijke krachten bij de omstanders. Die maakten het voor Ramon haast onmogelijk om de pion niet aan te raken, zeker toen zijn hand heel even boven de pion stil hing.
 • Harry Lips
  Harry Lips
  01.02.2015
  Nu hopen dat het derde dinsdag a.s. tegen De Uil ook wat geluk heeft/afdwingt!