Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Pokertruc beslist bekerwedstrijd

Jan Burggraaf | | NHSB-beker | 1 reactie

NHSB-beker: HWP Haarlem - NSI De Eenhoorn 2-2
Tijdens de clubavond van 9 december speelde een selectie uit het tweede in de eerste ronde om de NHSB-beker tegen Eenhoorn III. Het werd een spannende pot waarin de partij van Eduard de beslissing zou brengen. Hij had een pluspion in een passieve stelling. Niks te vrezen en alles te winnen.

Jan Burggraaf en Peter Beerens wezen met de witte stukken de driehoorners op hun tekortkomingen, terwijl Bob de Jong een ondoorgrondelijke middenspelpositie probeerde te keepen. Die inspanningen resulteerden in een 2-1 voorsprong. 

Jan was het eerste klaar met op het oog een simultaanpotje tegen een schooljongen. Zelfmat op zet 24 besloot een Taimanov in C-mineur. Peter moest ervoor werken en stuk voor stuk zijn pionnen naar de overkant brengen. De laatste stelde de winst veilig. 

Alle aandacht nu voor het bord van Eduard waar een halfje genoeg zou zijn over overwinteren. Het enige probleem was dat Eduard wel eens een vol punt wilde scoren. 

Na 30. a5-a4 (Tg7 houdt het voordeel in de kaken) ontstond de diagramstelling (zie ook de website van De Eenhoorn, maar dan met de dame op c7). 

Wit was uit het goede hout gesneden en zette in op 31.Txh7. Goed genoeg voor remise is Dxg3 en zwart heeft twee torens voor de dame. Hoe zit het met Txh7 en wit dan 32 Dxg6+? Speelt zwart nu Kf8 dan gaat hij voor de punten. Van alle goede goden verlaten deed Eduard 32...Tg7 33.Dxe6 Df7 34.Txg7+ Kxg7 35.Dxc6 en wit werd beloond voor zijn pokertruc.

Bij 2-2 ging De Eenhoorn naar de tweede ronde omdat bord vier als eerste afvalt.

 

Voor leden van HWP Haarlem: de partijen

Plaats nieuwe reactie

Reacties (1)

  • Eduard Leinwand
    Eduard Leinwand
    11.12.2008
    het is juist dat ik een vol punt wilde scoren waar remise binnen handbereik lag maar dat speelde niet op het moment van de diagramstelling; overigens is die niet helmaal correct weergegeven, de dame hoort op d6 en de d8-toren op d7. op dat moment speelde wit de zet th7 hetgeen mij (onterecht) onzinnig leek en waaraan ik om die reden onvoldoende serieuze aandacht aan heb gespendeerd. Kf8 is na nauwkeurig spel waarschijnlijk winnend en het door mij gespeelde tfg7 leidt naar keuze tot eeuwig schaak of een minder eindspel voor zwart. volgens mij waren er op dat moment nog niet zoveel uitslagen op andere borden bekend dus ik verwierp eigenmachtig het eeuwig schaak.
    ik koos voor het mindere eindspel dat ik omboog tot een gelijk tot beter eindspel (wit stond volledig klem, ik hoop de partij over een paar te dagen in te sturen).
    dat was het moment dat er iemand op mij toe had kunnen stappen en om met de woorden van jan te spreken " vriend, we weten allemaal dat je ook een keer een punt wilt scoren, maar doe in het teambelang maar remise". waaschijnlijk was ik na zo'n indringend appel tegen mijzelf in bescherming genomen en zou geen (te) riskante winstpoging heben gedaan. voorwaar letterlijk en figuurlijk een win-win situatie