Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

NHSB-bekerteam bereikt tweede ronde

Adrie Pancras | | NHSB-beker | 2 reacties

Het HWP bekerteam, dit jaar bestaande uit spelers van HWP 3, heeft ten koste van Hoofddorp de 2e ronde bereikt van de NHSB beker. Frank, Ben en Willem wonnen; Adrie nam genoegen met remise.

Maar eerst een klein stukje geschiedenis over schaakclub Hoofddorp.

HWP 1 en Hoofddorp hebben in de vorige eeuw veel geduelleerd. In de jaren 80 speelden beide verenigingen in de 2e klasse NHSB waar ieder jaar wel een ontmoeting tussen de eerste achttallen plaatsvond. In die tijd was er geen 3e klasse KNSB en waren de beide verenigingen nu NHSB promotieklasse waardig. Sterke spelers als Cees Groeneveld en Wim Pommerel die alleen met b2-b4 opende, zo herinner ik me. Terwijl HWP langzamerhand sterker werd en dus hoger ging spelen, raakte Hoofddorp steeds zijn sterkere leden kwijt. In 1996-1997 zie ik nog bekende namen als de jeugdige Richard Copier, de niet-mindere jeugdige Jan Willem van Thiel, Jan Los (ook nu van de partij) en ook al Walter Seib.

Op 29 november 2005 mocht HWP 2 tegen Hoofddorp voor de beker. Om half acht zat hun kopman Walter Seib al aan de bar met tosti en koffie wachtend op zijn teamgenoten. Hij was direct van zijn werk, zonder te eten, naar Haarlem gereden. Zijn clubmaats waren er om kwart over acht nog niet waarna Seib maar eens ging bellen. Wat bleek, terwijl Seib zat te genieten van zijn consumpties waren zijn medestrijders aan het wachten op de auto van Seib. Zo hadden ze in ieder geval afgesproken. Inmiddels waren de Hoofddorpspelers maar weer naar huis gegaan. Een reglementaire overwinning werd dat voor HWP. Inmiddels is Walter Seib een aantal jaren geleden verhuisd naar Amersfoort zodat Hoofddorp geen enkele 1800+ speler meer in de gelederen heeft.

Op 4 februari 2014 was het bekerteam van Hoofddorp gelukkig wel compleet en tijdig in Haarlem gearriveerd. Helaas was het krachtsverschil net wat te groot. Frank en Ben gingen met de witte stukken in de aanval en Adrie en Willem kwamen positioneel in het voordeel. Zoals gezegd wonnen Frank, Ben en Willem maar moest Adrie in remise berusten.

Op naar de 2e ronde!

1 Adrie Pancras 1840 - Wim van der Schoor 1769 ½-½
2 Ben de Jong 1883 - Jan Los 1783 1-0
3 Willem Mook 1867 - John van Santen 1618 1-0
4 Frank Beverdam 1783 - Orlando Westmaas 1428 1-0

Plaats nieuwe reactie

Reacties (2)

 • Paul Tuijp
  Paul Tuijp
  05.02.2014
  Ren
 • Jan Burggraaf
  Jan Burggraaf
  12.03.2014
  Hoofddorp organiseerde ook het Kampioenschap van de Haarlemmermeer.De laatste keer won ik de wisselbeker.Een maand later brandde het clubhuis af en het toernooi is nooit meer gehouden.