Spring naar hoofd-inhoud Skip to page footer

Externe competitie

Ook bij HWP 5 lichtpuntjes

Frank Beverdam | | Externe | 0 reacties

Het vijfde speelde zijn tweede wedstrijd weliswaar uit, maar voor het merendeel zal het als een thuiswedstrijd hebben gevoeld. Speellocatie was namelijk het GSV-centrum in de Heemsteedse componistenbuurt.

Vooraf meldde de teamleider van de KL2-combinatie (geen idee waar het voor staat) dat parkeren in de wijk gratis is, maar bij de jeugd is de fiets nog altijd het voornaamste vervoermiddel. Ook bij de mannen van het tweede trouwens, die het op dezelfde locatie opnamen tegen het eerste team van Het Spaarne. Vanaf 12:45 druppelde iedereen binnen met als meest opvallende verschijning Ezra Ormsby, die in korte broek en voetbalshirt vanuit Haarlem-Noord was komen fietsen. En dat terwijl de thermometer nauwelijks de 10 graden aantikte.
Na een inleidend praatje van wedstrijdleider Joost Jansen kon het spel op de wagen, hoewel het echte vuurwerk nog even op zich liet wachten. Na een half uur spelen kon ik namelijk Harry Lips tevreden melden dat er nog niemand een stuk achter stond. Behalve ik zelf dan voegde ik eraan toe. Dat was niet helemaal waar, want tegenstander Ewout Muller had het stukoffer nog niet aangenomen. 

 

Wit heeft zojuist lang gerokeerd en laat pion e5 voor wat het is. Na 12.....Pxe5 13. Db5 Dd7 wordt zwart verrast door het voor de hand liggende 14. Pfxd5. Niet aannemen is natuurlijk geen optie, maar ook 14....exd5 15. Txd5 a6?? 16. Txe5 Le7 had natuurlijk nooit goed mogen aflopen voor zwart, maar hier sloeg het "zetten zonder nadenken" virus ook bij mij toe en ruilde ik de Dames. Het mooie was er wel af toen en na nog een paar zetten werd de vrede getekend. "Eindelijk weer een fatsoenlijke partij van je" merkte Harry nog op, maar waarschijnlijk in de veronderstelling dat het eindresultaat anders was. Na dit halfje dat slechts 21 zetten telde stond de 6-2 einduitslag op het scorebord, wat Joost Jansen deed opmerken dat hij nog nooit had meegemaakt (en dat zegt toch wel wat) dat een wedestrijd al voor de klok van half vier klaar was..

De lichtpuntjes dan en die waren er wel degelijk. Te beginnen met Nigel Boerstra. De vorige wedstrijd tekende hij voor het enige halfje en nu voor het enige volle punt. In een partij met wisselende kansen, waarin hij aanvankelijk een kwaliteit achterstond kon hij met enkele tactische trucs de partij toch naar zich toe trekken. De notatie laat bij de meeste jeugdspelers nog weleens te wensen over, zodat deze partij het zonder diagram moet doen. Wel een knappe prestatie van Nigel temeer hij niet meer op de dinsdag kan spelen.
Het tweede halfje werd gescoord door Edwin Gozeling, ook dit was een plusremise, want Edwin stond in de eindstelling een gezonde pion voor. Hij was echter niet helemaal zeker van zijn eindspeltechniek en besloot daarom maar om zijn eerste KNSB resultaat bij te schrijven.
En er had nog meer ingezeten. Dit was op enig moment ongeveer de stelling(van de positie van de toren ben ik niet helemaal zeker, zie opmerking mbt notatie) bij Sipke van der Wal tegen oudgediende Wim Hoffenaar.

 

De stelling schreeuwt natuurlijk om Pf5, maar Sipke speelt hier a tempo b3. Geen idee waarom, maar in ieder geval is hiermee in één zet een winnende stelling veranderd in een verloren.
Jelle Kop heeft wat meer ervaring en dat zie je aan zijn partij opzet. Hij neemt de tijd voor zijn zetten en zet zijn stukken op de goede plek. Toch kon hij niet verhinderen dat tegenstander Paul Neering langzaam maar zeker zijn voordeel uitbouwt, Na 20 zetten is dit de stelling

 

Zwart staat hier natuurlijk zeer prettig, maar moet het nog wel bewijzen. Alleen in dit soort stellingen komt dan nog een euvel van veel jeugdspelers om de hoek kijken: geduld! Wit moet hier op zijn handen gaan zitten en bedenken hoe hij zich zo taai mogelijk kan verdedigen. Maar in plaats daarvan speelde Jelle hier b4. Tsja en dan is het na Ta3 natuurlijk over en sluiten. Zwart speelde eerst nog Ld6, maar veel maakte het niet meer uit. Het leed was al geschied en Ta3 kwam uiteindelijk toch.

Dan de al eerder genoemde Ezra. Hij speelt goed in de jeugdinterne en is een speler die snel de aanval wil zoeken. Maar dat moet je dan wel op de goede vleugel doen.

 

Met Tg8 wil Ezra natuurlijk ten aanval indien wit kort rokeert. Alleen als wit lang rokeert moet je natuurlijk niet Tg6 spelen om vervolgens te constateren dat de loper op f5 verloren gaat. Na 19 0-0-0 was a5 aangewezen om enig tegenspel te creëren. Een leermomentje hopelijk.

Net als vorige ronde was Stef van Dam als eerste klaar. Dat mag en je mag ook slechts vijf minuten verbruikt hebben, maar dan moet je wel een resultaat scoren. Dat was helaas niet het geval. Jammer als je dan helemaal uit Bennebroek komt fietsen, 5 minuten in je partij steekt en kansloos verliest.
Kansloos was ook Patryk Dyksinski. Dat kan gebeuren want zijn tegenstander was gewoon beter. Maar Patryk speelt ook intern bij de senioren mee en gaat zeker nog stappen maken.
De volgende ronde is alweer over 3 weken. Dan wacht het combinatie team van ZSC-Saende. Een op papier iets makkelijkere tegenstander.

Combiteam KL 2 Rating   HWP Haarlem 5 Rating   Ronde 2
Mueller E.W.J. (Ewout) 1944   Beverdam F. (Frank) 1730   ½ - ½
Koopman J. (Jan) 1555   Gozeling E.V. (Edwin) 0   ½ - ½
Neering P. (Paul) 1690   Kop J. (Jelle) 1354   1 - 0
Balm R. (Robert) 1510   Ormsby E. (Ezra) 942   1 - 0
Post H. (Henk) 1398   Boerstra N. (Nigel) 0   0 - 1
Braakhuis J.M.M. (Joren) 0   Dyksinski P. (Patryk) 785   1 - 0
Hoffenaar W. (Wim) 1444   Wal van der S. (Sipke) 842   1 - 0
Roo de B. (Bree) 0   Dam van S.W. (Stef) 880   1 - 0
Gemiddelde Rating:1590     Gemiddelde Rating: 1089